Leksykon Terminów Winiarskich


Szukaj:
Instrukcje

Terminy, degustacja sensoryczna

Analiza sensoryczna (analyse sensorielle) - patrz ocena organoleptyczna

Analiza smakowa (examen gustatif) - jeden z etapów degustacji służący do rozpoznania smaków zawartych w winie oraz do stwierdzenia czy pomiędzy jego poszczególnymi składnikami panuje równowaga i harmonia; wino należy rozprowadzić po całej jamie ustnej a następnie dotlenieni przez delikatne siorbnięcie

Analiza wzrokowa (examen visuel) - jeden z etapów degustacji pozwalający ocenić kolor, przejrzystość, blask, intensywność i płynność wina w celu określenia jego rocznika i fazy dojrzałości, w której się ono znajduje

Analiza zapachowa (examen olfactif) - jeden z etapów degustacji pozwalający ocenić bogactwo aromatyczne wina; jego celem jest rozpoznanie szczepu winorośli, z którego zostało zrobione dane wino, podania jego przybliżonego rocznika lub stwierdzenia czy posiada ono jakieś wady

Aromat (arôme) - zapach wina; termin używany najczęściej w stosunku do win młodych; aromaty dzielimy na pierwotne – pochodzące z winogron oraz wtórne –będące wynikiem fermentacji drożdży

Brązowozłocisty (mordoré) - odcień wina o ciepłym, brunatnym kolorze ze złotymi refleksami; charakterystyczny dla win starych

Brunatny (brun) - ciemny odcień czerwonego wina

Bukiet (bouquet) - suma aromatów charakterystycznych dla dojrzałego wina

Ceglasty (tuilé) - odcień czerwonego wina, które starzejąc się nabiera pomarańczowych refleksów

Degustacja na ślepo (degustation a l’aveugle) - rodzaj degustacji, podczas której nie podaje się ani pochodzenia ani rocznika danego wina

Finał / finisz / końcówka (finale) - smak, który pozostaje w ustach po wypiciu wina; może być długi albo krótki; im dłuższy tym wino jest lepszej jakości; liczony w jednostkach caudalie .

Fioletowawy (violacé) - odcień czerwonego wina, charakterystyczny dla win młodych; z czasem przechodzi w kolor wiśni

Fumet (fr.) - patrz bukiet

Karmin (carmin) - jaskrawy odcień czerwonego wina, spotykany głównie w winach młodych

łzy (larmes) - przezroczyste ślady pozostawione przez wino na ściankach kieliszka, świadczące o dużej zawartości alkoholu w trunku

Nos (nez) - aromat lub bukiet wina

Nóżki (jambes) - patrz łzy

Ocena organoleptyczna (examen organoleptique) - ocena jakości wina na podstawie wrażeń wzrokowych, smakowych i zapachowych

Odcień (teinte/ nuance) - odmiana jakiegoś koloru, w tym także jaśniejszy lub ciemniejszy stopień nasycenia barwy; w winiarstwie termin ten służy do określenia różnic w kolorze win a także do wskazania ich wieku

Organoleptyczny (organoleptique) - uzyskany, dokonany za pomocą zmysłów (a nie laboratoryjnie)

Parfum (fr.) - patrz zapach

Pawi ogon (queue de paon) - o winie wyjątkowo długim i intensywnym; mówi się, że wino ma pawi ogon (po fr. le vin fait la queue de paon)

Posmak (arriere-gout) - smak, który pozostaje w ustach po wypiciu wina, często o negatywnej konotacji; może podkreślać nieprzyjemną pozostałość po winie lub jego lekką wadę

Powonienie (olfaction) - zmysł, który odbiera wrażenia zapachowe

Rubinowy (rubis) - jaskrawy kolor czerwony z odcieniami purpury, charakterystyczny dla młodych win czerwonych

Smak (saveur) - wrażenie powstałe w ustach w kontakcie z pokarmem lub płynem odbierane za pomocą języka; rozróżnia się 4 zasadnicze smaki gorzki, słony, kwaśny i słodki

Szata (robe) - wygląd wina, jego kolor, intensywność, płynność, przejrzystość, blask

Temperatura (température) - czynnik wpływający na jakość wrażeń zapachowych i smakowych odbieranych podczas degustacji wina

Usta (bouche) - suma wrażeń wyczuwalnych w ustach podczas degustacji wina

Zapach (odeur) - bodziec odbierany nosem

Złoto (or) - odcień białego wina, który przedstawia wszystkie niuanse tego szlachetnego metalu, przechodzące od koloru białego do zielonego i od złoto-słomkowego do bursztynowego; wskazuje na stopień dojrzałości wina

Złoty (doré) - odcień białego wina, spotykany głównie w winach starych

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.