Leksykon Terminów Winiarskich


Szukaj:
Instrukcje

Aromaty

Akacja (acacia) - aromat kwiatowy spotykany często w winach młodych, o umiarkowanej kwasowości, wyprodukowanych ze szczepów chardonnay lub chasselas

Ananas (ananas) - aromat owocowy spotykany w wielu winach białych, wyprodukowanych z winogron, które osiągnęły dobrą dojrzałość fizyczną i aromatyczną

Anyż (anis) - aromat korzenny spotykany w śladowych ilościach w bukiecie niektórych dojrzałych win białych

Badian (badiane) - mocny aromat korzenny zbliżony do zapachu anyżu, spotykany w niektórych winach (anyż gwiatdkowaty)

Balsamiczny (balsamique) - grupa aromatów przypominających zapach żywicy, sosny, kadzidła, miodu lub wanilii; spotykane w winach młodych, przechowywanych w nowych beczkach lub w wielkich, dojrzałych winach czerwonych

Banan (banane) - aromat owocowy spotykany w młodych, czerwonych winach lub winach wyprodukowanych metodą maceracji węglowej

Borówka czarna (myrtille) - aromat owocowy spotykany w niektórych winach czerwonych; charakterystyczny m.in. dla szczepu syrah uprawianego w Dolinie Rodanu, we Francji

Brzoskwinia (peche) - aromat owocowy spotykany we francuskich winach czerwonych, pochodzących z Doliny Rodanu lub z regionu Beaujolais oraz w niektórych aromatycznych winach białych

Cebula (oignon) - aromat roślinny spotykany w niektórych bardzo starych, czerwonych winach

Chleb pieczony (pain grillé) - aromat dymny spotykany m.in. w winach białych, wyprodukowanych ze szczepu chardonnay

Cybet (civette) - aromat zwierzęcy, przypominający zapach kociego moczu, spotykany w starych, czerwonych winach a także w niektórych winach młodych

Cynamon (cannelle) - aromat korzenny spotykany w niektórych winach białych, wyprodukowanych m.in. ze szczepów chenin, gewürztraminer lub petit manseng

Cytryna (citron) - aromat charakterystyczny dla młodych, kwaśnych win białych; spotykany także w szampanach, francuskich winach z Doliny Loary oraz w winach wyprodukowanych ze szczepów riesling, aligoté, melon, sémillon czy sauvignon blanc

Czarna porzeczka (cassis) - aromat owocowy, charakterystyczny dla win czerwonych, będący oznaką dojrzałości i koncentracji wina; spotykany w winach wyprodukowanych głównie ze szczepów cabernet-sauvignon, pinot noir czy syrah

Drzewny (boisé) - aromat charakterystyczny dla win dojrzewających w nowych beczkach

Dym (fumée) - aromat przypominający zapach dymu z ogniska; spotykany głównie w dobrej jakości dojrzałych, czerwonych burgundach

Dymny (empyréumatique) - grupa aromatów przypominający zapach dymu tytoniowego, spalenizny, przypieczonego chleba, spalonej gumy, sadzy, karmelu, kawy, kakao, czekolady; spotykane w czerwonych winach

Dzika wiśnia (merise) - aromat owocowy, spotykany w niektórych czerwonych winach

Gałka muszkatołowa (muscade) - aromat korzenny spotykany w niektórych likierowych winach białych i w niektórych winach czerwonych

Głóg (aubépine) - aromat kwiatowy, często spotykany w młodych, wytrawnych winach białych

Grejpfrut (pamplemousse) - aromat owocowy spotykany w zbyt kwaśnych, musujących winach białych; zanika w trakcie wtórnej fermentacji i klarowania wina; charakterystyczny m.in. dla szczepów sauvignon blanc, gewürztraminer, sémillon czy melon

Grillé - aromat dymny przypominający zapach pieczonego chleba - spotykany w winach czerwonych lub zapach prażonych migdałów – spotykany w wysokiej jakości winach białych

Gruszka (poire) - aromat owocowy, spotykany w niektórych winach białych, wyprodukowanych m.in. ze szczepu chardonnay

Hiacynt (jacinthe) - aromat kwiatowy charakterystyczny dla kilkuletnich, aromatycznych win białych, wyprodukowanych z takich szczepów jak sauvignon lub muscat

Humus / próchnica (humus) - aromat roślinny spotykany w niektórych winach czerwonych, wyprodukowanych m.in. ze szczepów mondeuse lub syrah

Imbir (gingembre) - aromat korzenny, spotykany w niektórych czerwonych winach

Irys (iris) - aromat kwiatowy spotykany w niektórych winach białych, wyprodukowanych m.in. ze szczepu sauvignon

Jabłko (pomne) - aromat owocowy, spotykany często w winach młodych, także w tych w trakcie fermentacji; charakterystyczny m.in. dla szczepów chardonnay i chenin blanc

Jaśmin (jasmin) - aromat kwiatowy, spotykany w niektórych winach białych; charakterystyczny m.in. dla szczepu gewürztraminer

Jod (iode) - aromat mineralny, przypominający zapach morza lub zatoki solnej; spotykany w niektórych winach białych

Kakao (cacao) - aromat dymny spotykany w niektórych dojrzałych winach o owocowym i korzennym bukiecie

Kamfora (camphré) - aromat korzenny spotykany w niektórych winach

Karmel (caramel) - aromat przypominający zapach lekko przypalonego cukru; spotykany w starych winach a także w winach dojrzewających w beczkach z dębu

Kawa (café) - aromat dymny spotykany w dobrej jakości czerwonych winach

Korzenny (épicé) - aromat przypominający zapach przypraw korzennych takich jak anyż, cynamon, goździk, imbir, kminek, czarny pieprz, szafran, wanilia, kolendra lub gałka muszkatołowa; charakterystyczny m.in. dla wielkich win bordoskich; im wino starsze, tym aromat korzenny silniejszy

Krzemień (pierre a fusil) - aromat przypominający zapach krzemienia, z którego przed chwilą wykrzesano iskry; spotykany w niektórych winach białych, wyprodukowanych m.in. ze szczepów chablis i sancerre

Kwiat pomarańczy (fleur d’oranger) - aromat kwiatowy charakterystyczny dla niektórych szczepów białych jak np. sauvignon

Kwiatowy (floral) - grupa aromatów przypominających zapach różnych kwiatów m.in. rumianku, pelargonii, irysa, lilii, fiołka, konwalii, akacji, piwonii, bzu, jaśminu, lawendy, róży, kwiatu pomarańczy czy lipy; spotykane zarówno w winach białych jak i czerwonych

Lewkonia (giroflée) - aromat kwiatowy spotykany w niektórych młodych winach

Liczi (litchi) - aromat owocowy spotykany w niektórych winach białych, wyprodukowanych m.in. ze szczepów chardonnay, gewürztraminer czy petit manseng

Lilia (lys) - aromat kwiatowy spotykany w niektórych winach białych

Limonka (citron vert) - aromat owocowy spotykany w niektórych winach

Lisi (foxé) - aromat zwierzęcy charakterystyczny dla win wyprodukowanych z amerykańskich, hybrydowych odmian winorośli

Lukrecja (réglisse) - aromat korzenny spotykany w niektórych czerwonych winach

Malina (framboise) - aromat owocowy spotykany w wielu winach czerwonych, wyprodukowanych m.in. ze szczepów pinot noir, cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah czy gamay

Masło (beurre) - aromat powstający podczas procesu fermentacji; spotykany w winach białych i czerwonych np. w wielkich burgundach lub szampanach; charakterystyczny dla szczepu chardonnay

Mentol (menthol) - aromat balsamiczny spotykany w niektórych winach białych

Mięta (menthe) - aromat roślinny spotykany w niektórych winach białych

Migdał gorzki (amande amer) - aromat owocowy spotykany w jednorocznych winach białych a także w niektórych starych winach czerwonych

Mineralny (minéral) - grupa aromatów przypominających zapach m.in. jodu, żelaza, kredy, nafty lub krzemienia; spotykane w niektórych winach białych

Miód (miel) - aromat charakterystyczny dla wielu win białych np. dla dojrzałych win likierowych lub dla dojrzałych, białych burgundów; spotykany w szczepach chardonnay, chenin, marsanne, muscat, pinot gris czy riesling

Mokka (moka) - aromat dymny pojawiający się podczas dojrzewania wina w butelce

Morela (abricot) - aromat owocowy spotykany w winach białych, wyprodukowanych m.in. ze szczepów viognier, marsanne, sémillon czy rousanne

Orzech laskowy (noisette) - aromat owocowy charakterystyczny dla wielkich, białych burgundów; spotykany również w niektórych szampanach oraz w winach wyprodukowanych ze szczepu chardonnay

Orzech włoski (noix) - aromat owocowy spotykany w winach białych, wyprodukowanych m.in. ze szczepu savagnin

Owoc suszony (fruit sec) - aromat spotykany w winach białych, wyprodukowanych m.in. ze szczepów marsanne, riesling, sémillon czy sylvaner

Owoce kandyzowane (fruits confits) - aromat będący przedłużeniem aromatu świeżych owoców, spotykany w winach dojrzałych

Owocowy (fruité) - grupa aromatów przypominających zapach owoców m.in. jabłka, brzoskwini, wiśni, malin, cytryny, gruszki czy moreli; spotykane zarówno w winach białych jak i czerwonych

Papryka zielona (poivron vert) - aromat roślinny charakterystyczny dla win czerwonych, wyprodukowanych m.in. ze szczepu cabernet sauvignon

Pieczony (rôti) - aromat przypominający zapach pieczonych lub suszonych owoców, pieczonego chleba, skórek owoców cytrusowych, spotykany w winach zbyt dojrzałych, wyprodukowanych z winogron dotkniętych pleśnią szlachetną

Pieprz (poivre) - aromat korzenny spotykany w wielu winach czerwonych, wyprodukowanych m.in. ze szczepów cabernet sauvignon, mourvedre czy syrah

Pigwa (coing) - aromat owocowy spotykany w niektórych winach białych, wyprodukowanych m.in. ze szczepów marsanne i chenin

Piżmowy (musqué) - aromat zwierzęcy przypominający zapach piżma, spotykany w bukiecie starych win czerwonych i w winach bordoskich, wyprodukowanych ze szczepu muscadelle

Porzeczka (groseille) - aromat owocowy spotykany w niektórych winach czerwonych, wyprodukowanych m.in. ze szczepów cabernet sauvignon, pinot noir, cinsaut czy côt

Roślinny (végétal) - grupa aromatów przypominających zapach siana, zielonej papryki, trawy czy grzybów; spotykane w winach wyprodukowanych z niewystarczająco dojrzałych winogron

Sierść (fourrure) - aromat zwierzęcy charakterystyczny dla niektórych dojrzałych win czerwonych

Smoła (goudron) - aromat chemiczny spotykany w bukiecie niektórych starych win czerwonych

Sosna (pin) - aromat drzewny spotykany w niektórych wysokiej klasy winach czerwonych

Spalenizna (brulé) - patrz dymny (aromat)

Suszona śliwka (pruneau) - aromat owocowy spotykany w niektórych winach czerwonych

śliwka (prune) - aromat owocowy spotykany w niektórych winach czerwonych, wyprodukowanych m.in. ze szczepu cabernet sauvignon

Trawiasty (herbacé) - aromat roślinny przypominający zapach świeżej trawy, siana lub tytoniu, spotykany w winach niedojrzałych i zielonych

Trufla (truffe) - aromat roślinny spotykany w starych, czerwonych winach, wyprodukowanych m.in. ze szczepów cabernet franc, côt, merlot czy mourvedre

Truskawka (fraise) - aromat owocowy spotykany w niektórych czerwonych winach, wyprodukowanych m.in. ze szczepów grenache, gamay, mondeuse czy pinot noir

Tytoń (tabac) - aromat charakterystyczny dla starych win czerwonych, dojrzewających w beczkach

Wanilia (vanille) - aromat spotykany w winach, które dojrzewały w dębowych beczkach

Wiciokrzew (chevrefeuille) - aromat roślinny spotykany w niektórych winach białych

Wiśnia (cerise) - aromat owocowy często spotykany w młodych, czerwonych winach Bordeaux lub młodych Porto

Wiśnia łutówka (girotte) - aromat owocowy spotykany w niektórych winach czerwonych

Wosk pszczeli (cire d’abeille) - aromat spotykany w winach białych, wyprodukowanych m.in. ze szczepów petit manseng, sémillon czy marsanne

Zwierzęcy (animal) - grupa aromatów przypominających zapach piżma, skóry, potu, mięsa, futra, dziczyzny lub łoju, spotykanych głównie w starych, czerwonych winach

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.