Appellation d’Origine (A.O.) (fr.) - nazwa miejsca pochodzenia; wskazuje ona na kraj, region lub miejscowość, z której pochodzi dany produkt i jest gwarancją jakości
Appellation d’Origine Contrôlée (A.O.C) (fr.) - zastrzeżona nazwa miejsca pochodzenia; oznacza to, że wino pochodzi z określonego obszaru geograficznego i że nie może być ono produkowane poza jego granicami; poza tym wskazuje na powiązanie między właściwościami wina a miejscem jego pochodzenia i jest gwarancją jego wysokiej jakości
Appellation d’Origine Vin Délimité de Qualité Supérieure (AOVDQS) (fr.) - kategoria win wcześniej nazywana VDQS, patrz vin delimité de qualité superieure
Barolo (wł.) - najlepsze wino czerwone w Piemoncie, we Włoszech, produkowane ze szczepu nebbiolo
Blanc de blancs (fr.) - o winie białym wyprodukowanym wyłącznie z winogron białych, w szczególności ze szczepu chardonnay
Blanc de noirs (fr.) - o winie białym wyprodukowanym z czerwonych winogron, w szczególności ze szczepów pinot noir lub pinot meunier
Burgund (vin de Bourgonge) - nazwa wina pochodzącego z Burgundii, we Francji
Chartreuse (1) (fr.) - francuski likier ziołowy, produkowany w klasztorze kartuzów La Grande Chartreuse, od którego pochodzi jego nazwa
Clairet (fr.) - rodzaj lekkiego, czerwonego wina owocowego, produkowanego głównie w regionie Bordeaux, we Francji; przeznaczone do spożycia jako wino młode
Crémant (fr.) - termin używany w stosunku do win musujących, wyprodukowanych według metody szampańskiej ale nie pochodzących z Szampanii, we Francji
D.O.C. (wł.) - patrz Denominazione di Origine Controllata
Denominazione di Origine Controllata (wł.) - patrz Appellation d’Origine Contrôlée
Goutte (fr.) - patrz vin de goutte
IGT (wł.) - patrz Indicazione Geografica Tipica
Indicazione Geografica Tipica (IGT) (wł.) - włoski odpowiednik „vin de pays”; do tej kategorii należą wina o określonym miejscu pochodzenia, ze wskazaną nazwą szczepu, z którego zostały one wyprodukowane
Meritage - termin używany w odniesieniu do białych i czerwonych win kalifornijskich, produkowanych ze szczepów bordoskich
Miód pitny (hydromel) - napój alkoholowy na bazie wody i miodu, uzyskany w wyniku fermentacji alkoholowej, swoim charakterem przypominający wino
Mistella (mistelle) - moszcz ze świeżych winogron, bogaty w cukier, którego fermentacja została zatrzymana w wyniku dodania do niego alkoholu; służy do produkcji m.in. win likierowych i wermutów
Oeil-de-perdrix (fr.) - rodzaj różowego wina, produkowanego ze szczepu pinot noir, w regionie Neuchâtel, w Szwajcarii
Piquette (fr.) - 1. napój otrzymany w wyniku fermentacji wytłoczyn winnych, macerowanych w wodzie, bez użycia cukru; 2. o winie średniej jakości, kwaśnym, o niskiej zawartości alkoholu
Presse (fr.) - patrz vin de presse
Queue (fr.) - patrz vin de queue
Rebeche (fr.) - patrz vin de rebeche
Regaleali (wł.) - rodzaj lekko ziołowego, białego lub czerwonego wina, produkowanego we Włoszech, na Sycylii
Riserva (wł.) - rodzaj włoskiego wina o przedłużonym okresie leżakowania w beczce lub w butelce co zapewnia mu lepsze dojrzewanie
VDQS (fr.) - patrz vin delimité de qualité superieure
VDT (fr.) - vin de table, patrz wino stołowe
Vin au propre (fr.) - wino po przefiltrowaniu, bez zanieczyszczeń
Vin cuit (fr.) - wino wyprodukowane z zagęszczonego moszczu otrzymanego w wyniku długotrwałego gotowania
Vin de Consommation Courante (VCC) (fr.) - wino przeznaczone do powszechnej konsumpcji
Vin de coule (fr.) - patrz vin de goutte
Vin de garage (fr.) - wino bardzo wysokiej jakości, pochodzące z niewielkiego „terroir”, produkowane w niewielkich ilościach, z idealnie dojrzałych winogron; jest to wino rzadkie i drogie, które odpowiada gustom danych czasów; do jego produkcji wykorzystuje się najnowsze techniki winifikacji oraz nowe beczki; produkowane głównie w regionie Bordeaux, we Francji
Vin de garde (fr.) - patrz garde
Vin de goutte (fr.) - wino wyprodukowane z soku otrzymanego z winogron, które nie zostały jeszcze poddane tłoczeniu
Vin de liqueur (VDL) (fr.) - wino naturalnie słodkie, wyprodukowane z moszczu gronowego, do którego dodano alkoholu zanim poddano go procesowi fermentacji
Vin de paille (fr.) - słodkie wino pochodzące z regionu Jury, we Francji, produkowane z winogron suszonych na słomianych matach; metoda ta pozwala na zwiększenie zawartości cukru w winogronach (wino słomkowe)
Vin de pays (VDP) (fr.) - wino regionalne; wino należące do grupy win stołowych o określonym miejscu pochodzenia, odpowiadające normom co do wydajności i rodzaju szczepów wykorzystanych do jego produkcji
Vin de presse (fr.) - wino pochodzące z soku otrzymanego z wytłoczyn winnych, bogate w garbniki i cukier
Vin de qualité produit dans une region determinée (VQPRD) (fr.) - wino wysokiej jakości produkowane w określonym regionie; kategoria win ustanowiona przez Europejską Wspólnotę Gospodarczą, do której należą wina AOC i VDQS
Vin de queue (fr.) - 1. podczas późnego winobrania, wino pochodzące z ostatniego zbioru zbyt dojrzałych winogron, dotkniętych pleśnią szlachetną, 2. wino niskiej jakości otrzymane z tłoczenia dostępnych winogron, nawet zepsutych
Vin de rebeche (fr.) - wino pochodzące z ostatniego tłoczenia, poddane destylacji
Vin de saignée (fr.) - wino różowe, wyprodukowane z soku pochodzącego z winogron czerwonych będących w początkowej fazie maceracji
Vin delimité de qualité superieure (VDQS) (fr.) - wino wyższej jakości produkowane w określonym regionie według ściśle określonej reglamentacji; kategoria tych win plasuje się między winami AOC a winami regionalnymi (VDP)
Vin médecin (fr.) - wino o intensywnym kolorze, bogate w alkohol, używane do zrównoważenie innego wina w kadzi
Vin mousseux (fr.) - patrz mousseux
Vin muté (fr.) - wino wyprodukowane z winogron, których fermentacja została zatrzymana przez dodanie alkoholu w celu zachowania części cukru resztkowego
Vino da tavola (wł.) - patrz wino stołowe
VQPRD (fr.) - patrz vins de qualité produits dans une region determinée
Wino (vin) - napój alkoholowy otrzymywany ze świeżych winogron lub z moszczu gronowego, poddanych fermentacji alkoholowej całkowitej (wina wytrawne) lub częściowej (wina słodkie i likierowe)
Wino naturalnie słodkie (vin doux naturel) - wino naturalnie słodkie, wyprodukowane według metody „mutage”, dzięki której zachowuje ono swój naturalny cukier; produkowane głównie ze szczepów grenache, macabeu, muscat i malvoisie
Wino owocowe (vin de fruits) - wino otrzymane z owoców innych niż winogrona, zawierających cukier m.in. z jabłek, śliwek, agrestu, jeżyn, porzeczki, malin czy dzikiego bzu; technologia wyrobu wina owocowego przypomina technologię wyrobu wina gronowego
Wino spokojne (vin tranquille) - patrz spokojne
Wino stołowe (vin de table) - wino przeznaczone do powszechnego spożycia, nie podlegające reglamentacji co do szczepu lub pochodzenia; wina, które nie zostały wyprodukowane ze szczepów określonych przez AOC są automatycznie przypisywane do niższej kategorii win stołowych lub win regionalnych
Wino szare (vin gris) - wino różowe, o bardzo jasnej barwie, wyprodukowane z winogron czerwonych o białym soku według procesu winifikacji win białych
Wino żółte (vin jaune) - " ekskluzywne wino pochodzące z Jury we Francji, produkowane wyłącznie ze szczepu savagnin; podlega ono długiej fermentacji a następnie zostaje przelane do dębowych beczek, gdzie leżakuje minimum 6 lat i 3 miesiące, bez uzupełniania; charakteryzuje się nietypowym bukietem, przypominającym zapach curry, orzecha włoskiego, orzecha laskowego i zielonego migdała oraz bursztynowym kolorem; sprzedawane w charakterystycznych butelkach zwanych „clavelin”; należy do win długowiecznych "
Created by 4lc
Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.