Leksykon Terminów Winiarskich


Szukaj:
Instrukcje

Przymiotniki opisujące walory wina (pl/fr)

Agresywne - agressif (fr.) - o winie zbyt mocnym, nieprzyjemnie kwaśnym, które drażni nieprzyjemnie błony śluzowe

Aksamitne - onctueux (fr.) - o winie przyjemnie słodkim i tłustym

Aromatyczne - aromatique (fr.) - o winie o miłym, intensywnym zapachu; termin używany głównie w stosunku do win owocowych

Białe - blanc (fr.) / bianco (wł.) - o winie wyprodukowanym z winogron białych lub winogron czerwonych o białym soku, pozbawionych skórki

Bladoczerwone - clairet (fr.) - o winie czerwonym, lekkim, o niewyraźnym kolorze

Błyszczące - brillant (fr.) - o winie o jasnym, klarownym kolorze, które błyszczy w świetle

Bogate - riche (fr.) - o winie barwnym, szczodrym i mocnym a jednocześnie zrównoważonym

Bursztynowe - ambré (fr.) - o winie białym, które starzejąc się nabiera koloru zbliżonego do bursztynu

Chropowate - râpeux (fr.) - o winie ściągającym, które daje wrażenie skrobania podniebienia

Cienkie - mince (fr.) - o winie lekkim, bez charakteru

Ciepłe - chambré (fr.) - o winie, którego temperatura została podniesiona do temperatury 16 - 18 oC (uznawanej za temperaturę pokojową)

Cierpkie - acerbe (fr.) - o winie szorstkim i kwaśnym, bogatym w garbniki

Ciężkie - lourd (fr.) - o winie gęstym i bogatym w alkohol

Czerwone - rouge (fr.) / rosso (wł.) - o winie otrzymanym w wyniku fermentacji winogron najczęściej czarnych wraz ze skórkami

Delikatne - délicat (fr.) - o winie łagodnym, o przyjemnym, słodkim zapachu

Długie - long (fr.) - o winie, którego smak utrzymuje się długo w ustach

Dobrze zbudowane - charpenté (fr.) - o winie trwałym, łączącym w sobie bogactwo alkoholu i harmonie, które dobrze się starzeje

Dojrzałe - épanoui (fr.) - o winie, które osiągnęło swoją maksymalną jakość; jest to wino dojrzałe, zrównoważone, o bogatym aromacie

Dojrzałe - mur (fr.) - 1. o winie wyprodukowanym z dojrzałych winogron; 2. o winie, które osiągnęło pełnie swoich właściwości; 3. o winie gotowym do zabutelkowania

Firmowe - générique (fr.) - o winie skomercjalizowanym pod nazwą swojej apelacji lub nazwą regionu, z którego pochodzi

Garbnikowe - tannique (fr.) - o winie bogatym w garbniki, które nadają mu właściwości ściągających

Garrafeira (port.) - o winie białym lub czerwonym, pochodzącym z dobrego rocznika, które przez około dwa lata dojrzewało w beczce a następnie przez rok w butelce

Gazowane - gazéifié (fr.) - o winie, którego efekt musujący otrzymano przez dodanie do niego dwutlenku węgla

Gęste - épais (fr.) - o winie o mocnym kolorze, które daje w ustach uczucie ciężkości i gęstości

Gorzkie - amer (fr.) - o winie o nieprzyjemnym mdłym smaku, spowodowanym chorobą bakteryjną (patrz gorycz)

Gotowe - pret (fr.) - o winie, którego rozwój został zakończony, w wyniku czego nadaje się ono do picia

Harmonijne - harmonieux (fr.) - o winie charakteryzującym się szczególnie elegancką równowagą

Jedwabiste - soyeux (fr.) - o winie giętkim, lekko słodkim, aksamitnym, z nutką elegancji i harmonii

Kabinett (niem.) - o winie wytrawnym lub półwytrawnym, wyprodukowanym wyłącznie z pełni dojrzałych winogron

Kanciaste - anguleux (fr.) - o winie garbnikowym i kwaśnym, któremu brakuje okrągłości i przystępności

Klarowne - limpide (fr.) - o winie przejrzystym, jasnym i błyszczącym, bez zawiesin

Klasycznie wytrawne - brut (fr.) - o winie musującym charakteryzującym się bardzo niską zawartością cukru resztkowego (1-2%)

Kleiste, oleiste, ciągnące się - filant (fr.) - o winie, które konsystencją przypomina olej

Kobiece - féminin (fr.) - o winie lekkim, delikatnym i eleganckim

Kompletne - complet (fr.) - o winie harmonijnym i zrównoważonym

Korkowe - bouchonné (fr.) - o winie o smaku i zapachu korka

Krótkie - bref (fr.) / court (fr.) - o winie, które po wypiciu nie utrzymuje się w ustach

Kwaśne - acide (fr.) - o winie charakteryzującym się wysoką lub bardzo wysoką kwasowością

Kwaśniejące - piqué (fr.) - o winie dotkniętym chorobą kwaśnienia, o silnym zapachu octu

Lekkie - léger (fr.) - o winie o niskiej zawartości alkoholu, bez wyraźnego smaku i koloru

Likierowe - liquoreux (fr.) / liquoroso (wł.) - o winie białym, bogatym w cukier resztkowy

łagodne, delikatne - moelleux (fr.) - o winie białym lekko słodkim i aksamitnym

Mâché (fr.) - o winie gęstym i pełnym, które daje wrażenie, że można go żuć

Maderyzowane - madérisé (fr.) - o winie białym, które uległo silnemu utlenieniu, w wyniku którego nabrało brązowego koloru oraz walorów smakowych charakterystycznych dla wina Madera

Matowe – terne (fr.) - o winie bez połysku

Mdłe - douceâtre (fr.) - o winie zbyt słodkim

Męskie - viril (fr.) - mocne

Miękkie - mou (fr.) - o winie, któremu brakuje kwasowości

Mięsiste - charnu (fr.) - o winie, które daje uczucie pełności i gęstości w ustach

Młode - jeune (fr.) - 1. o winie, które zostało niedawno wyprodukowane; 2. o winie, które liczy więcej niż rok ale nie osiągnęło jeszcze pełnej dojrzałości; 3. o winie, które zachowało cechy młodości w postaci świeżego smaku i owocowego aromatu

Mocne - fort (fr.) - o winie charakteryzującym się wysoką zawartością alkoholu

Mocno wytrawne - extra-brut (fr.) - o winie musującym, w którym zawartość cukru resztkowego nie przekracza 6 gram na litr

Mocno wytrawne - extra-dry (fr.) - o winie musującym, w którym zawartość cukru resztkowego waha się od 12 do 20 gram na litr

Musujące - effervescent (fr.) frizzante (wł.) - o winie, w którym uwalniają się bąbelki gazu tworząc pianę

Musujące - mousseux (fr.) - o winie musującym, należącym do kategorii win stołowych lub do kategorii V.Q.P.R.D

Neutralne - neutre (fr.) - o winie bez wyrazu, bez charakteru, który mógłby odróżniać je od innych win pochodzących z tej samej kategorii

Niekompletne - creux (fr.) - o winie bez konsystencji

Nieme - muet (fr.) - 1. o winie nie musującym, 2. o winie o słabych właściwościach organoleptycznych

Niesfermentowane - bourru (fr.) - o winie młodym, w trakcie fermentacji

Niewyraźne - flou (fr.) - o winie, które nie jest idealnie przezroczyste

Niezrównoważone - déséquilibré (fr.) - o winie pozbawionym jakiegoś składnika

Oeil-de-perdrix (fr.) - o winie o różowym odcieniu

Okrągłe, bogate - rond (fr.) - o winie o odpowiedniej ilości garbników

Ostre - rude (fr.) - o winie ściągającym, o słabej jakości

Oszałamiające / upajające - capiteux (fr.) - o winie bogatym w alkohol, które uderza do głowy

Otwarte- ouvert (fr.) - o winie gotowym do picia, które osiągnęło swoją maksymalną jakość; jest to wino dojrzałe, zrównoważone, o bogatym aromacie

Owocowe - fruité (fr.) - o winie o smaku i zapachu świeżych owoców

Pełne - ample (fr.) - o winie zrównoważonym, które wypełnia usta dzięki swojej palecie smaków i pozostaje w nich na długo.

Pełne - plein (fr.) - o winie, które posiada cechy dobrego wina i które daje uczucie pełności w ustach

Pełne/ mięsiste - étoffé (fr.) - o winie pełnym i o winie zrównoważonym, które wypełnia usta dzięki swojej palecie smaków i pozostaje w nich na długo.

Perlące się - perlant (fr.) - o winie bardzo delikatnie musującym

Płaskie - plat (fr.) - o winie bez bukietu i wyraźniej kwasowości

Pospolite / kiepskie - grossier (fr.) - o winie niskiej jakości, któremu brakuje subtelności

Półwytrawne - demi-sec (fr.) - o winie lekko słodkim, w którym zawartość cukru resztkowego waha się od 4 do 12 gram na litr

Proste – simple (fr.) - o winie o ograniczonej palecie smaków i zapachów

Przezroczyste - clair (fr.) - o winie bez zawiesin

Przyjemne - agréable (fr.) / aimable (fr.) o winie zrównoważonym, bez wad -

Przystępne, wartkie - souple (fr.) - o winie, które łatwo się pije, w którym lekka słodkość góruje nad właściwościami ściągającymi

Rancio (fr.) - o winie, które dzięki długiemu leżakowaniu w beczce nabrało orzechowego aromatu i brązowego koloru; termin używany głównie na określenie starych win likierowych pochodzących z południa Francji

Rasowe - racé (fr.) - o winie charakterystycznym i oryginalnym

Rozgrzewające - chaleureux (fr.) - o winie bogatym w alkohol, które daje uczucie ciepła

Różowe - rosé (fr.) / rosato (wł.) - o winie jasnoczerwonym, otrzymanym w wyniku krótkotrwałej maceracji winogron czarnych, których fermentacja nie została ukończona

Rustykalne – rustique (fr.) - o winie prostym i mało wyrafinowanym

Sfatygowane - fatigué (fr.) - o winie, które straciło chwilowo swoje własności np. podczas transportu

Słabe - faible (fr.) - o winie bez charakteru, bez smaku i bez zapachu i o niskiej zawartości alkoholu

Słodkie - doux (fr.) / sucré (fr.) / dolce (wł.) - o winie o dużej zawartości cukru (ok. 45 g/ na litr)

Solidne – solide (fr.) - o winie zrównoważonym i dobrze zbudowanym

Spokojne – tranquille (fr.) - o winie niemusującym

Spójne - fondu (fr.) - o winie starym, którego poszczególne elementy tworzą harmonijną całość

Stare - vieux (fr.) - o winie, które leżakowało przez parę lat w beczce a następnie w butelce

Subtelne - subtil (fr.) - o winie pełnym niuansów, zachowujących właściwe proporcje

Surowe - austere (fr.) - o winie zazwyczaj młodym, garbnikowym, które jeszcze nie posiada bukietu

Surowe, twarde - sévere (fr.) - o winie bez bukietu/aromatu

Szczere - franc (fr.) / net (fr.) - o winie, którego poszczególne aspekty jak smak, zapach i kolor nie wykazują żadnej anomalii czy wady

Szczodre - généreux (fr.) - o winie bogatym w alkohol, które nie powoduje znużenia

Szorstkie - âpre (fr.) - o winie o silnych właściwościach ściągających, bogatym w garbniki

Sztywne - raide (fr.) - o winie garbnikowym i kwaśnym

ściągające - astringent (fr.) - o winie bogatym w garbniki, które po wypiciu daje uczucie suchości na języku i dziąsłach

śliskie - coulant (fr.) - o winie przyjemnym, które łatwo się pije

średnio musjące - pétillant (fr.) - o winie średnio musującym, otrzymanym w drodze wtórnej fermentacji

świeże - frais (fr.) - o winie lekko kwaśnym, które daje przyjemne uczucie świeżości

świeże/ młode - nouveau (fr.) / novello (wł) - o winie pochodzącym z ostatniego winobrania, które liczy mniej niż rok.

Tłuste - gras (fr.) - o winie łagodnym, giętkim, przyjemnym, prawie aksamitnym

Treściwe - corsé (fr.) - o winie z charakterem, bogatym w alkohol, o wyraźnym kolorze i smaku, który wypełnia usta

Utlenione - oxydé (fr.) - o winie, którego kolor i smak uległy zmianie w wyniku zbyt długiego pozostania w kontakcie z tlenem

Wczesne - primeur (fr.) - o winie, którego produkcja trwa sześć tygodni od momentu winobrania i które należy wypić w przeciągu najbliższych kilku miesięcy

Wielkie - grand (fr.) - o winie wysokiej klasy i jakości

Wieloskładnikowe - complexe (fr.) - o winie łączącym w sobie wiele zapachów i smaków

Wodniste - aqueux (fr.) - o winie słabym i rozcieńczonym

Wykwintne - fin (fr.) - o winie wysokiej klasy

Wytrawne - sec (fr.) - o winie o niskiej zawartości cukru resztkowego (mniej niż 4 g/l)

Wzmocnione/alkoholizowane - viné (fr.) - o winie, do którego dodano alkoholu

Z charakterem - nerveux (fr.) - o winie zrównoważonym, w którym lekko dominuje smak kwaśny

Zamknięte - fermé (fr.) - o winie, które nie posiada jeszcze wszystkich swoich właściwości aromatycznych; aby jego bukiet mógł się w pełni rozwinąć, należy poddać go dalszemu procesowi dojrzewania.

Zbotrytyzowane - o winie wyprodukowanym z winogron dotkniętych pleśnią szlachetną, wywołaną grzybem botrytis cinerea

Zielone - vert (fr.) - o winie zbyt kwaśnym

Zniekształcone - altéré (fr.) - o winie, którego smak, kolor lub zapach uległy zmianie pod wpływem utlenienia, choroby etc.

Zredukowane - étriqué (fr.) - o winie zredukowanym, mało okazałym

Zrównoważone - équilibré (fr.) - o winie, którego poszczególne elementy tworzą spójną, harmonijną całość

Zwarte - ferme (fr.) - o winie, w którym można zauważyć nieznaczną przewagę właściwości ściągających i kwasowości

Zwietrzałe - éventé (fr.) - o winie, które straciło większą część swojego bukietu w wyniku utlenienia

Zwietrzałe - usé (fr.) - o winie, które straciło większość swoich cech w wyniku zbyt długiego dojrzewania

żywe – vif (fr.) - o winie świeżym, lekkim i przyjemnie kwaśnym

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.