Leksykon Terminów Winiarskich


Szukaj:
Instrukcje

Różne

Aglianico del vulture (wł.) - apelacja win czerwonych (szczep aglianico), produkowanych w regionie Basilicata, w południowych Włoszech

Agrest (groseille a maquereau) - aromat owocowy, spotykany głównie w winach białych

Ancheau (fr.) - naczynie z drewna o różnorodnym przeznaczeniu

Apogeum (apogée) - etap rozwoju wina, w którym osiąga ono swój szczyt i prezentuje maksimum swoich właściwości

Asce (fr.) - narzędzie bednarskie w formie młotka, wyposażonego z jednej strony w ostrze

Au bon climat (amer.) - posiadłość winiarska w Kalifornii, w Stanach Zjednoczonych, znana z produkcji win białych i czerwonych

Avoir de la cuisse (fr.) - wyrażenie używane w odniesieniu do win mięsistych i okrągłych

Azienda agricola (wł.) - posiadłość winiarska, w której wina produkowane są wyłącznie z winogron pochodzących z własnej winnicy

Ban des vendanges (fr.) - oficjalne ogłoszenie daty, od której można rozpocząć zbiór winogron; często będące okazją do świętowania

Bonbons anglaise (fr.) - aromat powstający podczas fermentacji, spotykanych w winach białych jak i czerwonych

Bouilleur de cru (fr.) - właściciel winnicy, który posiada pozwolenie na destylację winogron, pochodzących z własnych zbiorów

Boulbene (fr.) - rodzaj gleby składającej się z piasku, mułu i kamieni, występującej m.in. w południowo-zachodniej części Francji

Bułka maślana (brioche) - aromat powstający podczas procesu fermentacji; spotykany w winach białych i czerwonych, wyprodukowanych m.in. ze szczepu chardonnay

Cake (aromat ciasta) (fr.) - aromat powstający podczas dojrzewania wina w butelce, należący do grupy aromatów cukierniczych, spotykany w niektórych winach

Cantina (wł.) - 1. piwnica na wino, 2. sklep z winem, 3. gospodarstwo winiarskie

Capounade (fr.) - zwyczaj towarzyszący winobraniu, polegający na wysmarowaniu twarzy robotnika winogronami, których zapomniał zerwać

Capsule représentative de droit (CRD) (fr.) - kapturek z wizerunkiem Marianny, symbolem Republiki Francuskiej, umieszczany na korku butelki z winem, potwierdzający fakt zapłacenia podatku, pobieranego przez Dyrekcję Generalną ds. Ceł i Podatków Pośrednich (DGDDI – Direction Générale des douanes et droits indirects)

Cascaret (fr.) - osoba pracująca przy rozlewaniu wina, odpowiedzialna za toczenie baryłek do miejsca ich mycia

Cascina (wł.) - gospodarstwo lub posiadłość winiarska

Caudalie (fr.) - jednostka miary służąca do pomiaru trwałości aromatu wina w ustach; jedna „caudalie” równa się jednej sekundzie

Chai (fr.) - we Francji, magazyn na wino spełniający funkcję naziemnej piwnicy

Charmant / czarujące - o winie o subtelnym i kuszącym bukiecie

Chartreuse (2) (fr.) - we Francji, w okręgu Bordeaux mały zamek pochodzący z XVII lub z początku XIX wieku

Chassoir (fr.) - narzędzie bednarskie z drewna lub stali, służące do wyważania obręczy do beczek

Chianti Rufino (wł.) - apelacja win czerwonych (szczep główny sangiovese), produkowanych w Toskanii, we Włoszech

CIV (fr.) - patrz Comités Interprofessionnels des Vins

Classico (wł.) - we Włoszech, najlepsza strefa wewnątrz określonego regionu winiarskiego (DOC) np. chianti classico, soave classico czy valpolicella classico

Clavelin (fr.) - masywna butelka o pojemności 0,62 litra, używana wyłącznie do butelkowania win żółtych pochodzących z regionu Jury, we Francji

Climat (fr.) - w Burgundii, we Francji, miejsce o określonej nazwie, charakteryzujące się specyficznym „terroir” i mikroklimatem

Clos (fr.) - 1. winnica otoczona murem, żywopłotem lub innym rodzajem ogrodzenia, 2. w niektórych regionach, posiadłość winiarska

CM (fr.) - patrz coopérative de manipulation

Colheita (1) (port.) - zbiór winogron lub „cru”

Colheita (2) (port.) - porto pochodzące z wielkiego rocznika, dojrzewające minimum 7 lat w dębowych beczkach

Colle (fr.) - grupa osób zatrudnionych przy zbiorze winogron, składająca się z 8 robotników odpowiedzialnych za obcinanie gron, 2 robotników odpowiedzialnych za transport drewnianej kadzi, 1 robotnika odpowiedzialnego za tłoczenie winogron w kadzi i 1 robotnika odpowiedzialnego za opróżniania wiader

Comités Interprofessionnels des Vins (CIV) (fr.) - komitet zrzeszający właścicieli, spółdzielnie a także handlowców, pochodzących z tego samego regionu winiarskiego lub reprezentujących tą samą apelację, w celu promowania ich wizerunku i zapewnienia jakości produkowanych win

Coopérative (fr.) - spółdzielnia; zrzeszenie producentów winorośli i wina, którzy zarządzają wspólnie ośrodkiem produkcji wina lub piwnicą, będącymi ich wspólną własnością

Coopérative de manipulation (CM) (fr.) - w Szampanii, we Francji, spółdzielnia winiarska, która produkuje szampana z winogron pochodzących z winnic należących od członków spółdzielni

Cosecha (hiszp.) - zbiór winogron lub „cru”

CRD (fr.) - patrz capsule représentative de droit

Creme de tete (fr.) - staroświeckie wyrażenie używane w regionie Sauternais, we Francji, określające winogrona szczególnie bogate w cukier, pochodzące z pierwszego „trie”

Crianza (hiszp.) - w Hiszpanii, kategoria win o okresie leżakowania w beczce i w butelce nie krótszym niż 2 lata, przeznaczonych do sprzedaży po upływie 3 lat od momentu winobrania

Cru (1) - o winie zielonym, bez słodyczy

Cru (2) (fr.) - wino pochodzące ze szczególnego miejsca produkcji, o ściśle określonym „terrior”

Cru (3) - winnica znana z produkcji win dobrej jakości

Cru bourgeois (fr.) - klasyfikacja win bordoskich, wprowadzona w życie w 1932 roku, w regionie Médoc, we Francji jako uzupełnienie klasyfikacji z roku 1855 (patrz cru classé)

Cru classé (fr.) - jakościowa klasyfikacja win bordoskich, wprowadzona w życie w 1855 roku, w regionie Médoc, we Francji; dzieli ona wina według 5 klas jakości, przyznając im prawo do noszenia nazwy Grand Cru Classé

Cuvée (2) (fr.) - wino pochodzące z określonej kadzi

Dąb (chene) - drzewo liściaste z rodziny bukowatych, którego ciężkie, twarde i odporne na działanie wody drewno używane jest między innymi do produkcji beczek na wino

Décavaillonnage (fr.) - czynność wykonywana na wiosnę, polegająca na zaoraniu ziemi pomiędzy krzakami winorośli, za pomocą specjalnego pługa lub ręcznie

Déchaussage (fr.) - czynność wykonywana na wiosnę, polegająca na zgarnięciu ziemi zgromadzonej przed zimą pod krzakami winorośli w celu ochrony ich przed zimnem i przesypaniu jej na środek rzędów

Dziczyzna (venaison) - aromat zwierzęcy przypominający zapach mięsa zwierząt łownych; spotykany w winach czerwonych; często zanika po napowietrzeniu wina

échelle des crus (fr.) - w Szampanii, we Francji, system klasyfikacji gmin winiarskich według jakości produkowanych winogron, wyrażonej w procentach

En primeur (fr.) - forma zakupu wina zanim zostanie ono wprowadzone do sprzedaży; zakupu, często po niższych cenach, dokonuje się kiedy wino leżakuje jeszcze w beczkach

Enofil (oenophile) - miłośnik win

Enolog (oenologue) - specjalista w dziedzinie enologii

Enologia (oenologie) - nauka o winie, zajmująca się zagadnieniami z zakresu produkcji, pielęgnacji i składowania wina

Enoteca (wł.) - we Włoszech 1. rodzaj biblioteki specjalizującej się w dziełach o tematyce winiarskiej, 2. winoteka, w której sprzedaje się wino

étampage (fr.) - oznaczanie za pomocą rozgrzanego żelaza korków, baryłek lub skrzynek w celu potwierdzenia ich pochodzenia (stemplowanie)

Etykieta (étiquette) - nalepka na butelce zawierająca informacje o winie, takie jak nazwa wina, nazwa producenta, rocznik, zawartość alkoholu, objętość butelki, kraj pochodzenia, klasa jakości, szczepy etc.

Fattoria (wł.) - gospodarstwo lub posiadłość winiarska

Finca (hiszp.) - gospodarstwo lub posiadłość winiarska

Galipot (galipot) - rodzaj kitu z żywicy, wosku lub łoju; używany dawniej do ochrony korków

Genevrieres (fr.) - jedna z działek (climat) produkujących wina z apelacji Meursault, położona w Burgundii, we Francji

Gęstość sadzenia (densité de plantation) - ilość krzewów winnych przypadająca na powierzchnię 1 ha

Guma (caoutchouc) - aromat dymny przypominający zapach spalonej gumy; powstaje w trakcje pielęgnacji wina; czasami uważany za wadę

Halbtrocken (niem.) - patrz półwytrawne

Hektar (ha) (hectare) - jednostka pola powierzchni, stosowana do określania miary gruntu, równa 100 arom, tj. 10 000 m2

Hektolitr (hl) (hectolitre) - jednostka objętości równa 100 litrom, tj. 100 dm3

Hipokrates (Hippocrate) - lekarz grecki, żyjący w epoce starożytnej, który powiedział „Wino jest rzeczą cudownie przeznaczoną dla człowieka, jeżeli zdrowy lub chory będzie pił je w stosownej porze i umiarkowanie”

Hybrideur (fr.) - dawniej, osoba odpowiedzialna za badania genetyczne, mające na celu stworzenie nowych hybrydów

I.N.A.O. (fr.) - patrz Insitut National des Appellations d’Origine

I.T.V. (fr.) - patrz Institut Technique de la Vigne et du Vin

Impériale (fr.) - butelka o pojemności 6 litrów

Insitut National des Appellations d’Origine (I.N.A.O.) (fr.) - instytucja zajmująca się określaniem i kontrolą warunków produkcji win AOC i AOVDQS

Institut Technique de la Vigne et du Vin (I.T.V.) (fr.) - organizm zajmujący się prowadzeniem badań i przeprowadzaniem doświadczeń na winorośli i winie

Klasyfikacja win (classement des vins) - podział win według ich jakości; najbardziej znana jest klasyfikacja win bordoskich z 1855 roku (patrz cru classé); obecnie, klasyfikacją win we Francji zajmuje się Institut National des Appellations d’Origine

Konfitura z pomarańczy (confiture d’orange) - aromat owocowy, spotykany w niektórych winach; aromat konfitury może stać się wadą jeśli wino zostało wyprodukowane ze zbyt dojrzałych winogron, pod wpływem zbyt wysokiej temperatury

Kontrola wina (contrôle des vins) - nadzór nad zastosowaniem się producentów do przepisów wynikających z określonych ustaw, którym po podlega uprawa winorośli, zbiór winogron, produkcja wina, jego butelkowanie i sprzedaż ; nadzór sprawowany jest przez specjalnie do tego powołane instytucje i organizacje, które różnią się w zależności od kraju

Kwiat dzikiej róży (églantine) - aromat kwiatowy charakterystyczny dla szczepów czerwonych, m.in. dla szczepów pinot noir i syrah

Latte (fr.) - wąska deska używana do oddzielenia warstw butelek z winem, układanych poziomo, jedna na drugiej

Locomotive (fr.) - rodzaj palnika służącego do palenia pędów winorośli, zbudowanego z metalowego naczynia i dwóch kółek

MA (fr.) - patrz Marque d’Acheteur

Marque d’Acheteur (MA) (fr.) - w Szampanii, we Francji, znak handlowy, którego skrót widnieje na etykiecie wina, oznaczający, że właściciel znaku nie jest producentem szampana ale klientem innego producenta

Masse (fr.) - ciężka gałka drewniana, osadzona na trzonku, służąca do rozgniatania winogron w kadzi

Maturité phénolique (fr.) - faza, w której czerwone winogrona zawierają maksymalną ilość garbników, antocyjanów i ewentualnie fenoli

Meneuse (fr.) - szef grupy robotników zwanej « colle », odpowiedzialny za kierowanie robotnikami zatrudnionymi do obcinania winogron

Mikroflora (microflore) - ogół mikroorganizmów takich jak bakterie czy grzyby, które występują w moszczu i w winie

Mikroklimat (microclimat) - ogół czynników klimatycznych obejmujących daną parcele w winnicy, które wpływają na charakter i jakość wina

Millésime (fr.) - patrz rocznik

Moc alkoholu (degré alcoolique) - zawartość alkoholu etylowego w winie wyrażana w procentach objętościowych (% Vol.)

Muid (fr.) - rodzaj dużej beczki, której pojemność zmienia się w zależności od regionu, w którym jest używana

ND (fr.) - patrz Négociant-Distributeur

Négoce (fr.) - handel winem

Négociant-distributeur (ND) (fr.) - w Szampanii, we Francji, spółka dystrybucyjna, skupująca szampana w butelce, gotowego do sprzedaży a następnie rozprowadzająca go pod własną etykietą

Négociant-éleveur (fr.) - osoba zajmująca się handlem winem a także jego produkcją; „négociant-éleveur” skupuje wino młode a następnie zapewnia mu odpowiednią pielęgnację i odpowiednie warunku do dojrzewania by następnie rozlać je do butelek i sprzedawać pod własną marką

Négociant-manipulant (NM) (fr.) - w Szampanii, we Francji, osoba fizyczna lub prawna, która skupuje winogrona z innych winnic i produkuje z nich szampana, którego następnie sprzedaje pod własną marką

NM (fr.) - patrz négociant-manipulant

O.I.V. (fr.) - patrz Office International de la Vigne et du Vin

O.N.I.VINS (fr.) - patrz Office National Interprofessionnel des Vins

Objętość (volume) - cecha wina dobrze zbudowanego, które wypełnia usta

Odwrócona osmoza (osmose inverse) - metoda wykorzystywana w kompleksowym i bardzo kosztownym urządzeniu, pozwalającym na zagęszczenie moszczu przed fermentacją przez wyeliminowanie z niego odpowiedniej ilości wody (około 10%)

Oenographile (fr.) - kolekcjoner etykiet od win

Office International de la Vigne et du Vin (O.I.V.) (fr.) - organizacja międzyrządowa, działająca we Francji od 1924 roku, bada zagadnienia techniczne, naukowe i ekonomiczne związane z uprawą winorośli i produkcją wina

Office National Interprofessionnel des Vins (O.N.I.VINS) (fr.) - organizacja odpowiedzialna za orientację i regulację rynku wina we Francji

Opaque - o winie, przez które światło przenika z trudem

Pajęczy (aranéeux) - przykład użycia terminu mówimy, że spód blaszki liściowej jest pajęczy, kiedy pokryty jest rzadkimi włoskami, przypominającymi sieć pajęczą

Paleta obrotowa / żyropaleta (gyropalette) - rodzaj specjalnej skrzyni służącej do automatycznego obracania butelek z winem; jedna paleta może pomieścić około 504 standartowych butelek z winem i 216 butelek magnum

Passerillage (fr.) - metoda polegająca na pozostawieniu dojrzałych winogron na krzaku i suszeniu ich w sposób naturalny na słońcu w celu zwiększenia w nich zawartości cukru; suszenie może odbywać się również na słomianej macie

Piece (fr.) - jednostka miary służąca do pomiaru objętości beczki na wino, odpowiadająca około 220 litrom

Pied de vigne (fr.) - pień winorośli

Płatki kamienia winnego (paillettes de tartre) - kryształki wodorowinianu potasu spotykane w butelkach z winem, które podczas winifikacji nie zostało poddane działaniu niskiej temperatury, która powoduje wytrącanie się kamienia winnego; osad ten nie wpływa na jakość wina ale daje nieprzyjemne uczucie w ustach

Podere (wł.) - niewielkie gospodarstwo lub posiadłość winiarska

Posiadłość winiarska (domaine) - gospodarstwo składające się z winnicy oraz zabudowań przeznaczonych do przechowywania materiałów używanych przy uprawie winorośli i produkcji wina

Pośrednik (courtier) - łącznik pomiędzy producentem a osobą handlującą winem, pobierający za swoją działalność prowizję

Prasa do winogron (fouloir) - maszyna służąca do tłoczenia winogron

Premier cru (fr.) - jedna z klasyfikacji win burgundzkich; należą do niej najlepsze wina pochodzące głównie z regionów Côte de Beane i Côte de Nuits; liczy 562 apelacje

Profilaktyczny (prophylactique) - związany z zapobieganiem chorobom winorośli

Przejrzewanie winogron (surmaturation) - proces zachodzący w winogronach pozostawionych na krzewie po osiągnięciu pełnej dojrzałości; winogrona tracą wodę przez parowanie co prowadzi do wzrostu koncentracji cukrów i innych składników moszczu

Quinta (port.) - posiadłość winiarska

Récoltant-manipulant (RM) (fr.) - w Szampanii, we Francji, właściciel winnicy produkujący szampana z własnych winogron

Réserve (fr.) - informacja, którą można znaleźć na etykiecie, oznaczająca że wino zostało specjalnie wyselekcjonowane przez producenta lub osobę odpowiedzialną za butelkowanie; nie daje żadnej gwarancji jakości

RM (fr.) - patrz récoltant-manipulant

Rocznik (millésime) - rok zbioru winogron, z których zostało wyprodukowane dane wino

Sélection de grains nobles (SGN) (fr.) - kategoria win wyprodukowanych z winogron dotkniętych szlachetną pleśnią, pochodzących z późnego zbioru; są to wina o intensywnym aromacie, dobrze zbudowane i słodkie; pochodzą głównie z Alzacji, we Francji, gdzie produkowane są ze szczepów riesling, gewurztraminer, pinot gris i muscat

SGN (fr.) - patrz sélection de grains nobles

Skrzynia ładunkowa (benne) - rodzaj przyczepy służącej do przewozu winogron z winnicy do miejsca rozładunku

Société de récoltants (fr.) - spółka producentów, którzy wykorzystują do wyrobu win winogrona pochodzące z winnic należących od członków tejże spółdzielni

SR (fr.) - patrz société de récoltants

Stres wodny (stress hydrique) - reakcja winorośli na niedobór wody, w wyniku której dochodzi do zatrzymania koncentracji cukru w winogronach i częściowego zahamowania ich rozwoju; stres wodny nie dotyka wyłącznie winorośli o dobrze rozwiniętym systemie korzennym

Struktura (structure) - termin określający jednocześnie budowę i skład wina

Tastevinage (fr.) - rodzaj uznania przyznawanego przez bractwo „Chevaliers du Tastevin” niektórym winom burgundzkim

Tenuta (wł.) - niewielkie gospodarstwo winiarskie

Trempé - o winie, do którego dolano wody, rozcieńczone

Typicité (fr.) - suma cech tworzących odrębność danego wina

Uva (wł.) - winogrono

Vendemmia (wł.) - zbiór winogron lub rocznik

Vigna (wł.) - winnica

Vigneto (wł.) - winnica

Villages (fr.) - termin występujący po nazwie apelacji w celu sprecyzowania nadrzędnej strefy produkcji szczególnie w apelacjach o szerokim zasięgu

Vin muté (fr.) - wino wyprodukowane z winogron, których fermentacja została zatrzymana przez dodanie alkoholu, w celu zachowania części znajdującego się w nich cukru resztkowego

Vitigno (wł) - szczep lub odmiana winogron

Winoteka (oenotheque) - sklep specjalizujący się w sprzedaży win i akcesoriów do podawania wina

Wodniczka / wakuola (vacuole) - pęcherzyk w protoplazmie komórek wypełniony płynem (sokiem komórkowym), odgrywającym ważną rolę w utrzymaniu w komórkach właściwego ciśnienia wewnętrznego; charakterystyczne duże wodniczki występują w komórkach roślinnych, w których pełnią często funkcję magazynu dla wody, kwasów, cukrów, soli, barwników

Zagęszczanie moszczu (concentration des mouts) - metoda polegająca na usunięciu wody z moszczu przy zastosowaniu takich technik jak kriokoncentracja, odwrócona osmoza, mikrofiltracja, elektrodializa, odparowanie przez przegrodę półprzepuszczalną

Zdeklasowanie (déclassement) - utrata przez wino prawa do używania swojej dotychczasowej apelacji ze względu na niespełnienie odpowiednich wymogów jakościowych

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.