Połączenia

Alsace Riesling Blanc   
Kulki z dorsza smażone na głębokim oleju (Accras De Morue) 
Aloza z sosem z masła, szalotek i białego wina (Alose Au Beurre Blanc Poisson) 
Aloza z rusztu po angielsku (Alose Grillée À L’Anglaise) 
Węgorz z zielonymi warzywami (Anguille Au Vert) 
Węgorze smażone na głębokim oleju (Anguilles Frites) 
Karczochy (Artichauts) 
Szparagi (Asperges) 
Szparagi zielone (Asperges Vertes) 
Auszpiki z langusty (Aspics De Langouste) 
Auszpiki z ryby (Aspics De Poisson) 
Półmisek ryb wędzonych (Assiette De Poissons Fumés) 
Półmisek wędlin lub bufet z wędlinami (Assiette Ou Buffet De Charcuteries) 
Labraks w szampanie (Bar - Loup De Mer Au Champagne) 
Labraks z koperkiem (Bar - Loup De Mer Au Fenouil) 
Labraks w cieście francuskim (Bar - Loup De Mer En Croûte) 
Labraks z rusztu z koperkiem (Bar - Loup De Mer Grillé Au Fenouil) 
Labraks z rusztu z koperkiem, oliwą i odrobiną cytryny (Bar - Loup De Mer Grillé Au Fenouil, À L’Huile Et Filet De Citron) 
Labraks pieczony z koperkiem (Bar - Loup De Mer Rôti Au Fenouil) 
Żabnica (Baudroie) 
Langustynki w cieście smażone na głębokim oleju (Beignets De Langoustines) 
Potrawka z cielęciny (Blanquette De Veau) 
Potrawka z cielęciny według starej receptury (Blanquette De Veau À L’Ancienne) 
Kiszka biała (Boudin Blanc) 
Zupa rybna podawana z grzanką i sosem aïoli na ostro (Bouillabaisse) 
Zapiekanka z purée z dorsza (Brandade De Morue) 
Szczupak ze śmietaną (Brochet À La Crème) 
Szaszłyki z żabnicy (Brochettes De Baudroie) 
Szaszłyki rybne (Brochettes De Poissons) 
Karpie z rusztu (Carpes Grillées) 
Kawior (Caviar) 
Kawior z ikry łososia (Caviar Aux Oeufs De Saumon) 
Potrawka z drobiu w galarecie (Chaud - Froid De Volaille) 
Kiszona kapusta (Choucroute) 
Kiszona kapusta z owocami morza (Choucroute Aux Fruits De Mer) 
Kiszona kapusta z rybami (Choucroute De Poissons) 
Kiszona kapusta z wędlinami /Rodzaj francuskiego bigosu (Choucroute Garnie) 
Sercówki faszerowane (Clovisses Farcies) 
Czarniak – ryba (Colin) 
Czarniak na zimno z majonezem (Colin Froid Mayonnaise) 
Kogut w winie Riesling (Coq Au Riesling) 
Ryba na zimno podawana w muszlach (Coquilles De Poisson Froid) 
Małże Świętego Jakuba gotowane w bulionie z dodatkiem białego wina (Coquilles Saint Jacques À La Nage) 
Małże Świętego Jakuba gotowane na parze (Coquilles Saint Jacques À La Vapeur) 
Małże Świętego Jakuba z borowikami (Coquilles Saint Jacques Aux Cèpes) 
Małże Świętego Jakuba z liśćmi szczawiu (Coquilles Saint Jacques Aux Feuilles D’Oseille) 
Małże Świętego Jakuba z sosem na bazie rosołu drobiowego i śmietany (Coquilles Saint Jacques Sauce Suprême) 
Zupa rybna z ziemniakami i cebulą (Cotriade) 
Kotlety wieprzowe z kostką pieczone na ruszcie (Côtelettes De Porc En Grillade) 
Kotlety cielęce z kostką (Côtes De Veau) 
Kotlety cielęce z kostką ze śmietaną i smardzami (Côtes De Veau À La Crème Et Aux Morilles) 
Kotlety cielęce z kostką z rusztu z kremem z kapusty i truflami (Côtes De Veau Grillées À La Crème De Chou Et Aux Truffes) 
Kasza kuskus (Couscous) 
Kasza kuskus z kilkoma rodzajami mięsa (Couscous Royal) 
Krab (Crabe) 
Kraby faszerowane (Crabes Farcis) 
Ciasto francuskie z nadzieniem z langusty (Croustade De Langoustes) 
Surowe warzywa z dipem lub surówki (Crudités) 
Skorupiaki (Crustacés) 
Kuchnia azjatycka (Cuisine Indienne) 
Żabie udka (Cuisses De Grenouilles) 
Dzwonka z łososia panierowane w mące i smażone na maśle (Darnes De Saumon À La Meunière) 
Dzwonka z łososia z rusztu (Darnes De Saumon Grillées) 
Indyk faszerowany z kasztanami jadalnymi/marrons (Dinde Farcie Aux Marrons) 
Dorada z cytrynami kandyzowanymi (Dorade- Daurade Aux Citrons Confits) 
Dorada królewska pieczona w piekarniku i cytryny kandyzowane (Dorade Royale Au Four Et Citrons Confits) 
Grzbiet sandacza (Dos De Sandre) 
Grzbiet sandacza z sosem z masła, szalotek i białego wina (Dos De Sandre Au Beurre Blanc) 
Raki gotowane w bulionie z dodatkiem białego wina (Écrevisses À La Nage) 
Cykorie z szynką pieczone w piekarniku (Endives Au Jambon Au Four) 
Cykorie z szynką w papilotach (Endives Au Jambon En Papillotes) 
Eskalopek z tłustej wątróbki z winogronami (Escalope De Foie Gras Aux Raisins) 
Eskalopek cielęcy z dodatkiem soku z cytryny (Escalope De Veau Citronnée) 
Eskalopek cielęcy panierowany po wiedeńsku (Escalope De Veau Panée À La Viennoise) 
Ślimaki (Escargots) 
Ślimaki po burgundzku (Escargots À La Bourguignonne) 
Ślimaki z czosnkiem (Escargots À L’Ail) 
Ciasteczka francuskie z serem (Feuilletés Au Fromage) 
Ciasteczka francuskie ze szparagami (Feuilletés Aux Asperges) 
Polędwica wieprzowa z cytryną i kminkiem (Filet De Porc Au Citron Et Au Cumin) 
Filety z okonia z rusztu (Filets De Perche Grillés) 
Filety z barweny z oliwą z oliwek (Filets De Rouget À L’Huile D’Olive) 
Filety z barweny z oliwą z oliwek (Filets De Rougets À L’Huile D’Olive) 
Filety z sandacza ze śmietaną (Filets De Sandre À La Crème) 
Filety z soli (Filets De Sole) 
Filety z soli po normandzku (Filets De Sole À La Normande) 
Filety z pstrąga (Filets De Truite) 
Małe rybki smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons) 
Małe rybki słodkowodne smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons D'Eau Douce) 
Ser topiony (Fromage A Pâte Fondue) 
Świeży ser z koziego mleka (Fromage Chèvre Frais) 
Ser Crottin De Chavignol - ser z koziego mleka (Fromage Crottin De Chavignol - Fromage Au Lait De Chèvre) 
Ser owczy (Fromage De Brebis) 
Ser Fromage De Chèvre - Ser z koziego mleka (Fromage De Chèvre) 
Ser Gruyère – ser z krowiego mleka (Fromage Gruyère - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Pouligny-Saint-Pierre – ser z koziego mleka (Fromage Pouligny Saint Pierre) 
Ser Vacherin Du Jura – ser z krowiego mleka (Fromage Vacherin Du Jura - Fromage Au Lait De Vache) 
Zapiekanka z ziemniaków i mleka (Gratin Dauphinois) 
Homar po parysku (Homard À La Parisienne) 
Homar po amerykańsku (Homard À L’Américaine) 
Homar lub langusta w białym winie z pomidorami i cebulą na ostro (Homard Ou Langouste À L’Armoricaine) 
Homar pieczony (Homard Rôti) 
Homar pieczony z wanilią (Homard Rôti À La Vanille) 
Homar pieczony z sosem z własnej ikry (Homard Rôti Sauce Corail) 
Ostrygi (Huîtres) 
Ostrygi z curry (Huîtres Au Curry) 
Ostrygi na ciepło (Huîtres Chaudes) 
Ostrygi portugalskie (Huîtres Creuses) 
Ostrygi z Basenu Arcachon (Huîtres D’Arcachon) 
Ostrygi portugalskie (Huîtres Fines De Claire) 
Ostrygi zapiekane (Huîtres Gratinées) 
Ostrygi płaskie (Huîtres Plates) 
Szynka wędzona (Jambon Fumé) 
Szynka z rusztu (Jambon Grillé) 
Golonka wieprzowa z kiszoną kapustą (Jarret De Porc À La Choucroute) 
Golonka wieprzowa z czerwoną kapustą (Jarret De Porc Au Chou Rouge) 
Baba drożdżowa z rodzynkami (Kougelhopf) 
Baba drożdżowa z rodzynkami (Kouglof) 
Kulebiak z łososiem (Koulibiac De Saumon) 
Langusta po parysku (Langouste À La Parisienne) 
Langusta na zimno z majonezem (Langouste Froide À La Mayonnaise) 
Langusta z rusztu (Langouste Grillée) 
Langusta z majonezem (Langouste Mayonnaise) 
Langusta zapiekana z sosem (Langouste Thermidor) 
Langustynki (Langoustines) 
Królik (Lapin) 
Królik pieczony (Lapin Rôti) 
Żabnica (Lotte – Baudroie) 
Miętus po amerykańsku (Lotte À L’Américaine) 
Medaliony z łososia (Médaillons De Saumon) 
Witlinki panierowane z masłem z pietruszką (Merlans Colbert) 
Witlinki panierowane po angielsku (Merlans Panés À L’Anglaise) 
Małże (Moules) 
Małże ze śmietaną (Moules À La Crème) 
Małże z szafranem (Moules Au Safran) 
Małże w białym winie z szalotką (Moules Marinière) 
Jajecznica po normandzku (Œufs Brouillés À La Normande) 
Jajecznica z krewetkami (Œufs Brouillés Aux Crevettes) 
Ikra śledzi (Œufs De Harengs) 
Ikra taszy (Œufs De Lompe) 
Ikra łososia (Œufs De Saumon) 
Jajka sadzone w purée ziemniaczanym z tartym serem (Œufs Sur Le Plat Parmentier) 
Gęsi po alzacku (Oies À L’Alsacienne) 
Łopatka w winie Sauvignon (Palette Au Sauvignon) 
Pasztet ze skowronków (Pâté D’Alouettes) 
Makaron z sosem carbonara (Pâtes À La Carbonara) 
Zrazy zawijane z grasicy cielęcej (Paupiettes De Ris De Veau) 
Gruby stek z łososia pieczony ze skórą (Pavé De Saumon Rôti Sur Sa Peau) 
Ryba (Poisson) 
Ryba surowa (Poisson Cru) 
Ryba surowa marynowana (Poisson Cru Mariné) 
Ryba przyrządzona ze śmietaną (Poisson Cuisiné À La Crème) 
Ryba przyrządzona na maśle (Poisson Cuisiné Au Beurre) 
Ryba w sosie (Poisson En Sauce) 
Ryba wędzona (Poisson Fumé) 
Rydza marynowana (Poisson Mariné) 
Ryby surowe sushi i sashimi – kuchnia japońska (Poissons Crus Sushis Et Sashimis) 
Ryby z rusztu (Poissons Grillés) 
Wieprzowina (Porc) 
Pularda czyli specjalnie tuczona młoda kura (Poularde) 
Kurczak w winie Riesling (Poulet Au Riesling) 
Kurczak ze śmietaną (Poulet À La Crème) 
Ogony langusty z owocami cytrusowymi i szparagami (Queues De Langouste Aux Agrumes Et Asperges) 
Quiche z boczkiem (Quiche Au Lard) 
Quiche z porami (Quiche Aux Poireaux) 
Tarta lotaryńska (Quiche Lorraine) 
Comber z królika z estragonem (Râble De Lapin À L’Estragon) 
Raja – ryba (Raie) 
Grasica cielęca z grzybami (Ris De Veau Aux Champignons) 
Risotto z mięczakami (Risotto Aux Coquillages) 
Risotto z piaskołazami (Risotto Aux Palourdes) 
Nerki cielęce (Rognons De Veau) 
Barweny (Rougets) 
Piotrosze ze szczawiem (Saint Pierre À L’Oseille – Poisson.) 
Piotrosz pieczony (Saint Pierre Rôti – Poisson.) 
Sałatka alzacka (Salade Alsacienne) 
Sałatka ze szparagów z krewetkami (Salade D’Asperges Aux Crevettes) 
Sałatka ze skorupiaków (Salade De Crustacés) 
Sałatka z langusty (Salade De Langoustes) 
Sałatka z mięsa małż Świętego Jakuba (Salade De Noix De Saint Jacques) 
Sałatka jarzynowa z majonezem (Salade Russe) 
Sałata zielona (Salade Verte) 
Sałatki (Salades) 
Sandacz w winie Riesling (Sandre Au Riesling) 
Łosoś z koperkiem (Saumon À L’Aneth) 
Łosoś z brokułami zapiekany z serem Cheddar (Saumon Aux Brocolis Gratiné Au Cheddar) 
Łosoś surowy marynowany (Saumon Cru Mariné) 
Łosoś świeży (Saumon Frais) 
Sola z rusztu (Sole Grillée) 
Sola panierowana w mące i smażona na maśle (Sole Meunière) 
Sole z rusztu (Soles Grillées) 
Sole panierowane w mące i smażone na maśle (Soles Meunières) 
Suflet serowy (Soufflé Au Fromage) 
Zupa cebulowa zapiekana (Soupe À L’Oignon Gratinée) 
Zupa z kurczakiem i dynią (Soupe Au Poulet Et À La Citrouille) 
Sushi (Sushis) 
Sałatka z kaszy kuskus z cebulą, pomidorami i ziołami (Taboulé) 
Marokańska potrawka z miętusa (Tajine De Lotte) 
Tatar z ryb (Tartare De Poissons) 
Tarta cebulowa (Tarte À L’Oignon) 
Tarta z porami (Tarte Aux Poireaux) 
Tarta alzacka pieczona na ogniu (Tarte Flambée Ou Flammekueche) 
Teryna ze szczupaka (Terrine De Brochet) 
Teryna z owoców morza (Terrine De Fruits De Mer) 
Teryna rybna (Terrine De Poissons) 
Teryny (Terrines) 
Głowa cielęca z sosem winegret z jajkami na twardo, korniszonami i kaparami (Tête De Veau Sauce Gribiche) 
Rak pustelnik (Tourteau) 
Żeberka wieprzowe z sosem diabelskim (Travers De Porc À La Sauce Diable) 
Żeberka wieprzowe w sosie słodko-kwaśnym (Travers De Porc À L’Aigre–Doux) 
Żeberka wieprzowe z rusztu (Travers De Porc Grillés) 
Końcówki żeberek wieprzowych lakierowane (Travers De Porc Laqués) 
Pstrąg (Truite) 
Pstrąg z serem Bleu (Truite Au Fromage Bleu) 
Pstrąg w białym winie (Truite Au Vin Blanc) 
Pstrąg z migdałami (Truite Aux Amandes) 
Pstrąg w galarecie (Truite En Gelée) 
Pstrąg wędzony (Truite Fumée) 
Pstrąg panierowany w mące i smażony na maśle (Truite Meunière) 
Cielęcina (Veau) 
Drób z estragonem (Volaille À L’Estragon) 
Drób pieczony (Volaille Rôtie) 
Drób pieczony (Volaille Rôtie) 
Drób w sosie (Volailles En Sauce) 
Potrawka rybna na bazie bulionu ze śmietaną (Waterzoï À La Flamande) 
Potrawka rybna na bazie bulionu ze śmietaną (Waterzoï De Poissons) 

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.