Leksykon Terminów Winiarskich


Szukaj:
Instrukcje

Regiony

Abruzja (Abruzzo) (wł.) - region winiarski w środkowych Włoszech, znany z win białych, produkowanych głównie ze szczepu trebbiano i win czerwonych, produkowanych głównie ze szczepu montepulciano

Aconcagua (Chile) - region winiarski w środkowej części Chile, dzielący się na dwa podregiony Valle del Aconcagua i Valle de Casablanca; znany z win białych, produkowanych głównie ze szczepów chardonnay i sauvignon blanc i win czerwonych, produkowanych głównie ze szczepu cabernet-sauvignon

Alzacja (Alsace) (fr.) - region winiarski w północno-wschodniej części Francji, znany z win białych i czerwonych, produkowanych ze szczepów gewürztraminer, riesling, muscat blanc, muscat rose, muscat ottonel, pinot gris, pinot blanc, pinot noir, sylvaner blanc, auxerrois blanc, chasselas blanc i rose; obszar ok. 14 800 ha;

Anjou-Saumur (fr.) - podregion winiarski w Dolinie Loary, rozciągający się między miastami Angers i Saumur; znany z win białych, czerwonych i różowych, należących m.in. do apelacji Anjou, Coteaux du Layon czy Saumur

Apulia (Puglia) (wł.) - region winiarski w południowo-wschodniej części Włoch; znany z win czerwonych, produkowanych ze szczepów miejscowych uva di troia i bombino nero a także ze szczepów montepulciano i sangiovese oraz z win białych, produkowanych głównie ze szczepu verdeca a także z bianco d’alessano, malvasia, trebbiano i bombino bianco

Aragonia (Aragón) (hiszp.) - region winiarski w północno-wschodniej części Hiszpanii, znany z win czerwonych, produkowanych ze szczepu garnacha i win białych, produkowanych ze szczepu macabeo

Ászár - Neszmély (węg.) - region winiarski na Węgrzech, położony na północny-zachód od Budapesztu; znany głównie z produkcji win białych; uprawia się tu głównie szczepy włoski riesling, leányka, ezerjó i rieslingszilváni; obszar ok. 1600 ha

Badacsony (węg.) - region winiarski na Węgrzech, położony na północny-zachód od jeziora Balaton; znany głównie z produkcji win białych (m. in. Badacsonyi Szürkebarát); uprawia się tu szczepy welschriesling, pinot gris, gewürztraminer, riesling, sauvignon blanc, muscat ottonel; obszar ok. 1800 ha

Balatonboglár (węg.) - region winiarski na Węgrzech, położony na południe od jeziora Balaton; znany głównie z wysokiej jakości win musujących; uprawia się tu szczepy olaszrizling, yellow muscat, chardonnay, cabernet, merlot lub kékfrankos; obszar ok. 2800 ha

Balatonfelvidék (węg.) - region winiarski na Węgrzech, położony na północny-zachód od jeziora Balaton; znany z win białych, produkowanych głównie ze szczepów włoski riesling, chardonnay, tramini, rizlingszilváni, szürkebarát czy cserszegi spicy; obszar ok. 2500 ha

Balatonfüred - Csopak (węg.) - region winiarski na Węgrzech, położony na północny-wschód od jeziora Balaton; uprawia się tu głównie szczepy białe włoski riesling, chardonnay, muscat ottonel, rhenish riesling, rizlingszilváni, szürkebarát, juhfark, sauvignon, tramini i zenit oraz szczepy czerwone cabernet franc, bluefrankish, merlot, zweigelt; obszar ok. 1700 ha

Balatonmelléke (węg.) - region winiarski na Węgrzech, położony na zachód od jeziora Balaton; znany z produkcji win białych; uprawia się tu szczepy cserszegi fuszeres, olaszrizling, rizlingszilváni, zöld veltelini, chardonay, kékfrankos, zweigelt, oporto; obszar ok. 1600 ha

Beaujolais (fr.) - region winiarski w środkowo-wschodniej części Francji, położony na północ od miasta Lyon; znany głównie z win czerwonych, produkowanych ze szczepu gamay noir o białym soku; najbardziej popularnym winem z tego regionu jest Beaujolais Nouveaux; region liczy 12 apelacji; obszar ok. 23 000 ha

Bern (Berne) (szw.) - region winiarski w zachodniej Szwajcarii, położony na lewym brzegu jeziora Biel, u podnóży gór Jura; znany z win białych, produkowanych na bazie szczepu chasselas i win czerwonych, produkowanych na bazie szczepu pinot noir

Blayais-Bourgeais (fr.) - podregion winiarski należący do regionu Bordeaux, położony na północ od miasta Bordeaux, na prawym brzegu rzeki Gironde; znany z win białych, produkowanych ze szczepów muscadelle, sauvignon i sémillon oraz win czerwonych, produkowanych ze szczepów merlot, cabernet-sauvignon i cabernet franc

Bohemia (czes.) - region winiarski w północnych Czechach, położony wokół miast Praga i Mělnik; dzieli się na Pražská vinařská oblast, Mělnická vinařská oblast,Čáslavská vinařská oblast, Mostecká vinařská oblast, Žernosecká vinařská oblast, Roudnická vinařská oblast; uprawia się tu szczepy pinot noir, portugiser, saint laurent, müller-thurgau, sylvaner, gewürztraminer, zweigeltrebe, pinot blanc, pinot gris, hiberna; obszar ok. 390 ha

Bordeaux (fr.) - region winiarski w południowo-zachodniej Francji, położony w okolicach miasta Bordeaux; dzieli się na 4 podregiony Médoc, Graves, Blayais-Bourgeais, Entre-deux-mers; znany z win czerwonych, produkowanych ze szczepów cabernet-sauvignon, cabernet franc, malbec, merlot petit verdot i win białych, produkowanych ze szczepów muscadelle, sauvignon, sémillon; liczy 58 apelacji; obszar ok. 120 000 ha

Burgenland (aust) - region winiarski w południowo-wschodniej Austrii, rozciągający się w wzdłuż granicy z Węgrami; znany z produkcji win słodkich z kategorii Prädikat, Ausbruch i Beerenauslese

Burgundia (Bourgogne) - region winiarski w środkowo-zachodniej części Francji; dzieli się na 5 podregionów Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise, Mâconnais; znany z win białych produkowanych na bazie chardonnay i aligoté i z win czerwonych, produkowanych na bazie pinot noir i gamay; obszar ok. 29 500 ha

Centrum (Centre) (fr.) - podregion winiarski w Dolinie Loary, rozciągający się na zachód i północny-wschód od miasta Bourges; znany z produkcji win białych, czerwonych i różowych, produkowanych na bazie szczepów gamay i sauvignon

Chablais (fr.) - region winiarski w Szwajcarii, położony na południowy-wschód od Jeziora Genewskiego; znany z win białych, produkowanych ze szczepu chasselas i win czerwonych, produkowanych ze szczepu pinot noir; liczy 4 apelacje Aigle, Bex, Ollon, Villeneuve, Yvorne

Chablis (fr.) - podregion winiarski w Burgundii, położony na północny-zachód od miasta Dijon; znany głównie z wysokiej jakości win białych, produkowanych ze szczepu chardonnay

Clare Valley (austral.) - region winiarski w południowej Australii, położony na północny-wschód od miasta Adelaide; znany przede wszystkim z wysokiej jakości win białych, produkowanych ze szczepu riesling

Constantia (pd. afr.) - region winiarski w Afryce Południowej, położony w prowincji Cape; znany z win białych, produkowanych ze szczepów chardonnay, sauvignon blanc, sémillon i win czerwonych, produkowanych ze szczepów cabernet sauvignon, syrah i pinotage

Côte Chalonnaise (fr) - podregion winiarski w Burgundii, położony na zachód od miasta Chalon-sur-Saône; znany z win białych i czerwonych, produkowanych ze szczepów pinot noir, gamay i aligoté

Côte d’or (fr.) (Złoty stok) - nazwa wspólna dla podregionów Côte de Nuits i Côte de Beaune, w Burgundia, we Francji

Côte de Beaune (fr.) - podregion winiarski w Burgundii, położony na zachód od miasta Beaune; znany głównie z win czerwonych, produkowanych ze szczepu pinot noir

Côte de Nuits (fr.) - podregion winiarski w Burgundii, położony na południe od miasta Dijon; znany głównie z win czerwonych, produkowanych ze szczepu pinot noir

Côte vaudoise (szw.) - patrz Vaud

Csongrád (węg.) - region winiarski położony w południowej części Węgier; uprawia się tu szczepy kövidinka, izsaki, ezerjó, zweigelt, olaszrizling, rainai rizling, kadarka, kékfrankos, chardonnay, muscat ottonel; obszar ok. 2300 ha

Dolina Barossa (Barossa Valley) (austral.) - region winiarski w południowej Australii, położony na wschód od miasta Adelaide; znany z win białych, produkowanych na bazie szczepu riesling i win czerwonych, produkowanych ze szczepów syrah, carignan, cabernet sauvignon i malbec

Dolina Centralna (Central Valley) (amer.) (Valle Central) (Chile) - region winiarski w Chile, położony na północ od stolicy Santiago; dzieli się na 4 podregiony Dolinę Maipo (Valle del Maipo), Dolinę Rapel (Valle del Rapel), Dolinę Curicó (Valle del Curicó) i Dolinę Maule (Valle del Maule); dominują tu wpływy bordoskie; uprawia się tu szczepy białe sauvignon i chardonnay oraz szczepy czerwone cabernet sauvignon, merlot, carménere, syrah, pinot noir i país

Dolina Loary (Vallée de la Loire) (fr.) - region winiarski we Francji, rozciągający się wzdłuż rzeki Loary; dzieli się na 4 podregiony Pays Nantais (okolice Nantes), Anjou-Saumur, Turenia (Touraine), Centrum (Centre); znany głównie z win białych, produkowanych na bazie szczepów chenin blanc i sauvignon; liczy 68 apelacji; obszar ok. 70 000 ha

Dolina Maipo (Valle del Maipo) (Chile) - podregion winiarski w Dolinie Centralnej, w Chile; jest on najsławniejszym regionem winiarskim w tym kraju; znany z win czerwonych, produkowanych głównie z cabernet sauvignon i z win białych, produkowanych głównie ze szczepu sémillon; obszar ok. 2500 ha

Dolina Maule (Valle del Maule) (Chile) - podregion winiarski w Dolinie Centralnej, w Chile; znany z win białych, produkowanych głównie ze szczepów sauvignon blanc i chardonnay oraz win czerwonych, produkowanych głównie ze szczepu merlot i miejscowego szczepu país; obszar ok. 15000 ha

Dolina Rapel (Valle del Rapel) (Chile) - podregion winiarski w Dolinie Centralnej, w Chile gdzie znany jest z najlepszych win czerwonych, produkowanych ze szczepu merlot; uprawia się tu także czerwone szczepy cabernet sauvignon i carménere

Dolina Rodanu (Vallée du Rhône) (fr.) - region winiarski we Francji, położony na południe od miasta Lyon; dzieli się na Rodan Północny gdzie uprawia się szczep czerwony syrah i szczepy białe viognier, marsanne, rousanne i na Rodan Południowy gdzie uprawia się szczepy czerwone grenache, cinsaut, mourvedre, syrah, carignan i szczepy białe grenache blanc, clairette, bourboulenc

Eger (węg.) - region winiarski w północno-wschodniej części Węgier; znany z win czerwonych, produkowanych ze szczepów kékfrankos, cabernet, merlot i kékoportó oraz z win białych, produkowanych ze szczepów leányka, włoski riesling, tramini; najsłynniejszym winem z tego regionu jest Egri Bikavér zwane Byczą Krwią; obszar ok. 3200 ha

Emilia Romagna (wł.) - region winiarski w północnych Włoszech, otaczający miasto Bolonię ; znany z produkcji wina Lambrusco; uprawia się tu szczepy albana, cabernet sauvignon, chardonnay, pinot blanc, pinot noir, sangiovese, sauvignon blanc, trebbiano

Entre-deux-mers (fr.) - podregion winiarski należący do regionu Bordeaux, rozciągający się między brzegami rzek Dordogne i Garonna; znany z win białych, produkowanych głównie ze szczepu sauvignon

Etyek-Buda (węg.) - region winiarski na Węgrzech, położony na zachód od Budapesztu; znany z win musujących, produkowanych ze szczepów białych chardonnay, királyleányka, włoski riesling, rizlingszilváni, muscat ottonl, sauvignon, szürkebarát, zenit, green veltelini, muscat lunel, cserszegi spicy, zala pearls, juhfark, tramini, karát, viktória pearls, zengő i zefir oraz ze szczepów czerwonych cabernet franc, cabernet sauvignon, bluefrankish, merlot, kékportó, feketebarát, zweigelt i turán; obszar ok. 1700 ha

Franschhoek Valley (pd. afr.) - region winiarski w Południowej Afryce; znany ze produkcji win białych i czerwonych

Friuli-Venezia Giulia (wł.) - region winiarski w północno-wschodniej części Włoch, położony nad morzem Adriatyckim; znany przede wszystkim z produkcji nowoczesnych win białych

Galicja (Galicia) (hiszp.) - region winiarski w północno-zachodniej części Hiszpanii; znany z najlepszych hiszpańskich win białych, produkowanych głównie ze szczepu albarino; obszar ok. 2000 ha

Genewa (Geneve) (szw.) - region winiarski położony na południowo-zachodnim krańcu Szwajcarii; znany z win białych, produkowanych głównie ze szczepu chasselas i win czerwonych, produkowanych głównie ze szczepów gamay i pinot noir

Górna Adyga (Alto Adige) - patrz Trentino-Górna Adyga

Graves (fr.) - podregion winiarski należący do regionu Bordeaux, położony na południowy-zachód od miasta Bordeaux; znany z wielkich win białych, produkowanych ze szczepów sauvignon i sémillon

Hajós-Baja (węg.) - region winiarski na południu Węgier, położony na Wielkiej Nizinie Węgierskiej; uprawia się tu szczepy białe włoski riesling, rhine riesling, chardonnay i szczepy czerwone kékfrankos, merlot, cabernet franc i cabernet sauvignon; obszar ok. 1700 ha

Hesja Nadreńska (Rheinhessen) (niem.) - największy region winiarski w Niemczech, położony na lewym brzegu Renu, na południowy-zachód od Frankfurtu; znany przede wszystkim z win białych, produkowanych głównie ze szczepów müller-thurgau, dornfelder, sylvaner i riesling; obszar ok. 26 000 ha

Hunter Valley (austral.) - region winiarski w południowo-zachodniej części Australii, położony na północ od miasta Sydney; dzieli się na Lower Hunter Valley i Upper Hunter Valley; znany z win czerwonych, produkowanych głównie ze szczepu syrah ale także z cabernet sauvignon i pinot noir oraz z win białych, produkowanych ze szczepów chardonnay i sémillon

Jerez (hiszp.) - region winiarski w południowo-zachodniej części Hiszpanii, otaczający miasto Jerez de la Frontera; znany z win sherry, produkowanych ze szczepów palomino, pedro ximénez i moscatel

Jura (fr.) - region winiarski we wschodniej części Francji; znany z win czerwonych i różowych, produkowanych ze szczepów poulsard, pinot noir i trousseau oraz win białych, produkowanych ze szczepów chardonnay i savagnin; obszar ok. 1850 ha

Kalabria (Calabria) (wł.) - region winiarski położony na południowym krańcu Włoch; znany z produkcji czerwonego wina Ciró; uprawia się tu głównie czerwony szczepy gaglioppo i biały szczep greco

Kastylia-La mancha (Castilla-La Mancha) (hiszp.) - jeden z największych pojedynczych regionów winiarskich na świecie, położony na południowy-wschód od Madrytu, w Hiszpanii; znany z win białych, produkowanych ze szczepów airén, macabeu, chardonnay, sauvignon, pardilla i z win czerwonych, produkowanych ze szczepów tempranillo, arnacha, moravia, cabernet sauvignon, merlot i syrah; obszar ok. 180 000 ha

Kastylia-Leon (Castilla-Léon) (hiszp.) - region winiarski w środkowo-zachodniej części Hiszpanii; dzieli się na podregiony Bierzo, Cigales, Ribera del Duero, Rueda i Toro; znany z win białych, produkowanych ze szczepów airén, chardonnay, sauvignon i win czerwonych, produkowanych ze szczepów tempranillo, cencibel, cabernet sauvignon, syrah, merlot i garnacha; obszar ok. 150 000 ha

Korsyka (Corse) (fr.) - region winiarski na wyspie Korsyka, na Morzu Śródziemnym; znany z win czerwonych i różowych, produkowanych ze szczepów nielluccio, sciacarello, cinsault, carignan, grenache i win białych, produkowanych ze szczepów vermentino i ugni blanc

Kraj Basków (Pays Basques) (hiszp.) - region winiarski w północnej części Hiszpanii, położony nad Zatoką Biskajską; dzieli się na 4 podregiony Irouléguy, który znajduje się na terytorium francuskim, Rioja, Nawarra i Txakoli; znany z win czerwonych i różowych, produkowanych ze szczepów cabernet franc, tannat i sauvignon oraz z win białych, produkowanych ze szczepów courbu i manseng

Kunság (węg.) - region winiarski na południu Węgier, położony na Wielkiej Nizinie Węgierskiej; znany głównie z win białych, produkowanych ze szczepów kövidinka, kadarka, izsáki, kunleány, bianca, csillám, rhenish riesling, cserszegi spicy, chardonnay; obszar ok. 25 000 ha

La Rioja (argent.) - region winiarski w północno-zachodniej części Argentyny; uprawia się tu głównie szczepy torrontés riojano i syrah; obszar ok. 7000 ha

Langwedocja (Languedoc) (fr.) - region winiarski położony na południu Francji, nad Morzem Śródziemnym; znany z win czerwonych, produkowanych m.in. ze szczepów grenache, cabernet-sauvignon, carignan, cinsaut, côt, mourvedre, syrah i z win białych, produkowanych m.in. ze szczepów bourbulenc, chardonnay, chenin, clairette, marsanne, mauzac, rolle, roussanne; liczy 18 apelacji; obszar 40 000 ha

Langwedocja-Roussillon (Languedoc-Roussillon) (fr.) - patrz Langwedocja, patrz Roussillon

Lavaux (szw.) - region winiarski w Szwajcarii, położony nad Jeziorem Genewskim, na wschód od Lozanny; znany głównie z win białych, produkowanych ze szczepu chasselas; winnice Laveaux zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO; obszar ok. 800 ha

Levante (hiszp.) region winiarski w Hiszpanii obejmujący prowincje Murcia i Valencia. Uprawia się tu szczepy - monastrell (mourvedre), garnacha tinta (grenache noir), oraz szczepy lokalne tj. cencibe, legiro, lub leboba.

Liguria (wł.) - region winiarski we Włoszech, rozciągający się wzdłuż Włoskiej Riwiery, nad Zatoką Genueńską; znany przede wszystkim z win białych, produkowanych głównie ze szczepów pigato i vermentino

Lombardia (wł.) - region winiarski w północno-środkowych Włoszech; uprawia się tu szczepy barbera, bonarda, cabernet franc, cabernet sauvignon, groppello, lambrusco viadanese, merlot, nebbiolo, pinot nero, rosso la nero, chardonnay, moscato di scanzo, pinot bianco, pinot grigio, trebbiano di lugana

Lotaryngia (Lorraine) (fr.) - region winiarski w północno-wschodniej części Francji; znany z apelacji Côtes de Toul i Moselle; uprawia się tu szczepy czerwone pinot noir, meunir, gamay i szczepy białe pinot blanc, aligoté, auxerrois, riesling, gewürztraminer, Müller-Thurgau, pinot gris; obszar ok. 100 ha

Mâconnais (fr.) - podregion winiarski w Burgundii, położony na zachód od miasta Mâcon; znany głównie z win białych, produkowanych ze szczepu chardonnay

Maipo (Chile) - patrz Dolina Maipo

Majorka (Mallorca) (hiszp.) - region winiarski na Wyspie Majorka, na Morzu Śródziemnym; można tu spotkać wina, produkowane z takich szczepów jak cabernet sauvignon, merlot, syrah, chardonnay oraz ze szczepów lokalnych manto negro lub callet

Malaga (hiszp.) - region winiarski w południowej części Hiszpanii, położony w okolicach miasta Malaga; znany z win malaga produkowanych głównie ze szczepów pedro ximénez i moscatel

Mátra (węg.) - górzysty region winiarski w północnej części Węgier, położony na północny-wschód od Budapesztu; znany przede wszystkim z win białych, produkowanych ze szczepów włoski riesling, rieslingszilváni, leányka, hárslevelu, tramini czy muscat ottonel; obszar ok. 7500 ha

Maule (Chile) - patrz Dolina Maule

McLaren Valley (autral.) - region winiarski w południowej części Australii, położony na południowy-wschód od miasta Adelaide; znany z uprawy szczepów czerwonych shiraz (syrah) i grenache

Mecsekalja (węg.) - region winiarski na południu Węgier; znany z musujących win białych, produkowanych ze szczepów cirfandli, chardonnay, furmint i olaszrizling; obszar ok. 650 ha

Médoc (fr.) - podregion winiarski należący do regionu Bordeaux, położony na północny-zachód od miasta Bordeaux, na lewym brzegu rzeki Gironde; dzieli się na Médoc i Haut-Médoc; znany z win czerwonych, produkowanych głównie ze szczepów cabernet-sauvignon i merlot

Mendoza (argent.) - region winiarski w środkowej Argentynie; produkuje się tu 80% win argentyńskich i 50% win całej Ameryki Południowej; uprawia się tu szczepy cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, syrah i melbec

Moselle-Saar-Ruwer (niem.) - region winiarski w Niemczech, położony w dolinie rzeki Mozela; dzieli się na 4 podregiony Rheingau, Nahe, Palatinat i Franconie; znany z win białych, produkowanych głównie ze szczepów riesling, müller-thurgau i elbling

Mór (węg.) - region winiarski na Węgrzech, położony na południowy-zachód od Budapesztu; znany z win białych, produkowanych ze szczepów ezerjó, rizlingszilváni, chardonnay, léanyka; obszar ok. 900 ha

Nahe (niem.) - podregion winiarski należący do regionu Mosselle-Saar-Ruwer, w Niemczech, rozciągający się między rzekami Ren i Mozela; znany z win białych, produkowanych głównie ze szczepów riesling i müller-thurgau

Napa Valley (amer.) - najsłynniejszy region winiarski w Kalifornii, w Stanach Zjednoczonych, położony na północ od San Francisco; uprawia się tu szczepy czerwone głównie cabernet sauvignon a także pinot noir, merlot i sangiovese oraz szczepy białe głównie chardonnay a także sauvignon blanc, pinot gris i sémillon; region jest wizytówką win amerykańskich na świecie

Nawarra (Navarra) (hiszp.) - górzysty region winiarski w północnej Hiszpanii, położony obok regionu Rioja; uprawia się tu szczepy białe viura, moscatel de grano menado, garnacha blanca, chardonnay, malvasia riojana i szczepy czerwone cabernet sauvignon, tempranillo, mazuelo, graciano, garnacha tinto

Neuchâtel (fr.) - region winiarski w zachodniej części Szwajcarii, położony nad jeziorem Neuchâtel; znany z win białych, produkowanych głównie ze szczepu chasselas i win czerwonych i różowych (najbardziej znane Oeuil-de-Pedrix), produkowanych ze szczepu pinot noir; obszar ok. 610 ha

Niederösterreich (austr.) - region winiarski w Austrii, otaczający Wiedeń; znany z win białych, produkowanych na bazie grüner veltiner i win czerwonych, produkowanych ze szczepów portugieser, saint-laurent, zweigelt, blau burgunder i blaufränkisch

Pannonhalma-Sokoróalja (węg.) - region winiarski w północno-zachodnich Węgrzech; uprawia się tu wyłącznie szczepy białe olaszrisling, riesling, traminer, chardonnay i charakterystyczny dla tego regionu "irsai olivér"

Pays d’Oc (fr.) - region winiarski w południowej części Francji, położony nad Morzem Śródziemnym; rozpościera się na terenie 4 departamentów Gard, Hérault, Aude i Pyrenées-Orientales; produkuje się tu wina regionalne (Vins de Pays) stanowiące najbardziej rozpoznawalną grupę win tej klasy we Francji; uprawia się tu m.in. szczepy chasselas, muscat i carignan

Pays Nantais (fr.) - podregion winiarski w Dolinie Loary, rozciągający się na południe i zachód od miasta Nantes; znany z win białych i czerwonych, produkowanych m.in. ze szczepów melon de bourgignon, folle blanche, chenin i cabernet

Penedes (hiszp.) - region winiarski w Katalonii, w północno-zachodniej części Hiszpanii; znany przede wszystkim z win musujących zwanych Cava, produkowanych głównie ze szczepów lokalnych xarel-lo, macabeo, parellada

Piemont (Piemonte) (wł.) - jeden z największych regionów winiarskich we Włoszech, położony na północno-zachodnim krańcu Włoch, u podnóży Alp; znany głównie z win musujących; uprawia się tu szczepy czerwone barbera, bonarda, brachetto, dolcetto, grignolino, nebbiolo, neretta i vespolina oraz szczepy białe arneis, chardonnay, cortese, erbaluce, favorita, freisa, malvasia di schierano i moscato bianco

Południowy-Zachód (Sud-Ouest) (fr.) - region winiarski we Francji; dzieli się na 4 podregiony Guyenne (okolice miasta Bergerac), Gaskonia (rozciąga się między miastami Bordeaux i Tuluza), Haut-Pays (na północ od Tuluzy) i Pireneje (okolice miasta Pau); uprawia się tu szczepy czerwone takie jak cabernet sauvignon, cabernet franc, fer servadou, côt, syrah czy merlot oraz szczepy białe takie jak sémillon, sauvignon, muscadelle

Prowansja (Provence) (fr.) - region winiarski w południowo-zachodniej części Francji, położony nad Morzem Śródziemnym; znany głównie z win różowych, których produkuje się tutaj najwięcej; uprawia się tu szczepy czerwone carignan, cinsault, tibouren, syrah, grenache, mourvedre, cabernet-sauvignon i białe ugni-blanc, clairette, rolle, sémillon; obszar ok. 65000 ha

Rapel (Chile) - patrz Dolina Rapel

Region Czarnomorski (wschodni) (bułg.) - region winiarski w Bułgarii, położony nad Morzem Czarnym; dzieli się na 3 subregiony północnego wybrzeża, centralny i południowego wybrzeża; znany z wysokiej jakości win białych, produkowanych ze szczepów chardonnay, muscat, sauvignon blanc, aligoté, dimiat, rkatsiteli, misket, riesling, gewürtztraminer, muskat ottonem i ungi blanc

Region Małych Karpat (Male Karpaty) (cz.) - region winiarski w zachodniej części Słowacji, gdzie przebiega Małokarpacka Droga Winna (Malokarpatská Vínna Cesta) -

Region Południowo-Zachodni (bułg.) - region w Bułgarii, przy granicy z Grecją; uprawia się tu miejscowy szczep „siroka melniszka loza” oraz szczepy cabernet sauvignon, merlot i pamid

Region Południowy (bułg.) - region winiarski w Bułgarii, należący do największych producentów win w tym kraju; znany głównie z produkcji win czerwonych; dzieli się na 3 podregiony południowo-wschodni (szczepy czerwone cabernet sauvignon, merlot, pinot noir; szczep biały misket), południowy (sławny ze szczepów „merlot sakar” i „merlot stambolovo”) oraz podregion centralny i zachodni (szczepy merlot i mavrud)

Region Północny (Równina Dunaju) (bułg.) - region winiarski w Bułgarii, położony między Dunajem a łańcuchem gór bałkańskich; znany z win białych, produkowanych ze szczepów chardonnay, muscat, sauvignon, aligoté, dimiat, rkatsiteli i misket oraz z win czerwonych, produkowanych ze szczepów merlot, gamza, cabernet sauvignon; znajduje się tu ok. 35% winnic bułgarskich

Region Subbałkański, nazywany Doliną Róż (bułg.) - region winiarski w Bułgarii; dzieli się na dwa podregiony podregion subbałkański wschodni, znany z białego wina Sungurlare Misket i podregion subbałkański zachodni, gdzie uprawia się szczepy białe misket i muscat oraz szczepy czerowne kadarka i cabernet sauvignon

Region Tokaj (cz.) - region winiarski w południowo-wschodniej części Słowacji; stanowi on 1/5 całego regionu Tokaj, którego pozostała część znajduje się na Węgrzech; znany z produkcji win tokajskich, występujących w 10 gatunkach, z których najlepsze są „Tokajske vybery”

Rheingau (niem.) - podregion winiarski należący do regionu Mosselle-Saar-Ruwer, w Niemieczech, położony na prawym brzegu Renu, na zachód od Frankfurtu; znany z win białych, produkowanych głównie ze szczepu riesling a także ze szczepów spätburgunder, müller-thurgau, ehrenfelser, kerner i weissburgunder; obszar ok. 3200 ha

Ribera del Duero (hiszp.) - region winiarski w środkowej Hiszpanii, położony po obu stronach rzeki Duero; znany przede wszystkim z win czerwonych i różowych, produkowanych ze szczepów tempranillo, grenache, cabernet-sauvignon, malec i albillo

Rioja (hiszp.) - jeden z najważniejszych regionów winiarskich w Hiszpanii, położony w dolinie rzeki Ebre; znany z renomowanych win czerwonych i różowych, produkowanych ze szczepów tempranillo, mazuelo, grenache, graciano i z win białych, produkowanych głównie ze szczepu viura

Roussillon (fr.) - region winiarski położony na południu Francji, nad Morzem Śródziemnym, przy granicy z Hiszpanią; znany z win białych, produkowanych na bazie szczepów macabeu, malvoisie du Rousillon i grenache blanc oraz z win czerwonych i różowych, produkowanych na bazie szczepów carignan noir, grenache noir, lledoner pelut; obszar ok. 9 000 ha

Rueda (hiszp.) - region winiarski w środkowo-zachodniej części Hiszpanii; znany z win białych, produkowanych ze szczepów verdejo, viura, palomino lub sauvignon

Sabaudia (Savoie) (fr.) - region winiarski w zachodniej części Francji, przy granicy ze Szwajcarią; znany z win czerwonych, produkowanych ze szczepów gamay, mondeuse, pinot noir, cabernet franc, cabernet-sauvignon, persan, servanin, joubertin oraz z win białych, produkowanych ze szczepów jacquere, altesse, chasselas, savagnin, roussanne, molette, chardonnay, ligot i malvoisie; obszar ok. 2 000 ha

San Juan (argent.) - drugi co do wielkości region winiarski w Argentynie; uprawia się tu szczepy cerez, muscat aleksandryjski, pedro ximénez, torrontés, syrah, bonarda, cabernet sauvignon, malbec, ugni blanc, chenin a nawet viognier, barbera, tempranillo i sauvignon blanc; obszar ok. 47 000 ha

Sardynia (Sardegna) (wł.) - region winiarski na wyspie Sardynia, na Morzu Śródziemnym; uprawia się tu głównie biały szczep nuragus ale także czerwone szczepy grenache, cannonau, carignano, monica; znany z win Vernaccia di Oristano, porównywanych do Sherry

Somló (węg.) - niewielki region winiarski w zachodniej części Węgier, położony na wygasłym wulkanie; jest jednym z najsłynniejszych regionów winiarskich Węgier; uprawia się tu białe szczepy furmint, juhfark, hárslevelű, włoski riesling; obszar ok. 500 ha

Sonoma County (amer.) - patrz Sonoma Valley

Sonoma Valley (amer.) - region winiarski w Kalifornii, w Stanach Zjednoczonych; znany z wysokiej klasy win, produkowanych ze szczepów chardonnay, gewürztraminer, pinot noir, merlot, cabernet i zinfandel; obszar ok. 3 000 ha

Sopron (węg.) - jeden z najstarszych regionów winiarskich na Węgrzech, położony w zachodniej części kraju, przy granicy z Austrią; znany przede wszystkim z białego wina Zöld Veltelini (Grüner Welteliner) i z czerwonego Soproni Kékfránkos; obszar ok. 1 600 ha

Stellenbosch (pd. afr.) - jeden z najlepszych regionów winiarskich w Południowej Afryce, gdzie produkuje się najdroższe wina afrykańskie; znany z czerwonych i białych win stołowych; uprawia się tu głównie szczepy cabernet sauvignon, merlot, pinotage i chenin blanc

Subregion Centralny (bułg.) - subregion należący do Regionu Czarnomorskiego, w Bułgarii; produkuje się tu najlepsze bułgarskie, wytrawne i półwytrawne wina białe ze szczepów chardonnay, sauvignon, riesling, gewürtztraminer i dimiat oraz najlepsze bułgarskie brandy; znany z takich win jak Novi Pazar, Sophia, Treasure of Kralevo, Preslav Chardonnay i Khan Krum Traminer

Subregion Południowego Wybrzeża (bułg.) - subregion Regionu Czarnomorskiego, w Bułgarii; znany z win białych, produkowanych ze szczepów sauvignon blanc, misket, muskat ottonel, dimiat, aligoté, chardonnay, ugni blanc

Subregion Północnego Wybrzeża (bułg.) - subregion Regionu Czarnomorskiego, w Bułgarii; produkuje się tu głównie wina białe ze szczepów chardonnay, muscat, sauvignon blanc, misket, aligoté i dimiat; znany z win Varna Chardonnay

Sycylia (Sicilia) (wł.) - region winiarski na wyspie Sycylia, na Morzu Śródziemnym; znany przede wszystkim z białych win Marsala; uprawia się tu szczepy białe insolia, damaschino, grillo i chardonnay oraz szczepy czerwone, głównie nero d’avola

Szampania (Champagne) (fr.) - region winiarski we Francji, położony na wschód od Paryża; dzieli się na 4 podregiony Montagne de Reims, Côte des blancs, Vallé de la Marne i Vignoble de l’Aube; znany na całym świecie z najwyższej jakości win musujących, zwanych szampanem; uprawia się tu głównie szczepy chardonnay, pinot noir i pinot meunier

Szekszárd (węg.) - region winiarski w południowej części Węgier; znany obok regionu Eger z win Bikavér, zwanych Byczą Krwią; uprawia się tu szczepy czerwone kadarka, kéfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc oraz szczepy białe chardonnay i olaszrizing

Tessin (szw.) - region winiarski w południowej Szwajcarii; uprawia się tu głównie czerwony szczep merlot (85% powierzchni winnic), z którego produkuje się wina czerwone, różowe a także białe; obszar ok. 900 ha

Tokaj-hegyalja (węg.) - region winiarski w północno-wschodniej części Węgier, przy granicy ze Słowacją; znany z produkcji słynnych win tokajskich takich jak Aszú i Szmorodni; uprawia się tu szczepy furmint, hárslevelu, yellow muscat; obszar ok. 5 500 ha

Tolna (węg.) - region winiarski na Węgrzech, położony na południowy-wschód od jeziora Balaton; znany z win białych i czerwonych, produkowanych ze szczepów chardonnay, włoski riesling, pinot blanc, reński riesling, rizlingszilváni, kadarkę, kékfrankos, zweigelt i merlot; obszar ok. 2 200 ha

Toskania (Toscana) (wł.) - region winiarski w środkowych Włoszech, położony na zboczach Apeninów, graniczący z Morzem Tyrreńskim; sławny z win Chianti i Brunello di Montalcino; uprawia się tu szczepy czerwone cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, canaiolo nero, sangiovese i szczepy białe vermentino, trebbiano, canaiolo bianco; obszar ok. 70 000 ha

Trentino-Górna Adyga (Trentino-Algo Adige) (wł.) - region winiarski w północno-wschodniej części Włoch; znany z wysokiej jakości win różowych a także win czerwonych i białych, produkowanych ze szczepów schiava, lagrein, teroldego, chardonnay, pinot blanc, cabernet franc, cabernet-sauvignon lub merlot

Turenia (Touraine) (fr.) - podregion winiarski w Dolonie Loary, rozciągający się na południowy-zachód i północny-wchód od miasta Tours; znany z win białych, czerwonych i różowych, produkowanych głównie ze szczepów gamay noir, cabernet franc, côt i sauvignon

Valais (szw.) - jeden z najciekawszych regionów winiarskich w Szwajcarii, położony na południu kraju, w dolinie górnego Rodanu; uprawia się tu głównie szczepy chasselas i dôle, będący krzyżówką szczepów pinot noir i gamay a także szczepy miejscowe, nie spotykane poza granicami Szwajcarii, takie jak arvine, humagne, amigne czy cornalin

Vaud (szw.) - region winiarski w zachodniej części Szwajcarii, położony nad Jeziorem Genewskim; znany głównie z win białych produkowany ze szczepu chasselas i win czerwonych salvagnin, produkowanych ze szczepów pinot noir i gamay

Veneto (wł.) - region winiarski w północno-wschodnich Włoszech; znany głównie z takich win jak Soave, produkowanych ze szczepów garganega i trebbiano di soave, Valpolicella, Amarone lub Bardolino, produkowanych z tej samej mieszanki szczepów corvina, rondinella i molinara

Villány-Siklós (węg.) - region winiarski na południu Węgier, niedaleko granicy z Chorwacją; dzieli się na podregion Villány, skąd pochodzą najbardziej cenione, węgierskie, czerwone wina (szczepy kékoportó, kékfrankos i cabernet sauvignon) i na podregion Siklós, gdzie produkuje się wina białe (szczepy hárslevelu, włoski riesling, leányka); obszar ok. 1 600 ha

Yarra Valley (autral.) - niewielki region winiarski w południowo-wschodniej Australii, położony na północny-wschód od miasta Melbourne; znany głównie z win czerwonych, produkowanych ze szczepów pinot noir i cabernet sauvignon

Zurych (Zurich) (szw.) - region winiarski w północno-wschodniej części Szwajcarii; znany z win białych, produkowanych z takich szczepów jak räuschling, müller-thurgau, chardonnay czy sauvignon oraz z win czerwonych, produkowanych ze szczepów pinot noir, dornfelder, lemberger czy gamaret

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.