Połączenia

Mâcon Blanc   
Kiełbaska z jelit wieprzowych z rusztu (Andouillette Grillée) 
Szparagi białe (Asperges Blanches) 
Półmisek wędlin lub bufet z wędlinami (Assiette Ou Buffet De Charcuteries) 
Owoce awokado faszerowane z krewetkami (Avocats Farcis Aux Crevettes) 
Langustynki w cieście smażone na głębokim oleju (Beignets De Langoustines) 
Pierś z indyka ze śmietaną (Blanc De Dinde À La Crème) 
Zupa rybna podawana z grzanką i sosem aïoli na ostro (Bouillabaisse) 
Szaszłyki z langustynek (Brochettes De Langoustines) 
Bufet z wędlinami (Buffet De Charcuteries) 
Kalmary i pory smażone na miękko (Calmars Et Fondue De Poireaux) 
Móżdżek cielęcy w cieście smażony na głębokim oleju (Cervelle De Veau En Beignet) 
Sercówki faszerowane (Clovisses Farcies) 
Czarniak – ryba (Colin) 
Zupa rybna z ziemniakami i cebulą (Cotriade) 
Kotlety wieprzowe z kostką podawane z sosem i korniszonami (Côtes De Porc Charcutières) 
Kotlety cielęce z kostką ze śmietaną (Côtes De Veau À La Crème) 
Kotlety cielęce z kostką po normandzku (Côtes De Veau À La Normande) 
Kotlety cielęce z kostką w papilotach (Côtes De Veau En Papillotes) 
Kotlety cielęce z kostką zapiekane z cebulą, serem i bułką tartą (Côtes De Veau Foyot) 
Kotlety cielęce z kostką z pieczarkami i cebulą z dodatkiem calvadosu (Côtes De Veau Vallée D’Auge) 
Krab (Crabe) 
Kraby faszerowane (Crabes Farcis) 
Surowe warzywa z dipem lub surówki (Crudités) 
Grzbiet sandacza (Dos De Sandre) 
Grzbiet sandacza z sosem z masła, szalotek i białego wina (Dos De Sandre Au Beurre Blanc) 
Eskalopek z indyka z curry (Escalope De Dinde Au Curry) 
Eskalopek cielęcy ze śmietaną (Escalope De Veau À La Crème) 
Eskalopek cielęcy po mediolańsku (Escalope De Veau À La Milanaise) 
Eskalopek cielęcy z dodatkiem soku z cytryny (Escalope De Veau Citronnée) 
Eskalopek cielęcy panierowany po wiedeńsku (Escalope De Veau Panée À La Viennoise) 
Ślimaki (Escargots) 
Ciasteczka francuskie z serem (Feuilletés Au Fromage) 
Wątróbka cielęca po wenecku (Foie De Veau À La Vénitienne) 
Wątróbka cielęca smażona (Foie De Veau Poêlé) 
Małe rybki smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons) 
Małe rybki rzeczne smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons De Rivière) 
Małe rybki słodkowodne smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons D'Eau Douce) 
Ser prasowany (Fromage A Pâte Pressée) 
Ser Comté - ser z krowiego mleka (Fromage Comté - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Fromage De Chèvre - Ser z koziego mleka (Fromage De Chèvre) 
Ser Emmental lub Emmenthal - ser z krowiego mleka (Fromage Emmental Ou Emmenthal - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Epoisses - ser z krowiego mleka (Fromage Epoisses - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Vacherin Du Jura – ser z krowiego mleka (Fromage Vacherin Du Jura - Fromage Au Lait De Vache) 
Homar po parysku (Homard À La Parisienne) 
Homar gotowany w bulionie z dodatkiem białego wina podawany na zimno z majonezem (Homard Bellevue) 
Przystawki (Hors D'œuvre) 
Ostrygi (Huîtres) 
Ostrygi portugalskie (Huîtres Fines De Claire) 
Ostrygi zapiekane (Huîtres Gratinées) 
Szynka ze śmietaną (Jambon À La Crème) 
Szynka w galarecie z pietruszką (Jambon Persillé) 
Langusta po parysku (Langouste À La Parisienne) 
Langusta gotowana w bulionie z dodatkiem białego wina podawana na zimno z majonezem (Langouste Bellevue) 
Langusta na zimno z majonezem (Langouste Froide À La Mayonnaise) 
Langustynki (Langoustines) 
Lasagne z krabem (Lasagnes Au Crabe) 
Witlinki panierowane po angielsku (Merlans Panés À L’Anglaise) 
Małże (Moules) 
Małże z szafranem (Moules Au Safran) 
Baranina w sosie (Mouton En Sauce) 
Jajka w galarecie (Œufs En Gelée) 
Jajka w galarecie z szynką (Œufs En Gelée Au Jambon) 
Omlet z kiszką (Omelette Au Boudin) 
Omlet ze smardzami (Omelette Aux Morilles) 
Omlet z truflami (Omelette Aux Truffes) 
Zapiekanka z purée ziemniaczanego i krabów (Parmentier Au Crabe) 
Pasztet (Pâté) 
Pasztet wiejski (Pâté De Campagne) 
Zrazy cielęce zawijane (Paupiettes De Veau) 
Mały flan z ziołami (Petit Flan Aux Herbes) 
Perliczka z kurkami (Pintade Aux Girolles) 
Ryba po azjatycku (Poisson À L’Asiatique) 
Ryba morska (Poisson De Mer) 
Ryba rzeczna (Poisson De Rivière) 
Pularda ze śmietaną (Poularde À La Crème) 
Kura gotowana z warzywami (Poule Au Pot) 
Kura z ryżem (Poule Au Riz) 
Kurczak ze śmietaną (Poulet À La Crème) 
Kurczak z curry (Poulet Au Curry) 
Kurczak w panierce z soli (Poulet En Croûte De Sel) 
Kurczak z sosem z szalotek i grzybów z dodatkiem białego wina (Poulet Sauce Chasseur) 
Pulpety ze szczupaka z sosem na bazie zupy z homara (Quenelles De Brochet Sauce Homardine) 
Quiche z porami (Quiche Aux Poireaux) 
Tarta lotaryńska (Quiche Lorraine) 
Grasica cielęca (Ris De Veau) 
Nerki cielęce (Rognons De Veau) 
Sałatka z soczewicy z łupaczem (Salade De Lentilles Au Haddock) 
Sałatka z pomidorów (Salade De Tomates) 
Sałatka jarzynowa z majonezem (Salade Russe) 
Sałata zielona (Salade Verte) 
Sałatki (Salades) 
Łosoś świeży (Saumon Frais) 
Suflet z krabem (Soufflé Au Crabe) 
Suflet serowy (Soufflé Au Fromage) 
Tarta cebulowa (Tarte À L’Oignon) 
Teryna z aromatycznymi ziołami (Terrine Aux Fines Herbes) 
Teryna z dziczyzny (Terrine De Gibier) 
Głowa cielęca (Tête De Veau) 
Głowa cielęca z sosem winegret z jajkami na twardo, korniszonami i kaparami (Tête De Veau Sauce Gribiche) 
Głowa cielęca z sosem winegret z jajkami na twardo i ziołami aromatycznymi (Tête De Veau Sauce Ravigote) 
Tuńczyk po baskijsku (Thon À La Basquaise) 
Tuńczyk po prowansalsku (Thon À La Provençale) 
Tuńczyk smażony z cebulą i pomidorami (Thon Sauté Aux Oignons Et Tomates) 
Rak pustelnik (Tourteau) 
Pstrąg wędzony (Truite Fumée) 
Cielęcina pieczona (Veau Rôti) 

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.