Leksykon Terminów Winiarskich


Szukaj:
Instrukcje

Rodzaje, marki win

A.C. (fr.) - patrz Appellation d’Origine Contrôlée

A.O. (fr.) - patrz Appellation d’Origine

A.O.C. (fr.) - patrz Appellation d’Origine Contrôlée

AOVDQS (fr.) - patrz Appellation d’Origine Vin Délimité de Qualité Supérieure

Appellation Contrôlée (A.C.) (fr.) - patrz Appellation d’Origine Contrôlée

Appellation d’Origine (A.O.) (fr.) - nazwa miejsca pochodzenia; wskazuje ona na kraj, region lub miejscowość, z której pochodzi dany produkt i jest gwarancją jakości

Appellation d’Origine Contrôlée (A.O.C) (fr.) - zastrzeżona nazwa miejsca pochodzenia; oznacza to, że wino pochodzi z określonego obszaru geograficznego i że nie może być ono produkowane poza jego granicami; poza tym wskazuje na powiązanie między właściwościami wina a miejscem jego pochodzenia i jest gwarancją jego wysokiej jakości

Appellation d’Origine Vin Délimité de Qualité Supérieure (AOVDQS) (fr.) - kategoria win wcześniej nazywana VDQS, patrz vin delimité de qualité superieure

Barolo (wł.) - najlepsze wino czerwone w Piemoncie, we Włoszech, produkowane ze szczepu nebbiolo

Blanc de blancs (fr.) - o winie białym wyprodukowanym wyłącznie z winogron białych, w szczególności ze szczepu chardonnay

Blanc de noirs (fr.) - o winie białym wyprodukowanym z czerwonych winogron, w szczególności ze szczepów pinot noir lub pinot meunier

Burgund (vin de Bourgonge) - nazwa wina pochodzącego z Burgundii, we Francji

Chartreuse (1) (fr.) - francuski likier ziołowy, produkowany w klasztorze kartuzów La Grande Chartreuse, od którego pochodzi jego nazwa

Clairet (fr.) - rodzaj lekkiego, czerwonego wina owocowego, produkowanego głównie w regionie Bordeaux, we Francji; przeznaczone do spożycia jako wino młode

Crémant (fr.) - termin używany w stosunku do win musujących, wyprodukowanych według metody szampańskiej ale nie pochodzących z Szampanii, we Francji

D.O.C. (wł.) - patrz Denominazione di Origine Controllata

Denominazione di Origine Controllata (wł.) - patrz Appellation d’Origine Contrôlée

Goutte (fr.) - patrz vin de goutte

IGT (wł.) - patrz Indicazione Geografica Tipica

Indicazione Geografica Tipica (IGT) (wł.) - włoski odpowiednik „vin de pays”; do tej kategorii należą wina o określonym miejscu pochodzenia, ze wskazaną nazwą szczepu, z którego zostały one wyprodukowane

Meritage - termin używany w odniesieniu do białych i czerwonych win kalifornijskich, produkowanych ze szczepów bordoskich

Miód pitny (hydromel) - napój alkoholowy na bazie wody i miodu, uzyskany w wyniku fermentacji alkoholowej, swoim charakterem przypominający wino

Mistella (mistelle) - moszcz ze świeżych winogron, bogaty w cukier, którego fermentacja została zatrzymana w wyniku dodania do niego alkoholu; służy do produkcji m.in. win likierowych i wermutów

Oeil-de-perdrix (fr.) - rodzaj różowego wina, produkowanego ze szczepu pinot noir, w regionie Neuchâtel, w Szwajcarii

Passito (wł.) - włoskie, słodkie wino deserowe, wyprodukowane z podsuszonych winogron

Piquette (fr.) - 1. napój otrzymany w wyniku fermentacji wytłoczyn winnych, macerowanych w wodzie, bez użycia cukru; 2. o winie średniej jakości, kwaśnym, o niskiej zawartości alkoholu

Presse (fr.) - patrz vin de presse

Queue (fr.) - patrz vin de queue

Rebeche (fr.) - patrz vin de rebeche

Regaleali (wł.) - rodzaj lekko ziołowego, białego lub czerwonego wina, produkowanego we Włoszech, na Sycylii

Riserva (wł.) - rodzaj włoskiego wina o przedłużonym okresie leżakowania w beczce lub w butelce co zapewnia mu lepsze dojrzewanie

V.D.L. (fr.) - patrz vin de liqueur

V.D.N (fr.) - vin doux naturel, patrz wino naturalnie słodkie

V.D.P (fr.) - patrz vin de pays

V.D.Q.S (fr.) - patrz vin delimité de qualité superieure

V.Q.P.R.D (fr.) - patrz vin de qualité produit dans une region determinée

VCC (fr.) - patrz Vin de Consommation Courante

VDN (fr.) - vin doux naturel, patrz wino naturalnie słodkie

VDP (fr.) - patrz vin de pays

VDQS (fr.) - patrz vin delimité de qualité superieure

VDT (fr.) - vin de table, patrz wino stołowe

Vin au propre (fr.) - wino po przefiltrowaniu, bez zanieczyszczeń

Vin cuit (fr.) - wino wyprodukowane z zagęszczonego moszczu otrzymanego w wyniku długotrwałego gotowania

Vin de Consommation Courante (VCC) (fr.) - wino przeznaczone do powszechnej konsumpcji

Vin de coule (fr.) - patrz vin de goutte

Vin de garage (fr.) - wino bardzo wysokiej jakości, pochodzące z niewielkiego „terroir”, produkowane w niewielkich ilościach, z idealnie dojrzałych winogron; jest to wino rzadkie i drogie, które odpowiada gustom danych czasów; do jego produkcji wykorzystuje się najnowsze techniki winifikacji oraz nowe beczki; produkowane głównie w regionie Bordeaux, we Francji

Vin de garde (fr.) - patrz garde

Vin de goutte (fr.) - wino wyprodukowane z soku otrzymanego z winogron, które nie zostały jeszcze poddane tłoczeniu

Vin de liqueur (VDL) (fr.) - wino naturalnie słodkie, wyprodukowane z moszczu gronowego, do którego dodano alkoholu zanim poddano go procesowi fermentacji

Vin de paille (fr.) - słodkie wino pochodzące z regionu Jury, we Francji, produkowane z winogron suszonych na słomianych matach; metoda ta pozwala na zwiększenie zawartości cukru w winogronach (wino słomkowe)

Vin de pays (VDP) (fr.) - wino regionalne; wino należące do grupy win stołowych o określonym miejscu pochodzenia, odpowiadające normom co do wydajności i rodzaju szczepów wykorzystanych do jego produkcji

Vin de presse (fr.) - wino pochodzące z soku otrzymanego z wytłoczyn winnych, bogate w garbniki i cukier

Vin de qualité produit dans une region determinée (VQPRD) (fr.) - wino wysokiej jakości produkowane w określonym regionie; kategoria win ustanowiona przez Europejską Wspólnotę Gospodarczą, do której należą wina AOC i VDQS

Vin de queue (fr.) - 1. podczas późnego winobrania, wino pochodzące z ostatniego zbioru zbyt dojrzałych winogron, dotkniętych pleśnią szlachetną, 2. wino niskiej jakości otrzymane z tłoczenia dostępnych winogron, nawet zepsutych

Vin de rebeche (fr.) - wino pochodzące z ostatniego tłoczenia, poddane destylacji

Vin de saignée (fr.) - wino różowe, wyprodukowane z soku pochodzącego z winogron czerwonych będących w początkowej fazie maceracji

Vin delimité de qualité superieure (VDQS) (fr.) - wino wyższej jakości produkowane w określonym regionie według ściśle określonej reglamentacji; kategoria tych win plasuje się między winami AOC a winami regionalnymi (VDP)

Vin médecin (fr.) - wino o intensywnym kolorze, bogate w alkohol, używane do zrównoważenie innego wina w kadzi

Vin mousseux (fr.) - patrz mousseux

Vin muté (fr.) - wino wyprodukowane z winogron, których fermentacja została zatrzymana przez dodanie alkoholu w celu zachowania części cukru resztkowego

Vino da tavola (wł.) - patrz wino stołowe

VQPRD (fr.) - patrz vins de qualité produits dans une region determinée

Wino (vin) - napój alkoholowy otrzymywany ze świeżych winogron lub z moszczu gronowego, poddanych fermentacji alkoholowej całkowitej (wina wytrawne) lub częściowej (wina słodkie i likierowe)

Wino aromatyczne (vin aromatique) - patrz aromatyczne

Wino miodowe (vin de miel) - patrz miód pitny

Wino musujące (vin effervescent) - patrz musujące

Wino naturalnie słodkie (vin doux naturel) - wino naturalnie słodkie, wyprodukowane według metody „mutage”, dzięki której zachowuje ono swój naturalny cukier; produkowane głównie ze szczepów grenache, macabeu, muscat i malvoisie

Wino owocowe (vin de fruits) - wino otrzymane z owoców innych niż winogrona, zawierających cukier m.in. z jabłek, śliwek, agrestu, jeżyn, porzeczki, malin czy dzikiego bzu; technologia wyrobu wina owocowego przypomina technologię wyrobu wina gronowego

Wino spokojne (vin tranquille) - patrz spokojne

Wino stołowe (vin de table) - wino przeznaczone do powszechnego spożycia, nie podlegające reglamentacji co do szczepu lub pochodzenia; wina, które nie zostały wyprodukowane ze szczepów określonych przez AOC są automatycznie przypisywane do niższej kategorii win stołowych lub win regionalnych

Wino szare (vin gris) - wino różowe, o bardzo jasnej barwie, wyprodukowane z winogron czerwonych o białym soku według procesu winifikacji win białych

Wino żółte (vin jaune) - " ekskluzywne wino pochodzące z Jury we Francji, produkowane wyłącznie ze szczepu savagnin; podlega ono długiej fermentacji a następnie zostaje przelane do dębowych beczek, gdzie leżakuje minimum 6 lat i 3 miesiące, bez uzupełniania; charakteryzuje się nietypowym bukietem, przypominającym zapach curry, orzecha włoskiego, orzecha laskowego i zielonego migdała oraz bursztynowym kolorem; sprzedawane w charakterystycznych butelkach zwanych „clavelin”; należy do win długowiecznych "

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.