Leksykon Terminów Winiarskich


Szukaj:
Instrukcje

Szczepy

Agua santa (hiszp.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Hiszpanii; daje wina o ładnym kolorze, bogate w alkohol

Airén (hiszp.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Hiszpanii; daje wina szczere, o świeżym, owocowym aromacie, które łatwo się pije ale którym brakuje nieznacznie kwasowości

Albalonga (niem.) - szczep do produkcji wina białego, będący krzyżówką szczepów sylvaner i rieslaner; wyhodowany i uprawiany w Niemczech; daje wina wytrawne, owocowe, o dobrej kwasowości

Albana (wł) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany głównie w regionie Emilia Romagna, we Włoszech; daje wina przyjemne i owocowe

Albarino (hiszp.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Galicji, w Hiszpanii; daje win eleganckie, zrównoważone; w Portugalii używany do produkcji Vinho Verde

Aleatico (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Włoch; daje wina słodkie, o wyraźnym aromacie i kolorze; uprawiany m.in. w Kalifornii, Australii, Chile czy na Korsyce

Alfrocheiro (port.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Portugalii; daje wina bogate w alkohol, o mocnym kolorze i aromacie porzeczki i przypraw korzennych

Aligoté (fr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Burgundii, we Francji; daje wina świeże i lekkie, ubogie w garbniki, charakteryzujące się jabłkowym i cytrynowym aromatem, które pije się jako wina młode; poza Francją uprawiany również m.in. w Szwajcarii, Rosji i Rumunii

Altesse (fr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący prawdopodobnie z Cypru; uprawiany głównie w Sabaudii, we Francji; daje wina świeże, subtelne, bardzo aromatyczne

Alvarehao (port.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Portugalii; używany m.in. do produkcji Porto

Alvarinho (port.) - patrz albarino

Amigne (szw.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z regionu Valais, w Szwajcarii; daje oryginalne, lekko garbnikowe wina wytrawne oraz wina likierowe, charakteryzujące się aromatem miodu

Antao vaz (port.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Portugalii; daje wina o wysokiej zawartości alkoholu, charakteryzujące się bogatym i trwałym aromatem „fruit de la passion”, liczi, mango, melona, cytryny czy trawy

Aragonez (port.) - patrz tempranillo

Aramon (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany głównie w Langwedocji i Roussillon, we Francji; spotykany także w Algierii, Maroku, Rumunii czy Urugwaju; daje wina lekkie, świeże i owocowe, o słabym kolorze

Arban(n)e (fr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z departamentu Aube, w Szampanii, we Francji; daje wysokiej jakości wina wytrawne, z charakterem, o dobrze rozwiniętym bukiecie; coraz rzadziej uprawiany

Arbois (fr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Turenii, w Dolinie Loary, we Francji; daje wina wytrawne, świeże i przystępne, o niskiej kwasowości

Arinarnoa (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, będący krzyżówką szczepów merlot i petit verdot; wyhodowany i uprawiany we Francji; daje wina owocowe, o intensywnym kolorze i wyraźnym aromacie korzennym lub trawiastym; spotykany w niewielkich ilościach także w Szwajcarii, Australii, Bułgarii, Chile, Libanie i Hiszpanii

Arinto (port.) - szczep do produkcji win białych; pochodzi z Portugalii gdzie głównie uprawiany jest w regionie Bucelas; daje wina z charakterem, aromatyczne, które z wiekiem nabierają cytrynowo-żywicznego zapachu

Arneis (wł.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Piemontu, we Włoszech

Arrufiac (fr.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany w regionie Południowy-Zachód, we Francji; służy do produkcji win z Gaskonii, Béarn i Gers; daje wina bogate w alkohol, o dobrze rozwiniętym bukiecie

Arvine (szw.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z regionu Valais, w Szwajcarii; daje wina szlachetne, treściwe, bardzo charakterystyczne, które zachowują wysoką kwasowość

Assyrtiko (grec.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Grecji; daje wina treściwe, lekko gorzkie

Auxerrois (fr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Lotaryngii, we Francji; daje wina średniej jakości, neutralne, o niskiej kwasowości; w niewielkich ilościach uprawiany także w Luksemburgu, Niemczech, Kanadzie czy Afryce Południowej

Azal (port.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Portugalii; służy do produkcji Vinho Verde

Bacchus (niem.) - szczep do produkcji wina białego, będący krzyżówką szczepów sylvaner, riesling i müller-thurgau; wyhodowany w Niemczech; daje wina świeże i owocowe, o niskiej kwasowości

Baga (port.) - szczep do produkcji win czerwonych, uprawiany w środkowej Portugalii; służy do produkcji Bairrada; daje wina mięsiste, złożone, eleganckie, czasami mocne, o bardzo dobrym potencjale starzenia

Barbera (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany głównie w Piemoncie, we Włoszech; daje wina garbnikowe, o wysokiej kwasowości; spotykany także w Argentynie, Brazylii, Kalifornii lub Australii

Barcelos (port.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany w regionie Dao, w Portugalii

Baroque (fr.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany w regionie Béarn, we Francji; daje wina, które łatwo się starzeją

Bastardo (port.) - patrz trousseau

Béquignol (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany w regionie Południowy-Zachód, we Francji; daje wina lekkie, mało kwaśne, przystępne, o ładnym kolorze

Bergeron (fr.) - patrz roussanne

Bical (port.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Portugalii; daje wina długie i złożone, o dobrej strukturze i kwasowości; często używany do produkcji win musujących

Blanquette (fr.) - nazwa nadawana czasami szczepom clairette i mauzac

Blauer portugieser (austr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z północy Portugalii; daje wina lekkie, o intensywnym kolorze, lekko garbnikowe, lekko kwaśne, bez bukietu

Blaufränkisch (noir) (austr.) - szczep do produkcji wina czerwonego; uprawiany w Austrii, Niemczech, Słowenii, Chorwacji i na Węgrzech; daje wina owocowe, pełne świeżości

Bobal (hiszp.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Hiszpanii; daje wina dobrej jakości, o mocnym, ciemnym kolorze i intensywnym zapachu i smaku

Bombino (nero) (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z południa Włochy; używany w regionie Apulia do produkcji win Castel del Monte

Bonarda (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z północy Włoch; daje wina o żywym kolorze, umiarkowanej zawartości alkoholu naturalnego, dość delikatne

Bondola (szw.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z południa Szwajcarii; daje wina o intensywnym kolorze, umiarkowanej zawartości alkoholu naturalnego i wystarczającej kwasowości

Borraçal (port.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Portugalii; służy do produkcji Vinho Verde

Borrado das moscas (port.) - patrz bical

Bouchet (fr.) - nazwa nadawana szczepom cabernet franc i cabernet sauvignon

Bourboulenc (fr.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany głównie w regionie śródziemnomorskim, we Francji; często mieszany z innymi szczepami; daje wina charakteryzujące się aromatem kwiatowym i aromatem owoców południowych

Bouvier (austr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Austrii; daje wina dość neutralne, dobrej jakości

Bovale (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Sycylii

Breton (fr.) - patrz cabernet franc

Bual (port.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Portugalii; składnik niektórych win Madera

Cabernet franc (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany głównie w regionie Bordeaux, we Francji, z którego prawdopodobnie pochodzi; daje wina lekkie, słodkie i owocowe, o niskiej zawartości garbników, które szybko się starzeją

Cabernet sauvignon (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany na całym świecie, głównie w regionie Bordeaux, we Francji, z którego prawdopodobnie pochodzi; daje wina bogate w garbniki, o wyrazistym kolorze, charakteryzujące się aromatem porzeczki i zielonej papryki

Calabrese (wł.) - patrz nero d’avola

Camina - szczep do produkcji wina czerwonego, będący krzyżówką szczepów portugieser i pinot noir; uprawiany w Niemczech

Canaiolo (nero) (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Włoch; wchodzi w skład sławnego wina Chianti

Cannonau (hiszp.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Hiszpanii; uprawiany głównie na Sardynii; daje wina garbnikowe i owocowe, o intensywnym rubinowym kolorze

Carignan (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z regionu Aragon, w Hiszpanii; daje wina o niewielkiej zawartości naturalnego alkoholu, bez charakteru, dobrze zbudowane, często kwaśne; uprawiany głównie w regionach Langwedocja i Roussillon, we Francji

Carricante (wł.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Sycylii; uprawiany głównie u podnóża wulkanu Etna; daje wina wysokiej jakości, w których dominuje aromat jabłka i anyżu

Castelao (port.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Portugalii; daje wina bardzo świeże, o aromacie czerwonych owoców, przeznaczone do picia jako wina młode

Castellaro (wł.) - patrz catarratto

Catarratto (wł.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Sycylii; składnik win Marsala

César (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany głównie w Burgundii, we Francji; daje wina bogate w garbniki, o długim okresie starzenia

Chardonnay (fr.) - jeden z najbardziej znanych na świecie szczepów do produkcji wina białego; uprawiany głównie w Burgundii i Szampanii, we Francji; daje wina o dużej subtelności i dużym potencjale aromatycznym

Chasselas (fr.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany głównie we Francji i Szwajcarii; daje wina o niskiej zawartości naturalnego alkoholu, nie zbyt kwaśne, które pije się jako wina młode

Chenin (blanc) (fr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z regionu Anjou, w Dolinie Loary, we Francji; daje wina bardzo owocowe, o dobrze rozwiniętym bukiecie i o długim okresie starzenia; służy do produkcji win wytrawnych lub musujących

Chenin noir (fr.) - patrz pineau d’Aunis

Cinsau(l)t (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z południa Francji; daje wina o niskiej zawartości naturalnego alkoholu, pozbawione kwasowości i koloru; często mieszany z innymi szczepami

Clairette (fr.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany na południa Francji; daje wina zawierające naturalny alkohol, o słabo rozwiniętym bukiecie, które szybko ulegają procesowi maderyzacji; używany do produkcji wermutu

Colombard (fr) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z regionu Charentes, we Francji; daje wina z charakterem, treściwe i subtelne, orzeźwiające latem, które przyjemnie się pije; uprawiany głównie w regionie Bordeaux, we Francji

Colorino (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Toskanii, we Włoszech; składnik niektórych win Chianti; daje wina gęste, o ładnym kolorze

Cornalin (szw.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z regionu Valais, w Szwajcarii; daje wina treściwe, garbnikowe, o bardzo mocnym kolorze, które łatwo się starzeją

Corvina (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Włoch; uprawiany głównie w regionie Werony; daje wina garbnikowe, bogate w owoce, o intensywnym, rubinowym kolorze

Côt (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Quercy, w regionie Południowy-Zachód, we Francji; daje wina bardzo owocowe, aromatyczne, bogate w garbniki, o wyrazistym kolorze i dobrym potencjale starzenia; uprawiany także w Argentynie, Chile, Kalifornii, Australii i Włoszech

Counoise (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Hiszpanii; uprawiany na południu Francji; daje wina dość subtelne, o ciemnym, błyszczącym kolorze

Courbu blanc (fr.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany w regionie Béarn we Francji i w Kraju Basków, w Hiszpanii; daje wina o wysokiej jakości, lekko słodkie lub wytrawne, przystępne, bogate w alkohol, umiarkowanie kwaśne, dobrze się starzejące

Croatina (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z północy Włoch; daje wina wytrawne i garbnikowe, które mogą starzeć się kilka lat

Cruchen (fr.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany głównie w regionie Południowy-Zachód (Sud-Ouest), we Francji; daje wina o dobrej jakości, aromatyczne, mało kwaśne; spotykany także w Afryce Południowej gdzie znany jest pod nazwą cape riesling, paarl riesling lub south african riesling

Deckrot (niem.) - szczep do produkcji wina czerwonego, będący krzyżówką szczepów pinot gris i teinturier du cher; wyhodowany i uprawiany w Niemczech; daje wina bardzo kwaskowate, o intensywnym kolorze

Diolinoir (szw.) - szczep do produkcji wina czerwonego, będący krzyżówką szczepów rouge de dioly i pinot noir; wyhodowany w Szwajcarii; daje wina treściwe, raczej neutralne, o intensywnym kolorze, bogate w garbniki

Dolcetto (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z północy Włoch; uprawiany głównie w Piemoncie; daje wina o rubinowym kolorze i przyjemnym zapachu; spotykany także w Argentynie

Dornfelder (niem.) - szczep do produkcji wina czerwonego, będący krzyżówką szczepów helfensteiner i heroldrebe; wyhodowany i uprawiany w Niemczech; daje wina owocowe, o ciemnym kolorze

Duras (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z departamentu Tarn, w południowo-zachodniej Francji; służy do produkcji win z apelacji Gaillac

Durif (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z regionu Dauphiné, w południowo-wschodniej części Francji; uprawiany również w Kalifornii, Australii, Nowej Zelandii i Afryce Południowej

Elbling (niem.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany w południowo-zachodniej części Niemiec; daje wina przyjemne, o lekkim aromacie moreli, które może przechowywać kilka lat lub wina przeciętne, bardzo kwaśne, moczopędne, które należy wypić w ciągu najbliższego roku

Encruzado (port.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Portugalii; daje wina bardzo świeże, zrównoważone, o kompleksowym bukiecie

Ermitage (szw.) - patrz marsanne

Faber (niem.) - szczep do produkcji wina białego, będący krzyżówką szczepów müller-thurgau i weissburgunder; uprawiany w Niemczech; daje wina owocowe o lekkim aromacie muszkatelu

Falanghina (wł.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z północy Włoch; uprawiany głównie w regionie Kampania, na południu kraju; daje wina dość treściwe i dobrze zbudowane

Fendant (szw.) - patrz chasselas

Fer (servadou) (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z regionu Cahors, w południowo-zachodniej części Francji; daje wina o intensywnym kolorze, o smaku i aromacie wiśni

Fernao pires (port.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Portugalii; daje wina aromatyczne, treściwe, pachnące pieprzem

Fiano (wł.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Włoch; uprawiany głównie w regionie Kampania; jeden z najlepszych szczepów południowych Włoch; daje wina dobrej jakości, o aromacie miodu, przypraw korzennych i dzikich kwiatów

Folle blanche (fr.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany w Dolinie Loary i w regionie Sud-Ouest, we Francji; daje wina kwaśne, o niskiej zawartości naturalnego alkoholu

Frankenthal (niem.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Tyrolu; daje wina średniej jakości

Frappato (nero) (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Włoch; uprawiany głównie na Sycylii; daje wina o dużej zawartości alkoholu naturalnego, mało garbnikowe, treściwe, o kolorze rubinu lub granatu

Freisa (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z północy Włoch; daje wina wytrawne, trochę szorstkie, czasami kwaśne i garbnikowe; służy do produkcji win słodkich lub musujących

Freisamer (niem.) - szczep do produkcji wina białego, będący krzyżówką szczepów sylvaner i pinot gris; wyhodowany i uprawiany w Niemczech, spotykany także w Szwajcarii; daje wina wytrawne, dość neutralne

Frontignan (fr.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany w regionie Bordeaux, we Francji

Gaglioppo (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący prawdopodobnie z Grecji; uprawiany we Włoszech gdzie służy do produkcji sławnego wina Ciró; daje wina o wysokiej zawartości alkoholu naturalnego

Gamaret (szw.) - szczep do produkcji wina czerwonego, będący krzyżówką szczepów gamay i reichensteiner; wyhodowany w Szwajcarii; daje wina garbnikowe, dobrze zbudowane, subtelne i zrównoważone, o ładnym kolorze

Gamay (noir) (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Burgundii, we Francji; daje wina owocowe, które pije się jako wina młode; służy do produkcji win burgundzkich a także win Beaujolais; spotykany także w Dolinie Loary i na południu Francji, w Szwajcarii i w Kalifornii

Garanoir (szw.) - szczep do produkcji wina czerwonego, będący krzyżówką szczepów gamay i reichensteiner; wyhodowany i powszechnie uprawiany w Szwajcarii; daje wina o mocnym kolorze, niezbyt treściwe, owocowe, o niskiej kwasowości

Garganega (bianco) (wł.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z północy Włoch; uprawiany we regionie Veneto; daje wina przyjemne, o delikatnym aromacie migdałów i owoców cytrusowych; służy do produkcji wina Soave

Garnacha tinta (hiszp.) - patrz grenache noir

Gewürztraminer (niem.) - szczep do produkcji wina białego, wywodzący się z włoskiego szczepu traminer; uprawiany głównie w Alzacji, we Francji; daje wina treściwe, bogate w owocowe i korzenne aromaty; spotykany także w Niemczech, Austrii, Włoszech i Szwajcarii

Gloria - szczep do produkcji wina białego, będący krzyżówką szczepów sylvaner i müller-thurgau; uprawiany głównie w Niemczech; daje wina neutralne, lekkie i mało kwaśne

Gouveio (port.) - szczep do produkcji wina białego; składnik Porto

Graciano (hiszp.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z regionu Rioja, w Hiszpanii; daje wina z charakterem, garbnikowe, o wysokiej kwasowości i aromacie dzikich jagód; należy do najlepszych szczepów Hiszpanii

Grechetto (wł.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany w środkowych Włoszech; służy do produkcji win Orvieto i Vin Santo

Grenache (noir) (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z północnej Hiszpanii; daje wina mocne, owocowe, o intensywnym kolorze, które uderzają do głowy; uprawiany we Francji, Hiszpanii, Włoszech, Kalifornii, Australii i w regionie Maghrebu, w Afryce Północnej

Grolleau (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany głównie w Dolinie Loary, we Francji; daje wina lekkie, o niskiej zawartości naturalnego alkoholu

Gros manseng (fr.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany głównie w regionie Południowy-Zachód, we Francji; daje wina subtelne, które mogą posiadać dużą zawartości alkoholu naturalnego przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej kwasowości; służy do produkcji win z apelacji Jurançon

Gros plant (fr.) - patrz folle blanche

Gros-lot (fr.) - patrz grolleau

Grüner veltliner (austr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Austrii, gdzie jest powszechnie uprawiany; daje wina świeże i owocowe; spotykany także w Czechach i na Węgrzech

Gutenborner - szczep do produkcji wina białego, będący krzyżówką szczepów müller-thurgau i chasselas; uprawiany w Niemczech i Anglii; daje wina neutralne

Hárslevelü (węg.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany na Węgrzech; daje wina aromatyczne i kwaśne; służy do produkcji słynnego słodkiego wina Tokaj a także do produkcji win wytrawnych; mieszany ze szczepem furmint

Heida (szw.) - patrz savagin

Humagne rouge (szw.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z regionu Valais, w Szwajcarii; daje wina o dobrej jakości, o aromacie winogron, czerwonych owoców i grzybów

Inzolia (wł.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z południa Włoch; uprawiany głównie na Sycylii gdzie używany jest do produkcji wina Marsala; daje wina lekko owocowe, które łatwo się pije

Jacquere (fr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Sabaudii, we Francji; daje wina lekkie, żywe, kwaśne, dające przyjemne uczucie świeżości, przeznaczone do spożycia wciągu najbliższego roku

Johannisberg (szw.) - patrz sylvaner

Jurançon (noir) (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Agenais, w regionie Sud-Ouest, we Francji; daje wina lekkie, proste, o bladym kolorze i umiarkowanej zawartości naturalnego alkoholu, przeznaczone do szybkiego spożycia

Kékfrankos (węg.) - patrz blaufränkisch

Kerner (blanc) (niem.) - szczep do produkcji wina białego, będący krzyżówką szczepów trollinger i riesling; wyhodowany i uprawiany głównie w Niemczech; daje wina bogate w cukier, dość kwaśne; uprawiany również w Południowej Afryce

Klevner (fr.) - synonim do szczepów pinot blanc i auxerrois; nie mylić ze szczepem klevner de heiligenstein

Kniperle (fr.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany w Alzacji, we Francji

Lairén (hiszp.) - patrz airén

Lambrusco (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Włoch; służy do produkcji znanych win Lambrusco

Lemberg (niem.) - patrz blaufränkisch

Listán negro (hiszp.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Hiszpanii

Macabéo (hiszp.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Katalonii, w Hiszpanii; daje wina subtelne, owocowe, lekko kwaśne, zawierające naturalny alkohol; służy do produkcji hiszpańskich win Cavas a także francuskich win z regionu Roussillon

Macabeu (fr.) - patrz macabéo

Malbec (fr) - patrz côt

Malvasia (wł.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Grecji; uprawiany we Włoszech gdzie służy do produkcji win Malvasia delle Lipari i toskańskich win Vin Santo oraz w Portugalii gdzie używany jest do produkcji win Porto i Madera

Malvoisie (fr.) - patrz malvasia

Manicle (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany w regionie Bugey, w południowo-wschodniej części Francji

Manseng (fr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z zachodnich Pirenejów, we Francji; daje wina o intensywnym kolorze, ściągające i lekko kwaśne ale subtelne, które łatwo się przechowuje

Manto negro (hiszp.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany na Balearach, na Morzu Śródziemnym; daje wina dobrej jakości, o aromacie truskawek i malin

Maria gomes (port.) - patrz fernao pires

Marsanne (fr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący prawdopodobnie z regionu Montélimar, w departamencie Drôme, w południowo-wschodniej Francji; daje wina lekkie i subtelne, o niewyraźnym aromacie; używany również do produkcji win musujących

Mauzac (fr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z regionu Sud-Ouest, we Francji; daje wina tłuste, owocowe, którym brakuje kwasowości i które łatwo się utleniają; używany głównie do produkcji win musujących

Mazuelo (hiszp.) - szczep do produkcji wina czerwonego, który pochodzi albo z regionu Nawarra albo Rioja, w Hiszpanii; daje moszcz garbnikowy, kwaśny, o ładnym kolorze

Melon de Bourgogne (fr.) - patrz muscadet

Merlot (noir) (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z regionu Bordeaux, we Francji; daje wina, które łatwo się utleniają, przeznaczone do szybkiego spożycia; uprawiany także we Włoszech, Szwajcarii, Kalifornii, Australii, Chile, Bułgarii czy Mołdawii

Meunier (fr.) - patrz pinot meunier

Moll (hiszp.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany w Hiszpanii

Monastrell (hiszp.) - patrz mourvedre

Mondeuse (noire) (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany głównie w Sabaudii, we Francji; daje wina gęste, pełne i szorstkie, o intensywnym kolorze i długim okresie starzenia, zawierające naturalny alkohol; spotykany także w Szwajcarii, Włoszech, Jugosławii, Kalifornii, Argentynie czy Australii

Montepulciano (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany w środkowych Włoszech, głównie w Abruzji; służy do produkcji znanego wina Montepulciano d’Abruzzo

Mourisco semente (port.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany w Portugalii; główny składnik Porto

Mourvedre (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Hiszpanii; daje wina o bardzo intensywnym kolorze, bogate w garbniki, wymagające kilkuletniego okresu starzenia; uprawiany na południu Francji, w Hiszpanii, Kalifornii i Australii

Müller-thurgau (niem.) - szczep do produkcji wina białego, będący krzyżówką szczepu riesling i madeleine royale; uprawiany głównie w Niemczech ale także w innych krajach Europy, w Nowej Zelandii i Stanach Zjednoczonych; daje wina aromatyczne, zapachem przypominające muszkatel, bogate w alkohol, o niskiej kwasowości, przeznaczone do picia jako wina młode

Muscadelle (fr.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany głównie w regionie Bordeaux, we Francji, z którego prawdopodobnie pochodzi; daje wina słodkie, uderzające do głowy, lekko kwaśne i słabo aromatyczne, które mogą ulegać utlenianiu i które zapachem przypominają wina wyprodukowane ze szczepu muscat

Muscadet (fr.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany w Dolinie Loary, we Francji

Muscat (fr.) - grupa szczepów używanych do produkcji win białych i czerwonych, występujących na całym świecie, charakteryzujących się aromatem przypominającym zapach muszkatelu

Muscat blanc a petits grains (fr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Grecji; uprawiany prawie na całym świecie; często używany do produkcji win naturalnie słodkich

Muscat ottonel (fr.) - szczep do produkcji wina białego, będący prawdopodobnie krzyżówką szczepów muscat i chasselas; uprawiany w wielu miejscach Europy; daje wina eleganckie, o lekkim aromacie muszkatelowym, zachowujące dobrą kwasowość

Nebbiolo (wł.) - jeden z najszlachetniejszych szczepów używanych do produkcji wina czerwonego, pochodzący z północnej części Włoch; daje wina garbnikowe, bogate w alkohol; używany do produkcji wielkich win piemonckich

Negramoll (hiszp.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany na Wyspach Kanaryjskich; daje wina lekkie.

Négrette (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z regionu Południowy-Zachód, we Francji; daje wina dobrej jakości, bardzo przyjemne i aromatyczne, bogate w antocyjany, ogólnie mało garbnikowe i mało kwaśne, przeznaczone do picia jako wina młode

Nero d'avola (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany głównie na Sycylii; główny składnik wina Cerasuolo di Vittoria

Niellucio (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Włoch; uprawiany głównie na Korsyce; daje wina o kolorze rubinowym, ściągające ale jednocześnie posiadające pewną dozę subtelności, które łatwo się starzeją

Noirin gros (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany w regionie Jury, we Francji

Oillade blanche (fr.) - patrz picardan

Optima (niem.) - szczep do produkcji wina białego, będący krzyżówką szczepów riesling, sylvaner i müller-thurgau; wyhodowany i uprawiany głównie w Niemczech

Paien (szw.) - patrz savagnin

Palomino (hiszp.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany głównie w regionie Jerez, w Hiszpanii; daje wina neutralne, o niskiej zawartości kwasów, które mają skłonności do szybkiego utleniania się; spotykany również w Afryce Południowej, Australii, Francji i Portugalii

Parellada (hiszp.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany głównie w Katalonii, w Hiszpanii; używany do produkcji win Cavas

Pecorino (wł.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany we Włoszech; daje wina wytrawne, o słomkowym kolorze, lekko szorstkie, mało mięsiste

Pecoultouar (fr.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany w Prowancji, we Francji

Pederna (port.) - patrz arinto

Pedro ximénez (hiszp.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany głównie na południu Hiszpanii, w regionach Jerez, Málaga i Montilla-Moriles; daje wina słodkie, o ciemnym, prawie czarnym kolorze

Periquita (port.) - patrz castelao

Perle (niem.) - szczep do produkcji wina białego, będący krzyżówką szczepów gewürztraminer i müller-thurgau; wyhodowany i uprawiany w Niemczech a także w Anglii; daje wina o umiarkowanej zawartości alkoholu naturalnego, nie wyróżniające się żadnym aromatem

Perricone (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Sycylii; daje wina dobrej jakości, o dość wysokiej zawartości alkoholu naturalnego, mięsiste, o intensywnym kolorze

Petit mansin (fr.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany w regionie Béarn, we Francji

Petit meslier (fr.) - rzadki szczep do produkcji wina białego, uprawiany w Szampanii, we Francji

Petit verdot (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany głównie w regionie Bordeaux, we Francji; daje wina garbnikowe o wysokiej zawartości antocyjanów, dobrze zbudowane, o żywym, ciemnym kolorze i dużej zawartości alkoholu, które łatwo się starzeją i które potrzebują czasu aby w pełni rozwinąć swój bukiet

Petite arvine (szw.) - patrz arvine

Picardan (fr.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany w Prowansji, we Francji; składnik wina Chateauneuf-du-pape

Picolit (wł.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z północy Włoch; daje wina o żółto-złotym kolorze, likierowe, o wysokiej zawartości alkoholu naturalnego; są to wyśmienite wina deserowe o aromacie brzoskwini i moreli

Picpoul (fr.) - patrz piquepoul

Pignatello (wł.) - patrz perricone

Pignoletto (wł.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z północy Włoch; uprawiany w regionie Emilia Romagna; znany z win Colli Bolognesi

Pineau (fr.) - patrz arbois

Pineau d’Aunis (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Doliny Loary, we Francji; daje wina lekkie, o słabym kolorze, pachnące truskawką i pieprzem, które mogą być przeznaczone do szybkiego spożycia

Pino gris (fr.) - szczep do produkcji wina białego, będący mutacją szczepu pinot noir; pochodzi prawdopodobnie z Burgundii, we Francji; daje wina subtelne, o bardzo wysokiej jakości

Pinot bianco (wł.) - patrz pinot blanc

Pinot blanc (fr.) - szczep do produkcji wina białego, będący mutacją szczepu pinot gris; uprawiany głównie w Alzacji, we Francji; daje wina słabo aromatyczne; często mieszany ze szczepem auxerrois

Pinot grigio (wł.) - patrz pino gris

Pinot meunier (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, będący mutacją szczepu pinot noir; uprawiany głównie w Szampanii, we Francji oraz w regionie Wirtembergia, w Niemczech; daje wina okrągłe, przystępne i owocowe

Pinot noir (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany głównie w Burgundii i Szampanii we Francji ale także w Szwajcarii, Stanach Zjednoczonych i Nowej Zelandii; daje wina charakteryzujące się subtelnością i aromatem czerwonych owoców

Pinotage (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Afryki Południowej, będący krzyżówką szczepów pinot noir i cinsault

Piquepoul (fr.) - rodzina szczepów uprawianych na południu Francji i na północy Hiszpanii, do której należą szczepy piquepoul noir, piquepoul gris i piquepoul blanc; używane m.in. do produkcji francuskiego wina Châteauneuf-du-pape

Portugais bleu (fr.) - patrz blauer portugieser

Poulsard (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z regionu Jury, we Francji; daje wina owocowe, o zwierzęcym aromacie

Primitivo (wł.) - patrz zifandel

Prosecco (wł.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Włoch; uprawiany głównie w regionach Veneto i Treviso; daje wina wytrawne lub słodkie wina musujące, o przyjemnym aromacie jabłka

Prugnolo gentile (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Toskanii, we Włoszech; należy do rodziny sangiovese; służy do produkcji win Nobile di Montepulciano i Rosso di Montepulciano

Rabigato (port.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Portugalii; używany do produkcji Porto; daje wina subtelne , zapachem przypominające muszkatel, o dużej zawartości alkoholu

Ramisco (port.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Portugalii; uprawiany głównie w regionie Colares; daje wina bogate w garbniki, które łatwo się starzeją

Räuschling (niem.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany głównie w Niemczech i we wschodniej części Szwajcarii; daje wina subtelne i oryginalne

Refosco (wł.) - patrz mondeuse

Regent (niem.) - szczep do produkcji wina czerwonego, będący krzyżówką szczepów diana i chambourcin; wyhodowany w Niemczech; bardzo odporny na choroby; daje wina wytrawne i lekkie, o intensywnym kolorze; uprawiany w wielu miejscach w Europie

Reichensteiner (niem.) - szczep do produkcji wina białego, będący krzyżówką szczepów müller-thurgau, madeleine angevine i calabre; wyhodowany i uprawiany w Niemczech a także w Anglii i Nowej Zelandii; daje wina owocowe ale płaskie

Reze (szw.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z regionu Valais, w Szwajcarii; daje wina neutralne, kwaśne, o aromacie owoców cytrusowych i zielonych jabłek

Rhin (szw.) - patrz sylvaner

Rhoditis (grec.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Wyspy Peloponez; używany do produkcji popularnego, greckiego wina Retsina

Ribolla gialla (wł.) - patrz robola

Rieslaner (niem.) - szczep do produkcji wina białego, będący krzyżówką szczepów riesling i sylvaner; wyhodowany i uprawiany w Niemczech; daje wina wytrawne i owocowe, przypominające wina wyprodukowane ze szczepu riesling

Riesling (fr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z doliny Renu; uprawiany głównie w Alzacji, we Francji; daje wina subtelne i eleganckie, które można przechowywać przez dziesiątki lat; służy do produkcji win wytrawnych i likierowych; spotykany także w Niemczech, Australii, Afryce Południowej, Stanach Zjednoczonych, Kalifornii, Rumunii, Słowacji, Bułgarii, Austrii i Nowej Zelandii

Rkatsiteli (bułg.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Bułgarii; uprawiany głównie w Rosji ale także w Chinach i Kalifornii

Robola (grec.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z greckiej wyspy Kefalonia, na Morzu Jońskim; daje wina bogate w aromaty

Rolle - patrz vermentino

Romain (fr.) - patrz césar

Romorantin (fr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Burgundii, we Francji; daje wina bardzo okrągłe, charakteryzujące się aromatem białych kwiatów i miodu oraz lekkim aromatem suszonych śliwek

Rondinella (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany na północy Włoch; używany do produkcji win Valpolicella i Bardolino

Roussanne (fr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący prawdopodobnie z regionu Montélimar, w departamencie Drôme, w południowo-wschodniej Francji; daje wina bardzo wysokiej jakości, subtelne, o kolorze żółtej słomy i godnym uwagi bukiecie, które łatwo się starzeją

Roussette (fr.) - patrz altesse

Sacy (fr.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany w departamencie Yonne, w Burgundii, we Francji; daje wina lekko kwaśne, o niskiej zawartości alkoholu

Sagrantino (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Umbrii, we Włoszech; daje wina wytrawne lub słodkie, mięsiste, zawierający naturalny alkohol

Saint-pierre-doré (fr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z departamentu Allier położonego w środkowej Francji; daje wina o niskiej zawartości alkoholu i dość kwaśne; może służyć do produkcji win musujących

Sauvignon (blanc) (fr.) - jeden z najlepszych francuskich szczepów do produkcji wina białego, pochodzący z regionu Bordeaux, we Francji; daje wyśmienite wina likierowe lub wina wytrawne, bardzo aromatyczne, eleganckie i zrównoważone; uprawiany także w Stanach Zjednoczonych, Afryce Południowej, Australii, Nowej Zelandii czy we Włoszech

Savagnin (fr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Tyrolu, w Włoszech; uprawiany głównie w regionie Jury i Alzacji, we Francji; służy do produkcji m.in. win żółtych

Savatiano (grec.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Grecji; używany do produkcji popularnego wina Retsina; daje wina bogate w aromat pomarańczy i brzoskwini

Scheurebe (blanc) (niem.) - szczep do produkcji wina białego, będący krzyżówką szczepów sylvaner i riesling; wyhodowany i uprawiany w Niemczech; daje wina dobrej jakości o aromacie porzeczki i grejpfruta

Schiava (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany głównie w regionie Trentino-Górna Adyga, we Włoszech; daje wina słodkie, o rubinowym kolorze i intensywnym aromacie, które łatwo się pije

Schönberger (niem.) - szczep do produkcji wina białego, będący krzyżówką szczepów spätburgunder, chasselas rosé i muscat Hamburg; uprawiany w Niemczech i Anglii

Schwarzriesling (niem.) - " patrz pinot meunier "

Sciacarello (wł.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany na Korsyce; daje wina mięsiste, jedwabne i owocowe, które najlepsze są jako wina młode

Sémillon (fr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z departamentu Gironde, w regionie Bordeaux, we Francji; daje wina aromatyczne, o złocistym, błyszczącym kolorze, którym brakuje kwasowości; służy do produkcji win lekko słodkich i likierowych

Septimer (niem.) - szczep do produkcji wina białego, będący krzyżówką szczepów müller-thurgau i gewürztraminer; wyhodowany i uprawiany w Niemczech; daje wina aromatyczne

Sercial (port.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany w Portugalii; służy do produkcji win Madera

Shiraz (austral.) - patrz syrah

Silvaner - patrz sylvaner

Souzao (port.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Portugalii; służy do produkcji Porto; daje wina aromatyczne, o ładnym kolorze

Sumoll (negro) (hiszp.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Hiszpanii

Sylvaner (austr.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Austrii; hodowany głównie w Niemczech, Austrii, Szwajcarii i w Alzacji, we Francji; daje wina subtelne i eleganckie

Syrah (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany głównie w Dolinie Rodanu oraz na południu Francji; daje wina dobrej jakości, bogate w garbniki, o intensywnym kolorze i o dużym potencjale aromatycznym; spotykany także w Australii, Afryce Południowej, Meksyku, Kalifornii, Szwajcarii czy na Korsyce

Szczep (cépage) (fr.) - odmiana winorośli

Szczep biały (cépage blanc) (fr.) - szczep służący do produkcji białego wina

Szczep burgundzki (cépage bourguignon) (fr.) - szczep pochodzący z Burgundii, we Francji

Szczep czerwony (cépage noir) (fr.) - szczep służący do produkcji czerwonego wina

Szczep lotaryński (cépage lorrain) (fr.) - szczep pochodzący z Lotaryngii, we Francji

Szczep z Jury (cépage jurassien) (fr.) - szczep pochodzący z regionu Jury, we Francji

Tannat (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z regionu Béarn, we Francji; daje wina z charakterem, kwaśne, o ładnym kolorze, bogate w garbniki, zawierające naturalny alkohol, które wymagają kilkuletniego okresu starzenia zanim będą gotowe do spożycia

Tempranillo (hiszp.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Hiszpanii, gdzie jest uprawiany głównie w regionie Riojas; daje wina mało kwaśne, o ładnym kolorze, wykazujące zdolność do łatwego starzenia; spotykany również w Portugalii i Argentynie

Terret noir (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Langwedocji, we Francji; daje wina świeże, lekkie, wytrawne, posiadające bukiet

Tibouren (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z departamentu Var, w Prowansji, we Francji; daje wina subtelne, delikatne, o słabym kolorze, przeznaczone do szybkiego spożycia służy do produkcji najlepszego, prowansalskiego wina Porquerolles

Tinta amarela (port.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Portugalii; służy do produkcji win Porto

Tinta barroca (port.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Portugalii; uprawiany głównie w regionie Douro, w Portugalii a także w Afryce Południowej; daje wina delikatne, lekko owocowe, o słodkim aromacie

Tinta cao (port.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany w regionie Douro, w Portugalii; jeden z najlepszych szczepów do produkcji win Porto

Tinta roriz (port.) - patrz tempranillo

Tintorera (hiszp.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z regionu Valdepenas, w Hiszpanii

Tokay (fr./szw./niem.) - patrz pinot gris

Touriga franca (port.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany w dolinie Douro, w Portugalii; służy do produkcji win Porto; w porównaniu ze szczepem touriga nacional daje wina bardziej lekki i bardziej aromatyczne

Touriga francesca (port.) - patrz touriga franca

Touriga nacional (port.) - wysokiej jakości szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z Portugalii; służy do produkcji najlepszych win Porto; daje wina o ciemnym kolorze, bardzo owocowe, bogate w garbniki i kwasy

Traminer (wł.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z włoskiej części Tyrolu; uprawiany w Alzacji we Francji

Trebbiano (wł.) - patrz ugni bianco

Trincadeira (port.) - patrz tinta amarela

Trollinger (niem.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany głównie w regionie Wirtembergii, w Niemczech; daje wina świeże i owocowe

Trousseau (fr.) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z regionu Jury, we Francji; uprawiany w Portugalii do produkcji czerwonego porto; daje wina o intensywnym purpurowym kolorze, treściwe i dobrze zbudowane, które łatwo się starzeją

Ugni blanc (wł.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Toskanii, we Włoszech; daje wina jasnożółte, subtelne a zarazem z charakterem, czasami kwaśne; służy głównie do produkcji win wytrawnych i koniaków

Vaccarese (fr) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany w Dolinie Rodanu, we Francji gdzie służy do produkcji wina Châteauneuf-du-pape

Verdejo (hiszp.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z regionu Valladolid, w Hiszpanii; jeden z największych szczepów białych w tym kraju; daje wina aromatyczne, z charakterem

Verdelho (port.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Portugalii; służy do produkcji win Madera

Vermentino (wł.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Włoch; daje wina dobrej jakości, przyjemne, zrównoważone, tłuste, którym czasem brakuje kwasowości; uprawiany głównie we włoskich regionach Toskania, Sardynia, Liturgia a także na Korsyce

Vernaccia (wł.) - szczep do produkcji wina białego, pochodzący z Włoch; uprawiany głównie w Toskanii i na Sardynii; daje wina świeże, o korzennym smaku i zapachu

Vinhao (port.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany w Portugalii; służy do produkcji Vinho Verde; daje wina o ładnym kolorze, uderzające do głowy

Viognier (fr.) - szczep do produkcji wina białego, uprawiany głównie w Dolinie Rodanu, we Francji; daje wina wysokiej jakości, tłuste, przystępne, o dużej subtelności, bardzo aromatyczne, którym często brakuje odpowiedniej kwasowości; spotykany także we Włoszech, Grecji, Szwajcarii, Austrii, Kalifornii, Australii czy Afryce Południowej

Viura (hiszp.) - patrz macabéo

Würzer (niem.) - szczep do produkcji wina białego, będący krzyżówką szczepów gewürztraminer i müller-thurgau; uprawiany w Niemczech

Xarel-lo (hiszp.) - szczep do produkcji wina białego; uprawiany w Hiszpanii, gdzie służy do produkcji win Cavas

Xynomavro (grec.) - szczep do produkcji wina czerwonego, uprawiany w Grecji gdzie służy do produkcji znanego wina Naoussa; daje wina o ciemnym kolorze, bogate w garbniki i kwasy

Zifandel (?) - szczep do produkcji wina czerwonego, pochodzący z regionu Apulia, we Włoszech; uprawiany głównie w Kalifornii, w Stanach Zjednoczonych; daje wina dobrze zbudowane, które łatwo się starzeją, bogate w alkohol, którym często brakuje subtelności, charakteryzujące się zapachem czerwonych owoców

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.