Połączenia

Sancerre Blanc   
Kiełbaska z jelit wieprzowych w papilotach na ciepło (Andouillette En Papillotes) 
Węgorze wędzone (Anguilles Fumées) 
Szparagi (Asperges) 
Szparagi ze śmietaną (Asperges À La Crème) 
Szparagi z majonezem (Asperges À La Mayonnaise) 
Szparagi białe (Asperges Blanches) 
Świeże szparagi z sosem muślinowym (Asperges Fraîches À La Sauce Mousseline) 
Półmisek mięczaków (Assiette De Coquillages) 
Półmisek ryb wędzonych (Assiette De Poissons Fumés) 
Mieszki z łososia (Aumônières De Saumon) 
Awokado z krabem lub krewetkami (Avocat Au Crabe Ou Aux Crevettes) 
Owoce awokado faszerowane z krewetkami (Avocats Farcis Aux Crevettes) 
Labraks z rusztu (Bar - Loup De Mer Grillé) 
Labraks z rusztu z sosem z masła, szalotek i białego wina (Bar - Loup De Mer Grillé Sauce Au Beurre Blanc) 
Labraks pieczony z koperkiem (Bar - Loup De Mer Rôti Au Fenouil) 
Labraks pieczony z sokiem z mięsa (Bar - Loup De Mer Rôti Au Jus De Viande) 
Labraks z sosem holenderskim (Bar - Loup De Mer Sauce Hollandaise) 
Zupa z homara (Bisque De Homard) 
Pierś z indyka ze śmietaną (Blanc De Dinde À La Crème) 
Potrawka z miętusa (Blanquette De Lotte) 
Potrawka z cielęciny (Blanquette De Veau) 
Bułka drożdżowa z nadzieniem (Brioche Fourrée) 
Szaszłyki z małż Świętego Jakuba (Brochettes De Saint-Jacques) 
Kalmary w atramencie (Calmars À L’Encre) 
Kalmary i pory smażone na miękko (Calmars Et Fondue De Poireaux) 
Kaczka lakierowana (Canard Laqué) 
Carpaccio z łososia (Carpaccio De Saumon) 
Carpaccio z tuńczyka (Carpaccio De Thon) 
Carpaccio z miecznika (Carpaccio D'Espadon) 
Kawior (Caviar) 
Kawior z ikry łososia (Caviar Aux Oeufs De Saumon) 
Potrawka z homara (Civet De Homard) 
Potrawka z langusty (Civet De Langouste) 
Sercówki – małże (Clovisses) 
Sercówki faszerowane (Clovisses Farcies) 
Czarniak – ryba (Colin) 
Mięczaki (Coquillages) 
Małże Świętego Jakuba z sosem z czerwonego wina (Coquilles Saint Jacques À La Bordelaise) 
Małże Świętego Jakuba po prowansalsku (Coquilles Saint Jacques À La Provençale) 
Małże Świętego Jakuba gotowane na parze (Coquilles Saint Jacques À La Vapeur) 
Małże Świętego Jakuba z sosem na bazie rosołu drobiowego i śmietany (Coquilles Saint Jacques Sauce Suprême) 
Kotlety wieprzowe z kostką pieczone na ruszcie (Côtelettes De Porc En Grillade) 
Kotlety cielęce z kostką z pieczarkami i cebulą z dodatkiem calvadosu (Côtes De Veau Vallée D’Auge) 
Krab (Crabe) 
Kraby faszerowane (Crabes Farcis) 
Naleśniki z łososiem (Crêpes Au Saumon) 
Surowe warzywa z dipem lub surówki (Crudités) 
Skorupiaki (Crustacés) 
Dzwonka z łososia ze szczawiem (Darnes De Saumon À L’Oseille) 
Dzwonka z łososia z sosem z masła, szalotek i białego wina (Darnes De Saumon Au Beurre Blanc) 
Dzwonka z łososia z sosem rakowym (Darnes De Saumon Nantua) 
Indyk (Dinde) 
Grzbiet sandacza z sosem z masła, szalotek i białego wina (Dos De Sandre Au Beurre Blanc) 
Raki w bulionie z dodatkiem soku z cytryny (Écrevisses A La Nage Citronnée) 
Potrawa z wątróbki i nerek wołowych pokrojonych na cienkie kawałki (Emincé De Foie Et Rognon De Veau) 
Cykorie z szynką pieczone w piekarniku (Endives Au Jambon Au Four) 
Eskalopek z indyka ze śmietaną (Escalope De Dinde À La Crème) 
Eskalopek z indyka z curry (Escalope De Dinde Au Curry) 
Eskalopek z indyka panierowany (Escalope De Dinde Panée) 
Ślimaki po burgundzku (Escargots À La Bourguignonne) 
Ślimaki z czosnkiem (Escargots À L’Ail) 
Ciasteczka francuskie z serem Crottin de Chavignol (Feuilletés Au Crottin De Chavignol) 
Filet z soli z sosem na bazie śmietany, krewetek i grzybów (Filet De Sole Bonne Femme) 
Filety z sandacza (Filets De Sandre) 
Filety z sandacza z masła, szalotek i białego wina (Filets De Sandre Au Beurre Blanc) 
Filety z soli (Filets De Sole) 
Filety z soli z sosem z małż, krewetek i grzybów (Filets De Sole À La Dieppoise) 
Filety z soli po normandzku (Filets De Sole À La Normande) 
Filety z soli w szampanie (Filets De Sole Au Champagne) 
Filety z soli podawane z sosem na bazie śmietany, krewetek i grzybów (Filets De Sole Bonne Femme) 
Filety z turbota z sosem z masła, szalotek i białego wina (Filets De Turbot Sauce Au Beurre Blanc) 
Tłusta wątróbka smażona z owocami cytrusowymi (Foie Gras Poêlé Aux Agrumes) 
Potrawka z żabich udek (Fricassée De Cuisses De Grenouilles) 
Małe rybki smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons) 
Małe rybki rzeczne smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons De Rivière) 
Małe rybki słodkowodne smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons D'Eau Douce) 
Ser Beaufort – ser z krowiego mleka (Fromage Beaufort - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Comté - ser z krowiego mleka (Fromage Comté - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Crottin De Chavignol - ser z koziego mleka (Fromage Crottin De Chavignol - Fromage Au Lait De Chèvre) 
Ser Fromage De Chèvre - Ser z koziego mleka (Fromage De Chèvre) 
Ser Emmental lub Emmenthal - ser z krowiego mleka (Fromage Emmental Ou Emmenthal - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Epoisses - ser z krowiego mleka (Fromage Epoisses - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Gruyère – ser z krowiego mleka (Fromage Gruyère - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Livarot – ser z owczego mleka (Fromage Livarot - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Mont D’Or – ser z krowiego mleka (Fromage Mont D’Or - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Morbier – ser z krowiego mleka (Fromage Morbier - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Munster – ser z krowiego mleka (Fromage Munster - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Pont L'Évêque – ser z krowiego mleka (Fromage Pont L'Évêque - Fromage De Lait De Vache) 
Ser Pouligny-Saint-Pierre – ser z koziego mleka (Fromage Pouligny Saint Pierre) 
Ser Sainte Maure – ser z koziego mleka (Fromage Sainte Maure - Fromage Au Lait De Chèvre) 
Pularda zawijana w winie (Gigot De Poularde Au Vin) 
Zapiekanka ze szparagów (Gratin D’Asperges) 
Małe młode ziemniaki z przyprawami aromatycznymi (Grenailles Aux Aromates) 
Śledzie wędzone (Harengs Fumés) 
Homar (Homard) 
Homar ze śmietaną (Homard À La Crème) 
Homar po parysku (Homard À La Parisienne) 
Homar po amerykańsku (Homard À L’Américaine) 
Homar gotowany w bulionie z dodatkiem białego wina podawany na zimno z majonezem (Homard Bellevue) 
Homar z rusztu (Homard Grillé) 
Homar z rusztu we własnej zupie (Homard Grillé Dans Sa Bisque) 
Homar lub langusta w białym winie z pomidorami i cebulą na ostro (Homard Ou Langouste À L’Armoricaine) 
Homar zapiekany z sosem (Homard Thermidor) 
Ostrygi (Huîtres) 
Ostrygi portugalskie (Huîtres Creuses) 
Ostrygi z Basenu Arcachon (Huîtres D’Arcachon) 
Ostrygi portugalskie (Huîtres Fines De Claire) 
Ostrygi zapiekane (Huîtres Gratinées) 
Szynka duszona ze szpinakiem (Jambon Braisé Aux Épinards) 
Szynka Parmeńska (Jambon De Parme) 
Szynka z rusztu (Jambon Grillé) 
Szynka suszona (Jambon Sec) 
Golonka cielęca z drobnymi warzywami (Jarret De Veau Aux Petits Légumes) 
Kulebiak z łososiem (Koulibiac De Saumon) 
Langusta (Langouste) 
Langusta ze śmietaną (Langouste À La Crème) 
Langusta po parysku (Langouste À La Parisienne) 
Langusta gotowana w bulionie z dodatkiem białego wina podawana na zimno z majonezem (Langouste Bellevue) 
Langusta z rusztu (Langouste Grillée) 
Langusta zapiekana z sosem (Langouste Thermidor) 
Langustynki (Langoustines) 
Langustynki z majonezem (Langoustines À La Mayonnaise) 
Makrele faszerowane (Maquereaux Farcis) 
Potrawka z węgorza z czerwonym winem i cebulą (Matelote D’Anguille) 
Melon z szynką parmeńską (Melon Au Jambon De Parme) 
Witlinki panierowane po angielsku (Merlans Panés À L’Anglaise) 
Mix sałatowy z pieczonym kozim serem (Mesclun De Salades Au Chèvre Rôti) 
Małże (Moules) 
Małże w białym winie z szalotką (Moules Marinière) 
Jajecznica po normandzku (Œufs Brouillés À La Normande) 
Jajecznica z krewetkami (Œufs Brouillés Aux Crevettes) 
Ikra śledzi (Œufs De Harengs) 
Ikra łososia (Œufs De Saumon) 
Gęsi (Oies) 
Pasztet (Pâté) 
Pasztet ze skowronków (Pâté D’Alouettes) 
Makaron z owocami morza (Pâtes Aux Fruits De Mer) 
Okonie z sosem normandzkim (Perches Sauce Normande Poisson) 
Nóżki baranie z sosem na bazie masła, żółtek i octu (Pieds De Mouton À La Poulette) 
Pizza (Pizza) 
Pizza z rybą (Pizza Au Poisson) 
Pizza z owocami morza (Pizza Aux Fruits De Mer) 
Półmisek owoców morza (Plateau De Fruits De Mer) 
Ryba z sosem z masła, szalotek i białego wina (Poisson Beurre Blanc) 
Ryba surowa (Poisson Cru) 
Ryba surowa marynowana (Poisson Cru Mariné) 
Ryba morska gotowana (Poisson De Mer Poché) 
Ryba wędzona (Poisson Fumé) 
Wieprzowina na zimno (Porc Froid) 
Mięso gotowane z warzywami (Potée) 
Mięso gotowane z kapustą (Potée Au Chou) 
Mięso peklowane gotowane z warzywami (Potée Auvergnate) 
Mięso gotowane z warzywami po burgundzku (Potée Bourguignonne) 
Mięso peklowane gotowane z warzywami (Potée Champenoise) 
Mięso gotowane z warzywami po lotaryńsku (Potée Lorraine) 
Pularda gotowana w pęcherzu wieprzowym (Poularde En Vessie) 
Kurczak po indonezyjsku (Poulet À L’Indonésienne) 
Kurczak z cytryną (Poulet Au Citron) 
Kurczak w sosie (Poulet En Sauce) 
Kurczak z sosem z pomidorów, pieczarek i białego wina (Poulet Marengo) 
Kurczak z przyprawą tandoori (Poulet Tandoori) 
Dyszek cielęcy (Quasi De Veau) 
Ogony langusty z owocami cytrusowymi i szparagami (Queues De Langouste Aux Agrumes Et Asperges) 
Quiche z świeżym kozim serem (Quiche Au Chèvre Frais) 
Quiche z porami (Quiche Aux Poireaux) 
Tarta lotaryńska (Quiche Lorraine) 
Tarty z nadzieniem i masą jajeczną (Quiches) 
Comber z królika z estragonem (Râble De Lapin À L’Estragon) 
Plasterki suchego koziego sera topione na specjalnie do tego przeznaczonym urządzeniu podawane z ziemniakami (Raclette Au Chèvre Sec) 
Raja – ryba (Raie) 
Raja z masłem przyrumienionym na kolor orzechowy (Raie Au Beurre Noisette) 
Grasica cielęca (Ris De Veau) 
Grasica cielęca ze śmietaną (Ris De Veau À La Crème) 
Szaszłyki z grasicy cielęcej (Ris De Veau En Brochettes) 
Grasica cielęca smażona (Ris De Veau Poêlé) 
Risotto z grzybami (Risotto Aux Champignons) 
Pieczeń wieprzowa na zimno (Rôti De Porc Froid) 
Barweny (Rougets) 
Rolada z łososia (Roulade Fraîcheur Au Saumon) 
Sałatka z serem Crottin De Chavignol (Salade Au Crottin De Chavignol) 
Sałatka z kozim serem (Salade Au Fromage De Chèvre) 
Sałatka słodko-słona (Salade Composée Sucrée Salée) 
Sałatka z kapusty pekińskiej z łupaczem (Salade De Chou Chinois Au Haddock) 
Sałatka z serem Crottin de Chavignol z rusztu (Salade De Crottin De Chavignol Grillé) 
Sałatka z homara z małymi karczochami (Salade De Homard Et Petits Artichauts) 
Sałatka z langusty (Salade De Langoustes) 
Sałatka z mięsa małż Świętego Jakuba (Salade De Noix De Saint Jacques) 
Sałatka z pomidorów (Salade De Tomates) 
Sałata zielona (Salade Verte) 
Sałatki (Salades) 
Sardynki z rusztu (Sardines Grillées) 
Łosoś pieczony z jednej strony (Saumon Cuit À L’Unilatérale) 
Łosoś w cieście francuskim (Saumon En Croûte) 
Łosoś świeży (Saumon Frais) 
Łosoś marynowany (Saumon Mariné) 
Łosoś marynowany z koperkiem (Saumon Mariné À L’Aneth) 
Łosoś gotowany (Saumon Poché) 
Selles Sur Cher – ser z koziego mleka (Selles Sur Cher -) 
Sola panierowana w mące i smażona na maśle (Sole Meunière) 
Sole panierowane w mące i smażone na maśle (Soles Meunières) 
Spaghetti z owocami morza (Spaghettis Aux Fruits De Mer) 
Tatar z ryb (Tartare De Poissons) 
Tatar z łososia (Tartare De Saumon) 
Tarta cebulowa (Tarte À L’Oignon) 
Tarta ze szpinakiem i cytryną (Tarte Aux Épinards Et Au Citron) 
Tarta z owocami morza (Tarte Aux Fruits De Mer) 
Tarta z jeżynami (Tarte Aux Mûres) 
Teryna z gęsiej i kaczej tłustej wątróbki (Terrine De Foie Gras De Canard Et D’Oie) 
Teryna z owoców morza (Terrine De Fruits De Mer) 
Teryna z warzyw (Terrine De Légumes) 
Teryna rybna (Terrine De Poissons) 
Teryna z barweny (Terrine De Rougets) 
Głowa cielęca (Tête De Veau) 
Głowa cielęca z sosem winegret z jajkami na twardo, korniszonami i kaparami (Tête De Veau Sauce Gribiche) 
Głowa cielęca z sosem winegret z jajkami na twardo i ziołami aromatycznymi (Tête De Veau Sauce Ravigote) 
Rak pustelnik (Tourteau) 
Rak pustelnik z serem (Tourteau Au Fromage) 
Żeberka wieprzowe z sosem diabelskim (Travers De Porc À La Sauce Diable) 
Żeberka wieprzowe w sosie słodko-kwaśnym (Travers De Porc À L’Aigre–Doux) 
Żeberka wieprzowe z rusztu (Travers De Porc Grillés) 
Końcówki żeberek wieprzowych lakierowane (Travers De Porc Laqués) 
Pstrąg (Truite) 
Pstrąg panierowany w mące i smażony na maśle (Truite Meunière) 
Turbot w cydrze (Turbot Au Cidre Poisson) 
Cielęcina (Veau) 
Cielecina z drobnymi warzywami (Veau Aux Petits L?Šgumes) 
Cielęcina z sosem z pomidorów, pieczarek i białego wina (Veau Marengo) 
Cielęcina pieczona (Veau Rôti) 

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.