Leksykon Terminów Winiarskich


Szukaj:
Instrukcje

Beczki, butelki, narzędzia

Bag in box (ang) - opakowanie na wino składające się z kartonowego pudełka, plastikowego worka i kraniku; gwarantuje długotrwałą świeżość wina

Ballonge (fr.) - rodzaj dużej drewnianej kadzi umieszczonej na specjalnym wózku, do której opróżnia się kosze z winogronami

Balthazar (fr.) - butelka o pojemności 12 litrów

Barboter - urządzenie służące do wprowadzenia gazu pod powierzchnie cieczy w celu jej ogrzania lub zmieszania

Barillo (fr.) - mała baryłka o pojemności 150 litrów, używana powszechnie na Korsyce

Baryłka (barrique) - mała beczka drewniana, której pojemność może wahać się od 215 do 225 litrów

Bassiot (fr.) - rodzaj niewielkiego drewnianego pojemnika w kształcie serca, używanego przy produkcji wina

Baste (fr.) - rodzaj drewnianego pojemnika o pojemności 25 litrów używanego do transportu winogron

Beczka (fut) - pojemnik na wino w kształcie walca, o dwóch płaskich dnach, wykonany z drewnianych klepek ściśniętych metalowymi obręczami

Beczka bordoska (fut bordelais) - beczka o pojemności około 225 litrów, używana w regionie Bordeaux, we Francji

Bełkotka (barboteur) - patrz barboter

Botta (hiszp.) - (1) beczka na wino, (2) bukłak na wino

Bottiglia (wł.) - patrz butelka

Bouge (fr.) - rodzaj wysokiej drewnianej kadzi, służącej do fermentacji świeżo zebranych winogron

Butelka - naczynie z szyjką, wykonane najczęściej ze szkła, służące do przechowywania płynów;

Chantepleur (fr.) - grupa przedmiotów związana z przepływem wina, do której należą m.in. lejek i kurek

Couleuse (fr.) - butelka o nieszczelnym korku, z której wycieka wino

Cruover - urządzenie, do którego podpina się otwartą butelkę z winem, które zostaje poddane działaniu gazu obojętnego, dzięki któremu zachowuje ono swoją świeżość i jakość

Cubinaire (fr.) - opakowanie wykonane z tworzywa sztucznego i kartonu, o pojemności od 5 do 33 litrów, służące do sprzedaży wina luzem

Douil (fr.) - mała kadź drewniana, służąca do transportu winogron

Esquive (fr.) - korek z twardego drewna, służący do zatkania w beczce otworu na kran

Fausset (fr.) - kołek drewniany, służący do zatkania otworu w beczce zrobionego za pomocą świderka

Feuillette (fr.) - rodzaj beczki o pojemności od 114 do 140 litrów

Fillette (fr.) - rodzaj małej butelki o pojemności 35 cl, używanej głównie do butelkowania win Anjou

Futaille (fr.) - patrz beczka

Gąsior (dame-jeanne) - dużych rozmiarów pękata butla, umieszczona w wiklinowym lub plastikowym koszu z uchwytami, służąca do transportu lub przechowywania wina

Jéroboam (fr.) - butelka na wino o pojemności od 3 do 5 litrów

Kaganiec (pot. drucik) (muselet) - konstrukcja druciana, przytrzymująca korek od szampana lub innego wina musującego

Karafka (carafe) - szklana butelka rozszerzona dołem, z długą, wąską szyjką, służąca do podawania lub klarowania wina

Klepka (douelle) - deska do produkcji beczek

Deszczułka (merrain) - deska, najczęściej dębowa, służąca do wyrobu baryłek i beczek

Korek od beczki (bouchon de fut) - patrz szpunt

Korek syntetyczny (bouchon synthétique) - korek, który nie ulega zniszczeniu; używany zamiast korka naturalnego w celu zapobiegnięcia pojawienia się w winie nieprzyjemnego smaku zepsutego korka

Kosz na winogrona (hotte) - kosz metalowy, plastikowy lub z wikliny, mocowany na plecach za pomocą specjalnych szelek, używany podczas winobrania do transportu winogron

Kufa (foudre) - rodzaj dużej drewnianej beczki o pojemności od 50 do 300 hektolitrów

Magnum (fr.) - butelka o pojemności 1,5 litra

Mathusalem (fr.) - butelka o pojemności 6 litrów

Nabuchodonozor (fr.) - butelka o pojemności 15 litrów, używana do butelkowania szampana

Rabassier (fr.) - rodzaj motyki służącej do pielenia, okopywania i przewracania ziemi; może przyjmować różne kształty

Réhoboam (fr.) - butelka o pojemności 4,5 litra

Salmanazar (fr.) - butelka o pojemności 9 litrów; używana do butelkowania szampana

Sekator (secateur) - nożyce ogrodnicze służące do obcinania pędów, korzeni, gałęzi

Seille (fr.) - rodzaj drewnianego wiadra używanego m.in. do zbierania winogron

Szpunt (bonde) - zatyczka w kształcie stożka służąca do zatykania otworu w beczce; wykonana z drewna, szkła lub plastiku

Szyjka (col) - wąska, górna część butelki

Tandelin (fr.) - rodzaj drewnianego kosza służącego do transportu winogron lub cieczy

Tine (fr.) - patrz douil

Tonneau (fr.) - patrz beczka

Topór ciesielski (doloire) - narzędzie używane do zwężania i wyrównywania klepek beczkowych

Naczynie winiarskie (vaisseau vinaire) - zbiornik na wino np. kadź, bańka, gąsior, kufa czy beczka

Wątornik (jabloir) - narzędzie służące do wycinania w klepkach beczkowych wgłębień na dna

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.