Analiza smakowa (examen gustatif) - jeden z etapów degustacji służący do rozpoznania smaków zawartych w winie oraz do stwierdzenia czy pomiędzy jego poszczególnymi składnikami panuje równowaga i harmonia; wino należy rozprowadzić po całej jamie ustnej a następnie dotlenieni przez delikatne siorbnięcie
Analiza wzrokowa (examen visuel) - jeden z etapów degustacji pozwalający ocenić kolor, przejrzystość, blask, intensywność i płynność wina w celu określenia jego rocznika i fazy dojrzałości, w której się ono znajduje
Analiza zapachowa (examen olfactif) - jeden z etapów degustacji pozwalający ocenić bogactwo aromatyczne wina; jego celem jest rozpoznanie szczepu winorośli, z którego zostało zrobione dane wino, podania jego przybliżonego rocznika lub stwierdzenia czy posiada ono jakieś wady
Aromat (arôme) - zapach wina; termin używany najczęściej w stosunku do win młodych; aromaty dzielimy na pierwotne – pochodzące z winogron oraz wtórne –będące wynikiem fermentacji drożdży
Brązowozłocisty (mordoré) - odcień wina o ciepłym, brunatnym kolorze ze złotymi refleksami; charakterystyczny dla win starych
Brunatny (brun) - ciemny odcień czerwonego wina
Bukiet (bouquet) - suma aromatów charakterystycznych dla dojrzałego wina
Ceglasty (tuilé) - odcień czerwonego wina, które starzejąc się nabiera pomarańczowych refleksów
Degustacja na ślepo (degustation a l’aveugle) - rodzaj degustacji, podczas której nie podaje się ani pochodzenia ani rocznika danego wina
Finał / finisz / końcówka (finale) - smak, który pozostaje w ustach po wypiciu wina; może być długi albo krótki; im dłuższy tym wino jest lepszej jakości; liczony w jednostkach caudalie .
Fioletowawy (violacé) - odcień czerwonego wina, charakterystyczny dla win młodych; z czasem przechodzi w kolor wiśni
Fumet (fr.) - patrz bukiet
Karmin (carmin) - jaskrawy odcień czerwonego wina, spotykany głównie w winach młodych
łzy (larmes) - przezroczyste ślady pozostawione przez wino na ściankach kieliszka, świadczące o dużej zawartości alkoholu w trunku
Nos (nez) - aromat lub bukiet wina
Nóżki (jambes) - patrz łzy
Ocena organoleptyczna (examen organoleptique) - ocena jakości wina na podstawie wrażeń wzrokowych, smakowych i zapachowych
Odcień (teinte/ nuance) - odmiana jakiegoś koloru, w tym także jaśniejszy lub ciemniejszy stopień nasycenia barwy; w winiarstwie termin ten służy do określenia różnic w kolorze win a także do wskazania ich wieku
Organoleptyczny (organoleptique) - uzyskany, dokonany za pomocą zmysłów (a nie laboratoryjnie)
Parfum (fr.) - patrz zapach
Pawi ogon (queue de paon) - o winie wyjątkowo długim i intensywnym; mówi się, że wino ma pawi ogon (po fr. le vin fait la queue de paon)
Posmak (arriere-gout) - smak, który pozostaje w ustach po wypiciu wina, często o negatywnej konotacji; może podkreślać nieprzyjemną pozostałość po winie lub jego lekką wadę
Powonienie (olfaction) - zmysł, który odbiera wrażenia zapachowe
Rubinowy (rubis) - jaskrawy kolor czerwony z odcieniami purpury, charakterystyczny dla młodych win czerwonych
Smak (saveur) - wrażenie powstałe w ustach w kontakcie z pokarmem lub płynem odbierane za pomocą języka; rozróżnia się 4 zasadnicze smaki gorzki, słony, kwaśny i słodki
Temperatura (température) - czynnik wpływający na jakość wrażeń zapachowych i smakowych odbieranych podczas degustacji wina
Usta (bouche) - suma wrażeń wyczuwalnych w ustach podczas degustacji wina
Zapach (odeur) - bodziec odbierany nosem
Złoto (or) - odcień białego wina, który przedstawia wszystkie niuanse tego szlachetnego metalu, przechodzące od koloru białego do zielonego i od złoto-słomkowego do bursztynowego; wskazuje na stopień dojrzałości wina
Złoty (doré) - odcień białego wina, spotykany głównie w winach starych
Created by 4lc
Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.