Połączenia

Alsace Pinot Noir Rouge   
Półmisek wędlin lub bufet z wędlinami (Assiette Ou Buffet De Charcuteries) 
Potrawka z cielęciny (Blanquette De Veau) 
Szaszłyki z wołowiny (Brochettes De Bœuf) 
Szaszłyki z małż Świętego Jakuba (Brochettes De Saint-Jacques) 
Bufet z wędlinami (Buffet De Charcuteries) 
Przepiórki z winogronami (Cailles Aux Raisins) 
Kaczka (Canard) 
Kaczka w winie Pinot Noir (Canard Au Pinot Noir) 
Carpaccio z tuńczyka (Carpaccio De Thon) 
Carpaccio z miecznika (Carpaccio D'Espadon) 
Schab jagnięcy z kością pieczony (Carré D’Agneau Rôti) 
Schab cielęcy z kością z kurkami (Carré De Veau Aux Girolles) 
Gruby kotlet z polędwicy wołowej z sosem bearneńskim - Châteaubriant À La Sauce Béarnaise (Châteaubriant À La Sauce Béarnaise) 
Sarnina (Chevreuil) 
Potrawka z sarniny (Civet De Chevreuil) 
Potrawka z zająca (Civet De Lièvre) 
Potrawka z dzika (Civet De Sanglier) 
Mięso z gęsi z Landów gotowane w tłuszczu (Confit D’Oie Landaise) 
Kotlet wołowy z kostką (Côte De Bœuf) 
Kotlet wołowy z kostką z rusztu z sosem z czerwonego wina (Côte De Boeuf Grillée Sauce Marchand De Vin) 
Kotlety z sarniny z kostką (Côtelettes De Chevreuil) 
Kotlety z sarniny z kostką z borówkami (Côtelettes De Chevreuil Aux Airelles) 
Kotlety wieprzowe z kostką pieczone na ruszcie (Côtelettes De Porc En Grillade) 
Kotlety jagnięce z kostką lub żeberka jagnięce z rusztu (Côtes D’Agneau Grillées) 
Kasza kuskus (Couscous) 
Surowe warzywa z dipem lub surówki (Crudités) 
Kurczak z curry (Curry De Poulet) 
Mięso drobiowe z curry (Curry De Volaille) 
Duszone mięso z dzika (Daube De Sanglier) 
Potrawa z wieprzowiny pokrojonej na cienkie kawałki (Emincé De Porc) 
Cykorie z szynką pieczone w piekarniku (Endives Au Jambon Au Four) 
Cykorie z szynką w papilotach (Endives Au Jambon En Papillotes) 
Eskalopek z indyka z curry (Escalope De Dinde Au Curry) 
Eskalopek z indyka panierowany (Escalope De Dinde Panée) 
Eskalopek cielęcy po mediolańsku (Escalope De Veau À La Milanaise) 
Eskalopek cielęcy panierowany po wiedeńsku (Escalope De Veau Panée À La Viennoise) 
Polędwica wołowa (Filet De Bœuf) 
Polędwica z sarny (Filet De Chevreuil) 
Wątróbka cielęca po wenecku (Foie De Veau À La Vénitienne) 
Wątróbka cielęca smażona (Foie De Veau Poêlé) 
Kacze wątróbki (Foies De Canard) 
Kacze wątróbki z kapustą (Foies De Canard Au Chou) 
Ser Beaufort – ser z krowiego mleka (Fromage Beaufort - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Bleu – ser pleśniowy z krowiego mleka (Fromage Bleu - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Brie – ser z krowiego mleka (Fromage Brie - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Brie De Meaux - ser z krowiego mleka (Fromage Brie De Meaux - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Brie wiejski – ser z krowiego mleka (Fromage Brie Fermier - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Cantal – ser z krowiego mleka (Fromage Cantal - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Chaource -ser z krowiego mleka (Fromage Chaource - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Gruyère – ser z krowiego mleka (Fromage Gruyère - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Roquefort – ser z owczego mleka (Fromage Roquefort - Fromage Au Lait De Brebis) 
Dziczyzna (Gibier) 
Ptactwo łowne (Gibier A Plume) 
Zwierzyna łowna (Gibier A Poils) 
Zapiekanka z grzybów (Gratin De Champignons) 
Frykanda cielęce duszone (Grenadins De Veau Braisés) 
Kawałki wieprzowiny pieczone na ruszcie (Grillade De Porc Au Barbecue) 
Drozdy z winogronami (Grives Aux Raisins) 
Szynka (Jambon) 
Szynka ze śmietaną (Jambon À La Crème) 
Szynka z osadem z wina (Jambon À La Lie De Vin) 
Szynka z kością pieczona (Jambon À L’Os Rôti) 
Szynka biała (Jambon Blanc) 
Szynka duszona (Jambon Braisé) 
Szynka duszona z osadem z wina (Jambon Braisé À La Lie De Vin) 
Szynka surowa (Jambon Cru) 
Szynka Bajońska (Jambon De Bayonne) 
Szynka Parmeńska (Jambon De Parme) 
Szynka Regionalna – rodzaj szynki wędzonej na sposób wiejski (Jambon De Pays) 
Szynka z dzika (Jambon De Sanglier) 
Szynka w cieście francuskim (Jambon En Croûte) 
Szynka wędzona (Jambon Fumé) 
Szynka z rusztu (Jambon Grillé) 
Szynka Iberyjska (Jambon Ibérique) 
Szynka pieczona (Jambon Rôti) 
Szynka Wandejska (Jambon Vendéen) 
Golonka wieprzowa z kiszoną kapustą (Jarret De Porc À La Choucroute) 
Golonka wieprzowa z czerwoną kapustą (Jarret De Porc Au Chou Rouge) 
Zając po królewsku (Lièvre À La Royale) 
Pierś kaczki (Magret De Canard) 
Piersi kaczki z rusztu (Magrets De Canard Grillés) 
Potrawka z węgorza z czerwonym winem i cebulą (Matelote D’Anguille) 
Potrawka z węgorza z czerwonym winem i cebulą (Matelote D’Anguille Au Vin Rouge) 
Medalion cielęcy z borowikami (Médaillon De Veau Aux Cèpes) 
Jajka (Œufs) 
Jajka sadzone (Œufs Sur Le Plat) 
Gęsi po alzacku (Oies À L’Alsacienne) 
Omlet z grzybami (Omelette Aux Champignons) 
Omlet z truflami (Omelette Aux Truffes) 
Golonka cielęca (Osso Bucco) 
Pasztet (Pâté) 
Pasztet wiejski (Pâté De Campagne) 
Makaron z sosem bolońskim (Pâtes À La Bolognaise) 
Zrazy cielęce zawijane (Paupiettes De Veau) 
Perliczka (Pintade) 
Perliczka z kapustą (Pintade Au Chou) 
Perliczka pieczona (Pintade Rôtie) 
Młoda perliczka pieczona (Pintadeau Rôti) 
Ryba w czerwonym winie (Poisson Au Vin Rouge) 
Wołowina gotowana z warzywami (Pot Au Feu) 
Mięso gotowane z warzywami (Potée) 
Mięso gotowane z kapustą (Potée Au Chou) 
Mięso gotowane z warzywami po lotaryńsku (Potée Lorraine) 
Kurczak (Poulet) 
Kurczak w piwie (Poulet À La Bière) 
Kurczak z rożna (Poulet À La Broche) 
Kurczak z estragonem (Poulet À L’Estragon) 
Kurczak w occie (Poulet Au Vinaigre) 
Kurczak ze smardzami (Poulet Aux Morilles) 
Kurczak z frytkami (Poulet Avec Des Frites) 
Kurczak ze smardzami (Poulet Aux Morilles) 
Kurczak na zimno (Poulet Froid) 
Kurczak z rusztu (Poulet Grillé) 
Kurczak pieczony (Poulet Rôti) 
Kurczak smażony z octem (Poulet Sauté Au Vinaigre) 
Quiche z boczkiem (Quiche Au Lard) 
Quiche z porami (Quiche Aux Poireaux) 
Tarta lotaryńska (Quiche Lorraine) 
Tarty z nadzieniem i masą jajeczną (Quiches) 
Comber z zająca (Râble De Lièvre) 
Potrawka z kurczaka z zielonymi oliwkami (Ragoût De Poulet Aux Olives Vertes) 
Grasica cielęca z rukwią (Ris De Veau Au Cresson) 
Grasica cielęca ze szparagami (Ris De Veau Aux Asperges) 
Grasica cielęca z sosem na bazie soku z mięsa drobiowego, trufli i grzybów (Ris De Veau Rôti Au Fumet De Volaille) 
Nerki cielęce (Rognons De Veau) 
Rostbef na zimno (Rosbif Froid) 
Sałatka z piersi drobiowej (Salade De Blanc De Volaille) 
Sałatka z wątróbek drobiowych (Salade De Foies De Volaille) 
Sola z rusztu (Sole Grillée) 
Sole z rusztu (Soles Grillées) 
Potrawka z jagnięciny po marokańsku (Tajine D’Agneau À La Marocaine) 
Marokańska potrawka drobiowa z curry (Tajine De Volaille Au Curry) 
Tarta cebulowa (Tarte À L’Oignon) 
Tarta z jeżynami (Tarte Aux Mûres) 
Teryna z królika z suszonymi śliwkami (Terrine De Lapin Aux Pruneaux) 
Teryny (Terrines) 
Tuńczyk po baskijsku (Thon À La Basquaise) 
Tuńczyk po katalońsku (Thon À La Catalane) 
Tuńczyk smażony z cebulą i pomidorami (Thon Sauté Aux Oignons Et Tomates) 
Filet z polędwicy wołowej (Tournedos) 
Żeberka wieprzowe z sosem diabelskim (Travers De Porc À La Sauce Diable) 
Żeberka wieprzowe w sosie słodko-kwaśnym (Travers De Porc À L’Aigre–Doux) 
Żeberka wieprzowe z rusztu (Travers De Porc Grillés) 
Końcówki żeberek wieprzowych lakierowane (Travers De Porc Laqués) 
Dziczyzna (Venaison) 
Drób pieczony (Volaille Rôtie) 

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.