Połączenia

Muscadet Blanc   
Aloza z rusztu po angielsku (Alose Grillée À L’Anglaise) 
Węgorze smażone na głębokim oleju (Anguilles Frites) 
Karczochy z sosem winegret (Artichauts À La Vinaigrette) 
Auszpiki z ryby (Aspics De Poisson) 
Mieszki z łososia (Aumônières De Saumon) 
Awokado faszerowane z krabem (Avocat Farci Au Crabe) 
Owoce awokado faszerowane z krewetkami (Avocats Farcis Aux Crevettes) 
Żabnica (Baudroie) 
Kiszka biała (Boudin Blanc) 
Szczupak z sosem z masła, szalotek i białego wina (Brochet Au Beurre Blanc) 
Szaszłyki z małż Świętego Jakuba (Brochettes De Coquilles Saint Jacques) 
Szaszłyki z langustynek (Brochettes De Langoustines) 
Szaszłyki z żabnicy (Brochettes De Baudroie) 
Szaszłyki rybne (Brochettes De Poissons) 
Szaszłyki z małż Świętego Jakuba (Brochettes De Saint-Jacques) 
Kaczka w winnie Muscadet (Canard Au Muscadet) 
Małże ze szpinakiem zapiekane w kasolecie (Cassolette De Moules Aux Épinards) 
Potrawka z homara (Civet De Homard) 
Potrawka z langusty (Civet De Langouste) 
Sercówki faszerowane (Clovisses Farcies) 
Czarniak – ryba (Colin) 
Małże Świętego Jakuba z sosem na bazie rosołu drobiowego i śmietany (Coquilles Saint Jacques Sauce Suprême) 
Zupa rybna z ziemniakami i cebulą (Cotriade) 
Kotlety cielęce z kostką z pieczarkami i cebulą z dodatkiem calvadosu (Côtes De Veau Vallée D’Auge) 
Krab (Crabe) 
Kraby faszerowane (Crabes Farcis) 
Krewetki i krewetki różowe (Crevettes Et Bouquets) 
Ciasto francuskie z nadzieniem z langusty (Croustade De Langoustes) 
Surowe warzywa z dipem lub surówki (Crudités) 
Grzbiet sandacza (Dos De Sandre) 
Grzbiet sandacza z sosem z masła, szalotek i białego wina (Dos De Sandre Au Beurre Blanc) 
Ślimaki po burgundzku (Escargots À La Bourguignonne) 
Ciasteczka francuskie z serem (Feuilletés Au Fromage) 
Ciasteczka francuskie z owocami morza (Feuilletés Aux Fruits De Mer) 
Filety śledziowe i ziemniaki smażone na oleju (Filets De Harengs Et Pommes À L’Huile) 
Filety rybne w papilotach (Filets De Poissons En Papillotes) 
Filety z sandacza z masła, szalotek i białego wina (Filets De Sandre Au Beurre Blanc) 
Filety z soli ze śmietaną (Filets De Sole À La Crème) 
Filety z soli w szampanie (Filets De Sole Au Champagne) 
Filety z soli z winogronami (Filets De Sole Aux Raisins) 
Małe rybki smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons) 
Małe rybki rzeczne smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons De Rivière) 
Małe rybki słodkowodne smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons D'Eau Douce) 
Ser owczy (Fromage De Brebis) 
Ser Fromage De Chèvre - Ser z koziego mleka (Fromage De Chèvre) 
Ser Emmental lub Emmenthal - ser z krowiego mleka (Fromage Emmental Ou Emmenthal - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Morbier – ser z krowiego mleka (Fromage Morbier - Fromage Au Lait De Vache) 
Potrawka z królika z dodatkiem białego wina (Gibelotte De Lapin) 
Medaliony ze szczupaka ze szczawiem (Grenadins De Brochet À L’Oseille) 
Drozdy z owocami jałowca (Grives Au Genièvre) 
Homar ze śmietaną (Homard À La Crème) 
Homar zapiekany z sosem (Homard Thermidor) 
Ostrygi (Huîtres) 
Ostrygi po amerykańsku (Huîtres À L’Américaine) 
Ostrygi portugalskie (Huîtres Creuses) 
Ostrygi z Basenu Arcachon (Huîtres D’Arcachon) 
Ostrygi z Marennes (Huîtres De Marennes) 
Ostrygi faszerowane (Huîtres Farcies) 
Ostrygi portugalskie (Huîtres Fines De Claire) 
Ostrygi portugalskie bez przypraw (Huîtres Fines De Claire Au Naturel) 
Ostrygi zapiekane (Huîtres Gratinées) 
Ostrygi jodowane (Huîtres Iodées) 
Ostrygi płaskie (Huîtres Plates) 
Szynka (Jambon) 
Szynka w cieście francuskim (Jambon En Croûte) 
Kulebiak z łososiem (Koulibiac De Saumon) 
Langusta ze śmietaną (Langouste À La Crème) 
Langusta z rusztu (Langouste Grillée) 
Langusta zapiekana z sosem (Langouste Thermidor) 
Langustynki (Langoustines) 
Lasagne z łososiem (Lasagnes Au Saumon) 
Lasagne z mięczakami (Lasagnes Aux Coquillages) 
Żabnica (Lotte – Baudroie) 
Potrawka z węgorza z czerwonym winem i cebulą (Matelote D’Anguille) 
Medaliony z łososia (Médaillons De Saumon) 
Witlinki panierowane z masłem z pietruszką (Merlans Colbert) 
Małże (Moules) 
Małże ze śmietaną (Moules À La Crème) 
Małże faszerowane (Moules Farcies) 
Małże w białym winie z szalotką (Moules Marinière) 
Jajecznica z truflami (Œufs Brouillés À La Truffe) 
Jajecznica z krewetkami (Œufs Brouillés Aux Crevettes) 
Omlet (Omelette) 
Omlet ze smardzami (Omelette Aux Morilles) 
Omlet norweski – deser lodowy pokryty ciastem biszkoptowym i pianą z białek (Omelette Norvégienne) 
Łopatka w winie Sauvignon (Palette Au Sauvignon) 
Pasztet ze skowronków (Pâté D’Alouettes) 
Pasztet z łososia (Pâté De Saumon) 
Makaron z owocami morza (Pâtes Aux Fruits De Mer) 
Okonie morskie z drobnymi warzywami (Perches De Mer Aux Petits Légumes) 
Perliczka pieczona z figami (Pintade Rôtie Aux Figues) 
Półmisek owoców morza (Plateau De Fruits De Mer) 
Ryba surowa (Poisson Cru) 
Ryba surowa marynowana (Poisson Cru Mariné) 
Wieprzowina (Porc) 
Wieprzowina na zimno (Porc Froid) 
Kurczak po diabelsku z musztardą (Poulet À La Diable À La Moutarde) 
Kurczak w sosie (Poulet En Sauce) 
Dyszek cielęcy (Quasi De Veau) 
Ogony langusty z owocami cytrusowymi i szparagami (Queues De Langouste Aux Agrumes Et Asperges) 
Quiche z porami (Quiche Aux Poireaux) 
Tarta lotaryńska (Quiche Lorraine) 
Comber z królika z estragonem (Râble De Lapin À L’Estragon) 
Raja – ryba (Raie) 
Raja z masłem przyrumienionym na kolor orzechowy (Raie Au Beurre Noisette) 
Grasica cielęca przyrumieniona na złoto ze śmietaną (Ris De Veau Doré À La Crème) 
Szaszłyki z grasicy cielęcej (Ris De Veau En Brochettes) 
Risotto po mediolańsku (Risotto À La Milanaise) 
Pieczeń wieprzowa na zimno (Rôti De Porc Froid) 
Barweny z rusztu po nantejsku (Rougets Grillés À La Nantaise) 
Szaszłyki z małż Świętego Jakuba (Saint Jacques En Brochettes) 
Sałatka z łososiem i grejpfrutem (Salade Au Saumon Et Pamplemousses) 
Sałatka ze szparagów z krewetkami (Salade D’Asperges Aux Crevettes) 
Sałatka z mięczaków z ogórkiem (Salade De Coquillages Au Concombre) 
Sałatka z mięsa małż Świętego Jakuba (Salade De Noix De Saint Jacques) 
Sałatka sojowa (Salade De Soja) 
Sałatka z pomidorów (Salade De Tomates) 
Sałatka nicejska (Salade Niçoise) 
Sałatka jarzynowa z majonezem (Salade Russe) 
Sałata zielona (Salade Verte) 
Sałatki (Salades) 
Sandacz z sosem z masła, szalotek i białego wina (Sandre Au Beurre Blanc) 
Sardynki z rusztu (Sardines Grillées) 
Łosoś marynowany (Saumon Mariné) 
Łosoś marynowany z koperkiem (Saumon Mariné À L’Aneth) 
Sola z rusztu (Sole Grillée) 
Sola panierowana w mące i smażona na maśle (Sole Meunière) 
Sole z rusztu (Soles Grillées) 
Sole panierowane w mące i smażone na maśle (Soles Meunières) 
Suflet serowy (Soufflé Au Fromage) 
Suflet z krewetkami (Soufflé Aux Crevettes) 
Zupa rybna (Soupe De Poissons) 
Tarta cebulowa (Tarte À L’Oignon) 
Tarta z krabami (Tarte Au Crabe) 
Teryna z królika (Terrine De Lapin) 
Teryna rybna (Terrine De Poissons) 
Głowa cielęca z sosem winegret z jajkami na twardo, korniszonami i kaparami (Tête De Veau Sauce Gribiche) 
Rak pustelnik (Tourteau) 
Rak pustelnik z majonezem (Tourteau À La Mayonnaise) 
Rak pustelnik faszerowany (Tourteau Farci) 
Cielęcina pieczona (Veau Rôti) 

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.