Bag in box (ang) - opakowanie na wino składające się z kartonowego pudełka, plastikowego worka i kraniku; gwarantuje długotrwałą świeżość wina
Ballonge (fr.) - rodzaj dużej drewnianej kadzi umieszczonej na specjalnym wózku, do której opróżnia się kosze z winogronami
Balthazar (fr.) - butelka o pojemności 12 litrów
Barboter - urządzenie służące do wprowadzenia gazu pod powierzchnie cieczy w celu jej ogrzania lub zmieszania
Barillo (fr.) - mała baryłka o pojemności 150 litrów, używana powszechnie na Korsyce
Baryłka (barrique) - mała beczka drewniana, której pojemność może wahać się od 215 do 225 litrów
Bassiot (fr.) - rodzaj niewielkiego drewnianego pojemnika w kształcie serca, używanego przy produkcji wina
Baste (fr.) - rodzaj drewnianego pojemnika o pojemności 25 litrów używanego do transportu winogron
Beczka (fut) - pojemnik na wino w kształcie walca, o dwóch płaskich dnach, wykonany z drewnianych klepek ściśniętych metalowymi obręczami
Beczka bordoska (fut bordelais) - beczka o pojemności około 225 litrów, używana w regionie Bordeaux, we Francji
Bełkotka (barboteur) - patrz barboter
Botta (hiszp.) - (1) beczka na wino, (2) bukłak na wino
Bottiglia (wł.) - patrz butelka
Bouge (fr.) - rodzaj wysokiej drewnianej kadzi, służącej do fermentacji świeżo zebranych winogron
Butelka - naczynie z szyjką, wykonane najczęściej ze szkła, służące do przechowywania płynów;
Chantepleur (fr.) - grupa przedmiotów związana z przepływem wina, do której należą m.in. lejek i kurek
Couleuse (fr.) - butelka o nieszczelnym korku, z której wycieka wino
Cruover - urządzenie, do którego podpina się otwartą butelkę z winem, które zostaje poddane działaniu gazu obojętnego, dzięki któremu zachowuje ono swoją świeżość i jakość
Cubinaire (fr.) - opakowanie wykonane z tworzywa sztucznego i kartonu, o pojemności od 5 do 33 litrów, służące do sprzedaży wina luzem
Douil (fr.) - mała kadź drewniana, służąca do transportu winogron
Esquive (fr.) - korek z twardego drewna, służący do zatkania w beczce otworu na kran
Fausset (fr.) - kołek drewniany, służący do zatkania otworu w beczce zrobionego za pomocą świderka
Feuillette (fr.) - rodzaj beczki o pojemności od 114 do 140 litrów
Fillette (fr.) - rodzaj małej butelki o pojemności 35 cl, używanej głównie do butelkowania win Anjou
Futaille (fr.) - patrz beczka
Gąsior (dame-jeanne) - dużych rozmiarów pękata butla, umieszczona w wiklinowym lub plastikowym koszu z uchwytami, służąca do transportu lub przechowywania wina
Jéroboam (fr.) - butelka na wino o pojemności od 3 do 5 litrów
Kaganiec (pot. drucik) (muselet) - konstrukcja druciana, przytrzymująca korek od szampana lub innego wina musującego
Karafka (carafe) - szklana butelka rozszerzona dołem, z długą, wąską szyjką, służąca do podawania lub klarowania wina
Klepka (douelle) - deska do produkcji beczek
Deszczułka (merrain) - deska, najczęściej dębowa, służąca do wyrobu baryłek i beczek
Korek od beczki (bouchon de fut) - patrz szpunt
Korek syntetyczny (bouchon synthétique) - korek, który nie ulega zniszczeniu; używany zamiast korka naturalnego w celu zapobiegnięcia pojawienia się w winie nieprzyjemnego smaku zepsutego korka
Kosz na winogrona (hotte) - kosz metalowy, plastikowy lub z wikliny, mocowany na plecach za pomocą specjalnych szelek, używany podczas winobrania do transportu winogron
Kufa (foudre) - rodzaj dużej drewnianej beczki o pojemności od 50 do 300 hektolitrów
Magnum (fr.) - butelka o pojemności 1,5 litra
Mathusalem (fr.) - butelka o pojemności 6 litrów
Nabuchodonozor (fr.) - butelka o pojemności 15 litrów, używana do butelkowania szampana
Rabassier (fr.) - rodzaj motyki służącej do pielenia, okopywania i przewracania ziemi; może przyjmować różne kształty
Réhoboam (fr.) - butelka o pojemności 4,5 litra
Salmanazar (fr.) - butelka o pojemności 9 litrów; używana do butelkowania szampana