Acerbe (fr.) / cierpkie - o winie szorstkim i kwaśnym, bogatym w garbniki
Acide (fr.) / kwaśne - o winie charakteryzującym się wysoką lub bardzo wysoką kwasowością
Aigre (fr.) - o winie o zapachu octu
Anguleux (fr.) / kanciaste - o winie garbnikowym i kwaśnym, któremu brakuje okrągłości i przystępności
âpre (fr.) / szorstkie - o winie o silnych właściwościach ściągających, bogatym w garbniki
Acidulé (fr.) / kwaskowate - o winie lekko kwaśnym
Agréable (fr.) / aimable (fr.) / przyjemne - o winie zrównoważonym, bez wad
Agressif (fr.) / agresywne - o winie zbyt mocnym, nieprzyjemnie kwaśnym, które drażni nieprzyjemnie błony śluzowe
Altéré (fr.) / zniekształcone - o winie, którego smak, kolor lub zapach uległy zmianie pod wpływem utlenienia, choroby etc.
Amabile (wł.) - o winie półsłodkim
Ambré (fr.) / bursztynowe - o winie białym, które starzejąc się nabiera koloru zbliżonego do bursztynu
Amer (fr.) / gorzkie - o winie o nieprzyjemnym mdłym smaku, spowodowanym chorobą bakteryjną (patrz gorycz)
Ample (fr.) / pełne - o winie zrównoważonym, które wypełnia usta dzięki swojej palecie smaków i pozostaje w nich na długo.
Aqueux (fr.) / wodniste - o winie słabym i rozcieńczonym
Aromatique (fr.) / aromatyczne - o winie o miłym, intensywnym zapachu; termin używany głównie w stosunku do win owocowych
Astringent (fr.) / ściągające - o winie bogatym w garbniki, które po wypiciu daje uczucie suchości na języku i dziąsłach
Austere (fr.) / surowe - o winie zazwyczaj młodym, garbnikowym, które jeszcze nie posiada bukietu
Bianco (wł.) - patrz białe
Blanc (fr.) - patrz białe
Blanc (fr.) / białe - o winie wyprodukowanym z winogron białych lub winogron czerwonych o białym soku, pozbawionych skórki
Bouchonné (fr.) / korkowe - o winie o smaku i zapachu korka
Bouqueté (fr.) - o winie posiadającym bukiet
Bourru (fr.) / niesfermentowane - o winie młodym, w trakcie fermentacji
Bref (fr.) / court (fr.) / krótkie - o winie, które po wypiciu nie utrzymuje się w ustach
Brillant (fr.) / błyszczące - o winie o jasnym, klarownym kolorze, które błyszczy w świetle
Brut (fr.) / klasycznie wytrawne (fr.) - o winie musującym charakteryzującym się bardzo niską zawartością cukru resztkowego (1-2%)
Capiteux (fr.) / oszałamiające / upajające - o winie bogatym w alkohol, które uderza do głowy
Chaleureux (fr.) / rozgrzewające - o winie bogatym w alkohol, które daje uczucie ciepła
Chambré (fr.) / ciepłe - o winie, którego temperatura została podniesiona do temperatury 16 - 18 oC (uznawanej za temperaturę pokojową)
Charnu (fr.) / mięsiste - o winie, które daje uczucie pełności i gęstości w ustach
Charpenté (fr.) / dobrze zbudowane - o winie trwałym, łączącym w sobie bogactwo alkoholu i harmonie, które dobrze się starzeje
Corsé (fr.) / treściwe - o winie z charakterem, bogatym w alkohol, o wyraźnym kolorze i smaku, który wypełnia usta
Clair (fr.) / przezroczyste - o winie bez zawiesin
Clairet (fr.) / bladoczerwone - o winie czerwonym, lekkim, o niewyraźnym kolorze
Complet (fr.) / kompletne - o winie harmonijnym i zrównoważonym
Complexe (fr.) / wieloskładnikowe - o winie łączącym w sobie wiele zapachów i smaków
Coulant (fr.) / śliskie - o winie przyjemnym, które łatwo się pije
Creux (fr.) / niekompletne - o winie bez konsystencji
Czerwone - o winie otrzymanym w wyniku fermentacji winogron najczęściej czarnych wraz ze skórkami
Délicat (fr.) / delikatne - o winie łagodnym, o przyjemnym, słodkim zapachu
Demi-sec (fr.) / półwytrawne - o winie lekko słodkim, w którym zawartość cukru resztkowego waha się od 4 do 12 gram na litr
Déséquilibré (fr.) / niezrównoważone - o winie pozbawionym jakiegoś składnika
Dolce (wł.) / słodkie - o winie słodkim
Douceâtre (fr.) / mdłe - o winie zbyt słodkim
Doux (fr.) / sucré (fr.) / słodkie - o winie o dużej zawartości cukru (ok. 45 g/ na litr)
Dur (fr.) / o winie niezrównoważonym, charakteryzującym się dużą kwasowością i cierpkością -
Effervescent (fr.) / musujące - o winie, w którym uwalniają się bąbelki gazu tworząc pianę
Enveloppé (fr.) - o winie bogatym w alkohol, jednocześnie charakteryzującym się dużą słodkością
épais (fr.) / gęste - o winie o mocnym kolorze, które daje w ustach uczucie ciężkości i gęstości
épanoui (fr.) / dojrzałe - o winie, które osiągnęło swoją maksymalną jakość; jest to wino dojrzałe, zrównoważone, o bogatym aromacie
équilibré (fr.) / zrównoważone - o winie, którego poszczególne elementy tworzą spójną, harmonijną całość
étoffé (fr.) / pełne/ mięsiste - o winie pełnym i o winie zrównoważonym, które wypełnia usta dzięki swojej palecie smaków i pozostaje w nich na długo.
étriqué (fr.) / zredukowane - o winie zredukowanym, mało okazałym
éventé (fr.) / zwietrzałe - o winie, które straciło większą część swojego bukietu w wyniku utlenienia
Extra-brut (fr.) / mocno wytrawne o winie musującym, w którym zawartość cukru resztkowego nie przekracza 6 gram na litr -
Extra-dry (fr.) / mocno wytrawne (fr.) - o winie musującym, w którym zawartość cukru resztkowego waha się od 12 do 20 gram na litr
Faible (fr.) / słabe - o winie bez charakteru, bez smaku i bez zapachu i o niskiej zawartości alkoholu
Fatigué (fr.) / sfatygowane - o winie, które straciło chwilowo swoje własności np. podczas transportu
Féminin (fr.) / kobiece - o winie lekkim, delikatnym i eleganckim
Ferme (fr.) / zwarte - o winie, w którym można zauważyć nieznaczną przewagę właściwości ściągających i kwasowości
Fermé (fr.) / zamknięte - o winie, które nie posiada jeszcze wszystkich swoich właściwości aromatycznych; aby jego bukiet mógł się w pełni rozwinąć, należy poddać go dalszemu procesowi dojrzewania.
Filant (fr.) / kleiste, oleiste, ciągnące się - o winie, które konsystencją przypomina olej
Fin (fr.) / wykwintne - o winie wysokiej klasy
Flou (fr.) / niewyraźne - o winie, które nie jest idealnie przezroczyste
Fondu (fr.) / spójne o winie starym, którego poszczególne elementy tworzą harmonijną całość -
Fort (fr.) / mocne - o winie charakteryzującym się wysoką zawartością alkoholu
Frais (fr.) / świeże - o winie lekko kwaśnym, które daje przyjemne uczucie świeżości
Franc (fr.) / net (fr.) / szczere - o winie, którego poszczególne aspekty jak smak, zapach i kolor nie wykazują żadnej anomalii czy wady
Friand(fr.) - o winie świeżym i jednocześnie owocowym
Frizzante (wł.) / musujące -
Fruité (fr.) / owocowe - o winie o smaku i zapachu świeżych owoców
Garde (fr.) (vin de garde) - o winie, które łatwo się starzeje
Garrafeira (port.) - o winie białym lub czerwonym, pochodzącym z dobrego rocznika, które przez około dwa lata dojrzewało w beczce a następnie przez rok w butelce
Gazéifié (fr.) / gazowane - o winie, którego efekt musujący otrzymano przez dodanie do niego dwutlenku węgla
Généreux (fr.) / szczodre - o winie bogatym w alkohol, które nie powoduje znużenia
Générique (fr.) / firmowe - o winie skomercjalizowanym pod nazwą swojej apelacji lub nazwą regionu, z którego pochodzi
Grand (fr.) / wielkie - o winie wysokiej klasy i jakości
Gras (fr.) / tłuste - o winie łagodnym, giętkim, przyjemnym, prawie aksamitnym
Grossier (fr.) pospolite / kiepskie - o winie niskiej jakości, któremu brakuje subtelności
Harmonieux (fr.) / harmonijne - o winie charakteryzującym się szczególnie elegancką równowagą
Invecchiato (wł.) / zbyt stare -
Jeune (fr.) / młode - 1. o winie, które zostało niedawno wyprodukowane; 2. o winie, które liczy więcej niż rok ale nie osiągnęło jeszcze pełnej dojrzałości; 3. o winie, które zachowało cechy młodości w postaci świeżego smaku i owocowego aromatu
Kabinett (niem.) - o winie wytrawnym lub półwytrawnym, wyprodukowanym wyłącznie z pełni dojrzałych winogron
Léger (fr.) / lekkie - o winie o niskiej zawartości alkoholu, bez wyraźnego smaku i koloru
Liquoreux (fr.) / likierowe - o winie białym, bogatym w cukier resztkowy
Limpide (fr.) / klarowne - o winie przejrzystym, jasnym i błyszczącym, bez zawiesin
Liquoroso (wł.) / likierowe - o winie bogatym w alkohol i cukier
Long (fr.) / długie - o winie, którego smak utrzymuje się długo w ustach
Lourd (fr.) / ciężkie - o winie gęstym i bogatym w alkohol
Longeur (fr.) / długość - czyli czas w którym aromat i smak pozostają w ustach.
Mâché (fr.) - o winie gęstym i pełnym, które daje wrażenie, że można go żuć
Madérisé (fr.) / maderyzowane - o winie białym, które uległo silnemu utlenieniu, w wyniku którego nabrało brązowego koloru oraz walorów smakowych charakterystycznych dla wina Madera
Mince (fr.) / cienkie - o winie lekkim, bez charakteru
Moelleux (fr.) / łagodne, delikatne - o winie białym lekko słodkim i aksamitnym
Mou (fr.) / miękkie - o winie, któremu brakuje kwasowości
Mousseux (fr.) / musujące - o winie musującym, należącym do kategorii win stołowych lub do kategorii V.Q.P.R.D
Moustillant (fr.) - lekko musujące/ perlące się
Muet (fr.) / nieme - 1. o winie nie musującym, 2. o winie o słabych właściwościach organoleptycznych
Mur (fr.) / dojrzałe - 1. o winie wyprodukowanym z dojrzałych winogron; 2. o winie, które osiągnęło pełnie swoich właściwości; 3. o winie gotowym do zabutelkowania
Nerveux (fr.) / z charakterem - o winie zrównoważonym, w którym lekko dominuje smak kwaśny
Neutre (fr.) / neutralne - o winie bez wyrazu, bez charakteru, który mógłby odróżniać je od innych win pochodzących z tej samej kategorii
Nouveau (fr.) świeże/ młode - o winie pochodzącym z ostatniego winobrania, które liczy mniej niż rok, które konsumowane jest niedługo po zbiorze winogron.
Novello (wł) świeże/ młode - patrz nouveau
Oeil-de-perdrix (fr.) - o winie o różowym odcieniu
Onctueux (fr.) / aksamitne - o winie przyjemnie słodkim i tłustym
Ouvert (fr.) / „otwarte” o winie gotowym do picia, które osiągnęło swoją maksymalną jakość; jest to wino dojrzałe, zrównoważone, o bogatym aromacie -
Oxydé (fr.) / utlenione - o winie, którego kolor i smak uległy zmianie w wyniku zbyt długiego pozostania w kontakcie z tlenem
Perlant (fr.) / perlące się - o winie bardzo delikatnie musującym
Pétillant (fr.) / średnio musjące - o winie średnio musującym, otrzymanym w drodze wtórnej fermentacji
Petit (fr.) / o winie, które nie spełnia naszych oczekiwań -
Piqué (fr.) kwaśniejącce - o winie dotkniętym chorobą kwaśnienia, o silnym zapachu octu
Plat (fr.) / płaskie - o winie bez bukietu i wyraźniej kwasowości
Plein (fr.) / pełne - o winie, które posiada cechy dobrego wina i które daje uczucie pełności w ustach
Pret (fr.) / gotowe - o winie, którego rozwój został zakończony, w wyniku czego nadaje się ono do picia
Primeur (fr.) / wczesne - o winie, którego produkcja trwa sześć tygodni od momentu winobrania i które należy wypić w przeciągu najbliższych kilku miesięcy
Racé (fr.) / rasowe - o winie charakterystycznym i oryginalnym
Raide (fr.) / sztywne - o winie garbnikowym i kwaśnym
Rancio (fr.) - o winie, które dzięki długiemu leżakowaniu w beczce nabrało orzechowego aromatu i brązowego koloru; termin używany głównie na określenie starych win likierowych pochodzących z południa Francji
Râpeux (fr.) / chropowate - o winie ściągającym, które daje wrażenie skrobania podniebienia
Riche (fr.) / bogate - o winie barwnym, szczodrym i mocnym a jednocześnie zrównoważonym
Rond / okrągłe, bogate - o winie o odpowiedniej ilości garbników
Rosato (wł.) - patrz różowe
Rosé (fr.) - patrz różowe
Różowe - o winie jasnoczerwonym, otrzymanym w wyniku krótkotrwałej maceracji winogron czarnych, których fermentacja nie została ukończona
Rosso (wł.) - patrz czerwone
Rouge (fr.) - patrz czerwone
Rude / ostre - o winie ściągającym, o słabej jakości
Rustique / rustykalne - o winie prostym i mało wyrafinowanym
Sec (fr.) / wytrawne - o winie o niskiej zawartości cukru resztkowego (mniej niż 4 g/l)
Sévere / surowe, twarde - o winie bez bukietu/aromatu
Simple / proste - o winie o ograniczonej palecie smaków i zapachów
Solide / solidne - o winie zrównoważonym i dobrze zbudowanym
Souple / przystępne, wartkie - o winie, które łatwo się pije, w którym lekka słodkość góruje nad właściwościami ściągającymi
Soutenu - o winie lekko garbnikowym, przyjemnie kwaśnym i lekko słodkim
Soyeux / jedwabiste - o winie giętkim, lekko słodkim, aksamitnym, z nutką elegancji i harmonii
Tannique / garbnikowe - o winie bogatym w garbniki, które nadają mu właściwości ściągających
Terne / matowe - o winie bez połysku
Tranquille / spokojne - o winie niemusującym
Usé / zwietrzałe - o winie, które straciło większość swoich cech w wyniku zbyt długiego dojrzewania
Vert / zielone - o winie zbyt kwaśnym
Vieux / stare - o winie, które leżakowało przez parę lat w beczce a następnie w butelce
Vif / żywe - o winie świeżym, lekkim i przyjemnie kwaśnym
Viné / wzmocnione / alkoholizowane - o winie, do którego dodano alkoholu
Vineux - o winie bogatym w alkohol, posiadającym typowe cechy wina, które pozwalają odróżnić je od innych napojów alkoholowych, jak np. smak dojrzałych winogron
Viril / „męskie”/mocne -
Voilé / lekko zmącone -
Zbotrytyzowane - o winie wyprodukowanym z winogron dotkniętych pleśnią szlachetną, wywołaną grzybem botrytis cinerea
Created by 4lc
Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.