Leksykon Terminów Winiarskich


Szukaj:
Instrukcje

Cechy wina

Charakter (caractere) (fr.) - 1) termin używany do określenia wina; odnosi się do jego pochodzenia, szczepu z jakiego został wyprodukowany lub do procesu winifikacji; 2) ogólne wrażenie odnoszące się do wina oryginalnego, posiadającego własną osobowość

Szorstkość (âpreté) (fr.) - cecha wina bogatego w garbniki, o silnych właściwościach ściągających

Konsystencja (consistence) (fr.) - stopień spoistości wina, jego twardość, gęstość, lepkość

Ciało (corps) (fr.) - cecha wina dobrze zbudowanego, mięsistego, które daje w ustach uczucie ciepła

Długość wina (longueur) (fr.) - czas przez jaki smak i aromat wina utrzymuje się w ustach

Gorycz (amertume) (fr.) - nieprzyjemny, mdły smak spotykany głównie w winach czerwonych, ubogich w alkohol, wywołany chorobą o podłożu bakteryjnym

Kwaskowatość (aigreur) (fr.) - cecha wina o zapachu octu

Moc (puissance) - cecha wina pełnego, treściwego, szczodrego, o bogatym bukiecie

Trwałość aromatu (persistance aromatique) (fr.) - czas przez jaki aromat wina utrzymuje się w ustach

Pełność (ampleur) (fr.) - cecha wina pełnego, harmonijnego, którego smak utrzymuje się długo w ustach

Subtelność (finesse) (fr.) - cecha wina delikatnego i eleganckiego

świeżość (fraîcheur) (fr.) - cecha wina lekko kwaśnego, które daje przyjemne uczucie świeżości

Właściwość ściągająca (astringence) (fr.) - cecha wina bogatego w garbniki, które powodują wrażenie suchości w ustach, głównie na języku i dziąsłach; cecha przypisywana głównie młodym winom czerwonym

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.