Połączenia

Vouvray Blanc   
Szparagi (Asperges) 
Szparagi z ciepłym masłem (Asperges Au Beurre Tiède) 
Świeże szparagi z sosem muślinowym (Asperges Fraîches À La Sauce Mousseline) 
Auszpiki z pomidorów i krewetek (Aspics De Tomates Et Crevettes) 
Żabnica (Baudroie) 
Pierś z indyka ze śmietaną (Blanc De Dinde À La Crème) 
Potrawka z cielęciny (Blanquette De Veau) 
Okrągłe paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem (Bouchées À La Reine) 
Kiszka czarna (Boudin Noir) 
Kiszka czarna z rusztu (Boudin Noir Grillé) 
Kiszka czarna smażona (Boudin Noir Poêlé) 
Kiszka czarna smażona z jabłkami (Boudin Noir Sauté Aux Pommes) 
Szczupak z sosem z masła, szalotek i białego wina (Brochet Au Beurre Blanc) 
Szczupak w sosie (Brochet En Sauce) 
Szczupak gotowany w sosie (Brochet Poché En Sauce) 
Jajecznica z truflami (Brouillade D’Oeufs Aux Truffes) 
Kaczka z rusztu z rzepą, cytryną i rozmarynem (Canard Grillé Aux Navets, Citron Et Romarin) 
Karp faszerowany (Carpe Farcie) 
Móżdżek cielęcy w cieście smażony na głębokim oleju (Cervelle De Veau En Beignet) 
Potrawka z homara (Civet De Homard) 
Potrawka z langusty (Civet De Langouste) 
Czarniak – ryba (Colin) 
Małże Świętego Jakuba z sosem z czerwonego wina (Coquilles Saint Jacques À La Bordelaise) 
Małże Świętego Jakuba po prowansalsku (Coquilles Saint Jacques À La Provençale) 
Małże Świętego Jakuba z pomarańczami (Coquilles Saint Jacques À L’Orange) 
Małże Świętego Jakuba z sosem na bazie rosołu drobiowego i śmietany (Coquilles Saint Jacques Sauce Suprême) 
Zupa rybna z ziemniakami i cebulą (Cotriade) 
Kotlety cielęce z kostką ze śmietaną (Côtes De Veau À La Crème) 
Kotlety cielęce z kostką po normandzku (Côtes De Veau À La Normande) 
Kotlety cielęce z kostką z trybulą (Côtes De Veau Au Cerfeuil) 
Kotlety cielęce z kostką zapiekane z cebulą, serem i bułką tartą (Côtes De Veau Foyot) 
Kotlety cielęce z kostką z pieczarkami i cebulą z dodatkiem calvadosu (Côtes De Veau Vallée D’Auge) 
Kurczak z curry (Curry De Poulet) 
Mięso drobiowe z curry (Curry De Volaille) 
Dzwonka z łososia z sosem z masła, szalotek i białego wina (Darnes De Saumon Au Beurre Blanc) 
Dzwonka z łososia gotowane (Darnes De Saumon Pochées) 
Indyk pieczony (Dinde Rôtie) 
Grzbiet sandacza z sosem z masła, szalotek i białego wina (Dos De Sandre Au Beurre Blanc) 
Eskalopek z indyka ze śmietaną (Escalope De Dinde À La Crème) 
Eskalopek z indyka z curry (Escalope De Dinde Au Curry) 
Eskalopek z tłustej wątróbki z winogronami (Escalope De Foie Gras Aux Raisins) 
Eskalopek z kaczej tłustej wątróbki z jabłkami (Escalope De Foie Gras De Canard Aux Pommes) 
Eskalopek z tłustej kaczej wątróbki z winogronami (Escalope De Foie Gras De Canard Aux Raisins) 
Eskalopek cielęcy ze śmietaną (Escalope De Veau À La Crème) 
Eskalopek cielęcy po mediolańsku (Escalope De Veau À La Milanaise) 
Eskalopek cielęcy z cytryną (Escalope De Veau Au Citron) 
Eskalopek cielęcy z dodatkiem soku z cytryny (Escalope De Veau Citronnée) 
Eskalopek cielęcy panierowany po wiedeńsku (Escalope De Veau Panée À La Viennoise) 
Ślimaki po burgundzku (Escargots À La Bourguignonne) 
Ciasteczla francuskie z miętusem i kurkami (Feuilletés De Lotte Aux Girolles) 
Filet z piotrosza gotowany w sosie (Filet De Saint-Pierre Poché En Sauce) 
Filet z soli gotowany w sosie (Filet De Sole Pochée En Sauce) 
Filety z piotrosza ze śmietaną (Filets De Saint Pierre À La Crème) 
Filety z sandacza z masła, szalotek i białego wina (Filets De Sandre Au Beurre Blanc) 
Filet z sandacza z masłem z kwiatów lipowych (Filets De Sandre Au Beurre De Tilleul) 
Filety z soli (Filets De Sole) 
Filety z soli ze śmietaną i końcówkami szparagów (Filets De Sole À La Crème Et Aux Pointes D’Asperges) 
Filety z soli po normandzku (Filets De Sole À La Normande) 
Filety z soli gotowanej w sosie (Filets De Sole Pochée En Sauce) 
Polędwiczki wieprzowe ze śmietaną (Filets Mignons De Porc À La Crème) 
Kacza lub gęsia tłusta wątróbka/ Foie Gras (Foie Gras) 
Świeża tłusta wątróbka (Foie Gras Frais) 
Małe rybki rzeczne smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons De Rivière) 
Małe rybki słodkowodne smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons D'Eau Douce) 
Ser Bleu D’Auvergne – ser pleśniowy z krowiego mleka (Fromage Bleu D’Auvergne - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Bleu Des Causses – ser pleśniowy z krowiego mleka (Fromage Bleu Des Causses - Fromage Au Lait De Vache) 
Świeży ser z koziego mleka (Fromage Chèvre Frais) 
Ser owczy baskijski (Fromage De Brebis Basque) 
Ser Fromage De Chèvre - Ser z koziego mleka (Fromage De Chèvre) 
Galantyna z królika (Galantine De Lapin) 
Potrawka z królika z dodatkiem białego wina (Gibelotte De Lapin) 
Drozdy z owocami jałowca (Grives Au Genièvre) 
Homar po parysku (Homard À La Parisienne) 
Homar z rusztu (Homard Grillé) 
Homar pieczony z przyprawami korzennymi (Homard Rôti Aux Épices) 
Homar zapiekany z sosem (Homard Thermidor) 
Szynka (Jambon) 
Szynka biała (Jambon Blanc) 
Szynka z rusztu z ananasem (Jambon Grillé À L’Ananas) 
Langusta po parysku (Langouste À La Parisienne) 
Langusta z rusztu (Langouste Grillée) 
Langusta zapiekana z sosem (Langouste Thermidor) 
Żabnica (Lotte – Baudroie) 
Miętus po amerykańsku (Lotte À L’Américaine) 
Miętus gotowany w sosie (Lotte Pochée En Sauce) 
Małże z curry (Moules Au Curry) 
Małże z szafranem (Moules Au Safran) 
Jajecznica z truflami (Œufs Brouillés Aux Truffes) 
Gęsi (Oies) 
Omlet z truflami (Omelette Aux Truffes) 
Pasztet (Pâté) 
Pasztet ze skowronków (Pâté D’Alouettes) 
Makaron z sosem carbonara (Pâtes À La Carbonara) 
Zrazy cielęce zawijane (Paupiettes De Veau) 
Perliczka z sosem na bazie śmietany, krewetek i grzybów (Pintade Bonne Femme) 
Wieprzowina na zimno (Porc Froid) 
Pularda ze śmietaną (Poularde À La Crème) 
Kurczak z dodatkiem szampana (Poulet À La Champenoise) 
Kurczak ze śmietaną (Poulet À La Crème) 
Kurczak z estragonem (Poulet À L’Estragon) 
Kurczak w szampanie (Poulet Au Champagne) 
Kurczak z rakami (Poulet Aux Écrevisses) 
Kurczak w sosie (Poulet En Sauce) 
Kurczak pieczony (Poulet Rôti) 
Kurczak flambirowany na calvadosie z sosem grzybowym (Poulet Vallée D’Auge) 
Dyszek cielęcy (Quasi De Veau) 
Tarta lotaryńska (Quiche Lorraine) 
Raja – ryba (Raie) 
Grasica cielęca (Ris De Veau) 
Grasica cielęca ze śmietaną (Ris De Veau À La Crème) 
Grasica cielęca przyrumieniona na złoto ze śmietaną (Ris De Veau Doré À La Crème) 
Szaszłyki z grasicy cielęcej (Ris De Veau En Brochettes) 
Pieczeń wieprzowa na zimno (Rôti De Porc Froid) 
Pieczeń cielęca ze śmietaną (Rôti De Veau À La Crème) 
Sałatka z kraba (Salade De Crabe) 
Sałatka z pomidorów (Salade De Tomates) 
Sardynki z rusztu (Sardines Grillées) 
Kiełbasa na ciepło zapiekana w cieście drożdżowym (Saucisson Chaud En Brioche) 
Łosoś gotowany w sosie (Saumon Poché En Sauce) 
Spaghetti z sosem carbonara (Spaghettis À La Carbonara) 
Marokańska potrawka drobiowa z curry (Tajine De Volaille Au Curry) 
Tarta z rabarbarem (Tarte À La Rhubarbe) 
Tarta z białym serem (Tarte Au Fromage Blanc) 
Tarta z morelami (Tarte Aux Abricots) 
Tarta z truskawkami (Tarte Aux Fraises) 
Tarta z owocami południowymi (Tarte Aux Fruits Exotiques) 
Tarta z gruszkami (Tarte Aux Poires) 
Tarta z jabłkami (Tarte Aux Pommes) 
Tarta z jabłkami na cienkim cieście (Tarte Fine Aux Pommes) 
Tarta Tatin (Tarte Tatin) 
Tarta Tatin z pigwami (Tarte Tatin Aux Coings) 
Teryna z gęsiej i kaczej tłustej wątróbki (Terrine De Foie Gras De Canard Et D’Oie) 
Teryny (Terrines) 
Żeberka wieprzowe z sosem diabelskim (Travers De Porc À La Sauce Diable) 
Żeberka wieprzowe w sosie słodko-kwaśnym (Travers De Porc À L’Aigre–Doux) 
Końcówki żeberek wieprzowych lakierowane (Travers De Porc Laqués) 
Pstrąg (Truite) 
Pstrąg faszerowany (Truite Farcie) 
Pstrąg panierowany w mące i smażony na maśle (Truite Meunière) 
Pstrąg gotowany w sosie (Truite Pochée En Sauce) 
Cielęcina w białym sosie (Veau En Sauce Blanche) 
Cielęcina w brązowym sosie (Veau En Sauce Brune) 
Cielęcina pieczona (Veau Rôti) 
Cielęcina pieczona z bielakami (Veau Rôti Aux Mousserons) 

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.