Leksykon Terminów Winiarskich


Szukaj:
Instrukcje

Walory wina (fr/pl)

Abboccato (fr.) / lekko słodkie (wł.) - o winie lekko słodkim

Acerbe (fr.) / cierpkie - o winie szorstkim i kwaśnym, bogatym w garbniki

Acide (fr.) / kwaśne - o winie charakteryzującym się wysoką lub bardzo wysoką kwasowością

Aigre (fr.) - o winie o zapachu octu

Anguleux (fr.) / kanciaste - o winie garbnikowym i kwaśnym, któremu brakuje okrągłości i przystępności

âpre (fr.) / szorstkie - o winie o silnych właściwościach ściągających, bogatym w garbniki

Acidulé (fr.) / kwaskowate - o winie lekko kwaśnym

Agréable (fr.) / aimable (fr.) / przyjemne - o winie zrównoważonym, bez wad

Agressif (fr.) / agresywne - o winie zbyt mocnym, nieprzyjemnie kwaśnym, które drażni nieprzyjemnie błony śluzowe

Altéré (fr.) / zniekształcone - o winie, którego smak, kolor lub zapach uległy zmianie pod wpływem utlenienia, choroby etc.

Amabile (wł.) - o winie półsłodkim

Ambré (fr.) / bursztynowe - o winie białym, które starzejąc się nabiera koloru zbliżonego do bursztynu

Amer (fr.) / gorzkie - o winie o nieprzyjemnym mdłym smaku, spowodowanym chorobą bakteryjną (patrz gorycz)

Ample (fr.) / pełne - o winie zrównoważonym, które wypełnia usta dzięki swojej palecie smaków i pozostaje w nich na długo.

Aqueux (fr.) / wodniste - o winie słabym i rozcieńczonym

Aromatique (fr.) / aromatyczne - o winie o miłym, intensywnym zapachu; termin używany głównie w stosunku do win owocowych

Astringent (fr.) / ściągające - o winie bogatym w garbniki, które po wypiciu daje uczucie suchości na języku i dziąsłach

Austere (fr.) / surowe - o winie zazwyczaj młodym, garbnikowym, które jeszcze nie posiada bukietu

Bianco (wł.) - patrz białe

Blanc (fr.) - patrz białe

Blanc (fr.) / białe - o winie wyprodukowanym z winogron białych lub winogron czerwonych o białym soku, pozbawionych skórki

Bouchonné (fr.) / korkowe - o winie o smaku i zapachu korka

Bouqueté (fr.) - o winie posiadającym bukiet

Bourru (fr.) / niesfermentowane - o winie młodym, w trakcie fermentacji

Bref (fr.) / court (fr.) / krótkie - o winie, które po wypiciu nie utrzymuje się w ustach

Brillant (fr.) / błyszczące - o winie o jasnym, klarownym kolorze, które błyszczy w świetle

Brut (fr.) / klasycznie wytrawne (fr.) - o winie musującym charakteryzującym się bardzo niską zawartością cukru resztkowego (1-2%)

Capiteux (fr.) / oszałamiające / upajające - o winie bogatym w alkohol, które uderza do głowy

Chaleureux (fr.) / rozgrzewające - o winie bogatym w alkohol, które daje uczucie ciepła

Chambré (fr.) / ciepłe - o winie, którego temperatura została podniesiona do temperatury 16 - 18 oC (uznawanej za temperaturę pokojową)

Charnu (fr.) / mięsiste - o winie, które daje uczucie pełności i gęstości w ustach

Charpenté (fr.) / dobrze zbudowane - o winie trwałym, łączącym w sobie bogactwo alkoholu i harmonie, które dobrze się starzeje

Corsé (fr.) / treściwe - o winie z charakterem, bogatym w alkohol, o wyraźnym kolorze i smaku, który wypełnia usta

Clair (fr.) / przezroczyste - o winie bez zawiesin

Clairet (fr.) / bladoczerwone - o winie czerwonym, lekkim, o niewyraźnym kolorze

Complet (fr.) / kompletne - o winie harmonijnym i zrównoważonym

Complexe (fr.) / wieloskładnikowe - o winie łączącym w sobie wiele zapachów i smaków

Coulant (fr.) / śliskie - o winie przyjemnym, które łatwo się pije

Creux (fr.) / niekompletne - o winie bez konsystencji

Czerwone - o winie otrzymanym w wyniku fermentacji winogron najczęściej czarnych wraz ze skórkami

Délicat (fr.) / delikatne - o winie łagodnym, o przyjemnym, słodkim zapachu

Demi-sec (fr.) / półwytrawne - o winie lekko słodkim, w którym zawartość cukru resztkowego waha się od 4 do 12 gram na litr

Déséquilibré (fr.) / niezrównoważone - o winie pozbawionym jakiegoś składnika

Dolce (wł.) / słodkie - o winie słodkim

Douceâtre (fr.) / mdłe - o winie zbyt słodkim

Doux (fr.) / sucré (fr.) / słodkie - o winie o dużej zawartości cukru (ok. 45 g/ na litr)

Dur (fr.) / o winie niezrównoważonym, charakteryzującym się dużą kwasowością i cierpkością -

Effervescent (fr.) / musujące - o winie, w którym uwalniają się bąbelki gazu tworząc pianę

Enveloppé (fr.) - o winie bogatym w alkohol, jednocześnie charakteryzującym się dużą słodkością

épais (fr.) / gęste - o winie o mocnym kolorze, które daje w ustach uczucie ciężkości i gęstości

épanoui (fr.) / dojrzałe - o winie, które osiągnęło swoją maksymalną jakość; jest to wino dojrzałe, zrównoważone, o bogatym aromacie

équilibré (fr.) / zrównoważone - o winie, którego poszczególne elementy tworzą spójną, harmonijną całość

étoffé (fr.) / pełne/ mięsiste - o winie pełnym i o winie zrównoważonym, które wypełnia usta dzięki swojej palecie smaków i pozostaje w nich na długo.

étriqué (fr.) / zredukowane - o winie zredukowanym, mało okazałym

éventé (fr.) / zwietrzałe - o winie, które straciło większą część swojego bukietu w wyniku utlenienia

Extra-brut (fr.) / mocno wytrawne o winie musującym, w którym zawartość cukru resztkowego nie przekracza 6 gram na litr -

Extra-dry (fr.) / mocno wytrawne (fr.) - o winie musującym, w którym zawartość cukru resztkowego waha się od 12 do 20 gram na litr

Faible (fr.) / słabe - o winie bez charakteru, bez smaku i bez zapachu i o niskiej zawartości alkoholu

Fatigué (fr.) / sfatygowane - o winie, które straciło chwilowo swoje własności np. podczas transportu

Féminin (fr.) / kobiece - o winie lekkim, delikatnym i eleganckim

Ferme (fr.) / zwarte - o winie, w którym można zauważyć nieznaczną przewagę właściwości ściągających i kwasowości

Fermé (fr.) / zamknięte - o winie, które nie posiada jeszcze wszystkich swoich właściwości aromatycznych; aby jego bukiet mógł się w pełni rozwinąć, należy poddać go dalszemu procesowi dojrzewania.

Filant (fr.) / kleiste, oleiste, ciągnące się - o winie, które konsystencją przypomina olej

Fin (fr.) / wykwintne - o winie wysokiej klasy

Flou (fr.) / niewyraźne - o winie, które nie jest idealnie przezroczyste

Fondu (fr.) / spójne o winie starym, którego poszczególne elementy tworzą harmonijną całość -

Fort (fr.) / mocne - o winie charakteryzującym się wysoką zawartością alkoholu

Frais (fr.) / świeże - o winie lekko kwaśnym, które daje przyjemne uczucie świeżości

Franc (fr.) / net (fr.) / szczere - o winie, którego poszczególne aspekty jak smak, zapach i kolor nie wykazują żadnej anomalii czy wady

Friand(fr.) - o winie świeżym i jednocześnie owocowym

Frizzante (wł.) / musujące -

Fruité (fr.) / owocowe - o winie o smaku i zapachu świeżych owoców

Garde (fr.) (vin de garde) - o winie, które łatwo się starzeje

Garrafeira (port.) - o winie białym lub czerwonym, pochodzącym z dobrego rocznika, które przez około dwa lata dojrzewało w beczce a następnie przez rok w butelce

Gazéifié (fr.) / gazowane - o winie, którego efekt musujący otrzymano przez dodanie do niego dwutlenku węgla

Généreux (fr.) / szczodre - o winie bogatym w alkohol, które nie powoduje znużenia

Générique (fr.) / firmowe - o winie skomercjalizowanym pod nazwą swojej apelacji lub nazwą regionu, z którego pochodzi

Grand (fr.) / wielkie - o winie wysokiej klasy i jakości

Gras (fr.) / tłuste - o winie łagodnym, giętkim, przyjemnym, prawie aksamitnym

Grossier (fr.) pospolite / kiepskie - o winie niskiej jakości, któremu brakuje subtelności

Harmonieux (fr.) / harmonijne - o winie charakteryzującym się szczególnie elegancką równowagą

Invecchiato (wł.) / zbyt stare -

Jeune (fr.) / młode - 1. o winie, które zostało niedawno wyprodukowane; 2. o winie, które liczy więcej niż rok ale nie osiągnęło jeszcze pełnej dojrzałości; 3. o winie, które zachowało cechy młodości w postaci świeżego smaku i owocowego aromatu

Kabinett (niem.) - o winie wytrawnym lub półwytrawnym, wyprodukowanym wyłącznie z pełni dojrzałych winogron

Léger (fr.) / lekkie - o winie o niskiej zawartości alkoholu, bez wyraźnego smaku i koloru

Liquoreux (fr.) / likierowe - o winie białym, bogatym w cukier resztkowy

Limpide (fr.) / klarowne - o winie przejrzystym, jasnym i błyszczącym, bez zawiesin

Liquoroso (wł.) / likierowe - o winie bogatym w alkohol i cukier

Long (fr.) / długie - o winie, którego smak utrzymuje się długo w ustach

Lourd (fr.) / ciężkie - o winie gęstym i bogatym w alkohol

Longeur (fr.) / długość - czyli czas w którym aromat i smak pozostają w ustach.

Mâché (fr.) - o winie gęstym i pełnym, które daje wrażenie, że można go żuć

Madérisé (fr.) / maderyzowane - o winie białym, które uległo silnemu utlenieniu, w wyniku którego nabrało brązowego koloru oraz walorów smakowych charakterystycznych dla wina Madera

Mince (fr.) / cienkie - o winie lekkim, bez charakteru

Moelleux (fr.) / łagodne, delikatne - o winie białym lekko słodkim i aksamitnym

Mou (fr.) / miękkie - o winie, któremu brakuje kwasowości

Mousseux (fr.) / musujące - o winie musującym, należącym do kategorii win stołowych lub do kategorii V.Q.P.R.D

Moustillant (fr.) - lekko musujące/ perlące się

Muet (fr.) / nieme - 1. o winie nie musującym, 2. o winie o słabych właściwościach organoleptycznych

Mur (fr.) / dojrzałe - 1. o winie wyprodukowanym z dojrzałych winogron; 2. o winie, które osiągnęło pełnie swoich właściwości; 3. o winie gotowym do zabutelkowania

Nerveux (fr.) / z charakterem - o winie zrównoważonym, w którym lekko dominuje smak kwaśny

Neutre (fr.) / neutralne - o winie bez wyrazu, bez charakteru, który mógłby odróżniać je od innych win pochodzących z tej samej kategorii

Nouveau (fr.) świeże/ młode - o winie pochodzącym z ostatniego winobrania, które liczy mniej niż rok, które konsumowane jest niedługo po zbiorze winogron.

Novello (wł) świeże/ młode - patrz nouveau

Oeil-de-perdrix (fr.) - o winie o różowym odcieniu

Onctueux (fr.) / aksamitne - o winie przyjemnie słodkim i tłustym

Ouvert (fr.) / „otwarte” o winie gotowym do picia, które osiągnęło swoją maksymalną jakość; jest to wino dojrzałe, zrównoważone, o bogatym aromacie -

Oxydé (fr.) / utlenione - o winie, którego kolor i smak uległy zmianie w wyniku zbyt długiego pozostania w kontakcie z tlenem

Perlant (fr.) / perlące się - o winie bardzo delikatnie musującym

Pétillant (fr.) / średnio musjące - o winie średnio musującym, otrzymanym w drodze wtórnej fermentacji

Petit (fr.) / o winie, które nie spełnia naszych oczekiwań -

Piqué (fr.) kwaśniejącce - o winie dotkniętym chorobą kwaśnienia, o silnym zapachu octu

Plat (fr.) / płaskie - o winie bez bukietu i wyraźniej kwasowości

Plein (fr.) / pełne - o winie, które posiada cechy dobrego wina i które daje uczucie pełności w ustach

Pret (fr.) / gotowe - o winie, którego rozwój został zakończony, w wyniku czego nadaje się ono do picia

Primeur (fr.) / wczesne - o winie, którego produkcja trwa sześć tygodni od momentu winobrania i które należy wypić w przeciągu najbliższych kilku miesięcy

Racé (fr.) / rasowe - o winie charakterystycznym i oryginalnym

Raide (fr.) / sztywne - o winie garbnikowym i kwaśnym

Rancio (fr.) - o winie, które dzięki długiemu leżakowaniu w beczce nabrało orzechowego aromatu i brązowego koloru; termin używany głównie na określenie starych win likierowych pochodzących z południa Francji

Râpeux (fr.) / chropowate - o winie ściągającym, które daje wrażenie skrobania podniebienia

Riche (fr.) / bogate - o winie barwnym, szczodrym i mocnym a jednocześnie zrównoważonym

Rond / okrągłe, bogate - o winie o odpowiedniej ilości garbników

Rosato (wł.) - patrz różowe

Rosé (fr.) - patrz różowe

Różowe - o winie jasnoczerwonym, otrzymanym w wyniku krótkotrwałej maceracji winogron czarnych, których fermentacja nie została ukończona

Rosso (wł.) - patrz czerwone

Rouge (fr.) - patrz czerwone

Rude / ostre - o winie ściągającym, o słabej jakości

Rustique / rustykalne - o winie prostym i mało wyrafinowanym

Sec (fr.) / wytrawne - o winie o niskiej zawartości cukru resztkowego (mniej niż 4 g/l)

Sévere / surowe, twarde - o winie bez bukietu/aromatu

Simple / proste - o winie o ograniczonej palecie smaków i zapachów

Solide / solidne - o winie zrównoważonym i dobrze zbudowanym

Souple / przystępne, wartkie - o winie, które łatwo się pije, w którym lekka słodkość góruje nad właściwościami ściągającymi

Soutenu - o winie lekko garbnikowym, przyjemnie kwaśnym i lekko słodkim

Soyeux / jedwabiste - o winie giętkim, lekko słodkim, aksamitnym, z nutką elegancji i harmonii

Subtil / subtelne - o winie pełnym niuansów, zachowujących właściwe proporcje

Tannique / garbnikowe - o winie bogatym w garbniki, które nadają mu właściwości ściągających

Terne / matowe - o winie bez połysku

Tranquille / spokojne - o winie niemusującym

Usé / zwietrzałe - o winie, które straciło większość swoich cech w wyniku zbyt długiego dojrzewania

Vert / zielone - o winie zbyt kwaśnym

Vieux / stare - o winie, które leżakowało przez parę lat w beczce a następnie w butelce

Vif / żywe - o winie świeżym, lekkim i przyjemnie kwaśnym

Viné / wzmocnione / alkoholizowane - o winie, do którego dodano alkoholu

Vineux - o winie bogatym w alkohol, posiadającym typowe cechy wina, które pozwalają odróżnić je od innych napojów alkoholowych, jak np. smak dojrzałych winogron

Viril / „męskie”/mocne -

Voilé / lekko zmącone -

Zbotrytyzowane - o winie wyprodukowanym z winogron dotkniętych pleśnią szlachetną, wywołaną grzybem botrytis cinerea

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.