Połączenia

Champagne Blanc    
Mięso z młodego jagnięcia (Agneau De Lait) 
Aloza z rusztu po angielsku (Alose Grillée À L’Anglaise) 
Świeże szparagi z sosem muślinowym (Asperges Fraîches À La Sauce Mousseline) 
Auszpiki z langusty (Aspics De Langouste) 
Półmisek ryb wędzonych (Assiette De Poissons Fumés) 
Awokado (Avocat) 
Labraks z sosem pomidorowym (Bar - Loup De Mer À La Livournaise) 
Labraks w szampanie (Bar - Loup De Mer Au Champagne) 
Labraks z koperkiem (Bar - Loup De Mer Au Fenouil) 
Labraks z rusztu (Bar - Loup De Mer Grillé) 
Labraks z rusztu z koperkiem (Bar - Loup De Mer Grillé Au Fenouil) 
Labraks z rusztu z koperkiem, oliwą i odrobiną cytryny (Bar - Loup De Mer Grillé Au Fenouil, À L’Huile Et Filet De Citron) 
Labraks pieczony (Bar - Loup De Mer Rôti) 
Labraks pieczony z bazylią (Bar - Loup De Mer Rôti Au Basilic) 
Labraks pieczony z koperkiem (Bar - Loup De Mer Rôti Au Fenouil) 
Kaczka piżmowa (Canard Barbarie) 
Comber jagnięcy z ziołami prowansalskimi (Baron D’Agneau Aux Herbes De Provence) 
Pierś z kuczaka ze śmietaną (Blanc De Poulet À La Crème) 
Potrawka z cielęciny (Blanquette De Veau) 
Potrawka z cielęciny według starej receptury (Blanquette De Veau À L’Ancienne) 
Okrągłe paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem z krewetek (Bouchées À La Reine Aux Crevettes) 
Kiszka biała (Boudin Blanc) 
Szaszłyki z jagnięciny (Brochettes D’Agneau) 
Szaszłyki z jagnięciny na sposób orientalny (Brochettes D’Agneau Kébab) 
Szaszłyki z żabnicy (Brochettes De Baudroie) 
Szaszłyki rybne (Brochettes De Poissons) 
Szaszłyki z małż Świętego Jakuba (Brochettes De Saint-Jacques) 
Jajecznica z ikrą jeżowca (Brouillade D’Oeufs Au Corail D’Oursins) 
Jajecznica z truflami (Brouillade D’Oeufs Aux Truffes) 
Francuska rolada bożonarodzeniowa (Bûche De Noël) 
Przepiórki z winogronami (Cailles Aux Raisins) 
Przepiórki z winogronami (Cailles Aux Raisins) 
Kaczka z oliwkami (Canard Aux Olives) 
Kaczka krzyżówka (Canard Colvert) 
Kaczka piżmowa (Canard De Barbarie) 
Kaczka lakierowana (Canard Laqué) 
Ser Cancoillotte – ser z krowiego mleka (Cancoillotte Fromage) 
Carrpaccio z wołowiny (Carpaccio De Bœuf) 
Carpaccio z małż Świętego Jakuba (Carpaccio De Coquilles Saint Jacques) 
Schab jagnięcy z kością (Carré D’Agneau) 
Schab jagnięcy z kością po nicejsku (Carré D’Agneau À La Niçoise) 
Schab wieprzowy z kością i zapiekanka z boćwiny (Carré De Porc Et Gratin De Blettes) 
Piaskołazy i przegrzebki zapiekane w kasolecie (Cassolette De Coques Et De Pétoncles) 
Małże ze szpinakiem zapiekane w kasolecie (Cassolette De Moules À La Florentine) 
Kawior (Caviar) 
Tort morelowy otoczony biszkoptami (Charlotte Aux Abricots) 
Tort z czerwonymi owocami otoczony biszkoptami (Charlotte Aux Fruits Rouges) 
Tort z gruszkami otoczony biszkoptami (Charlotte Aux Poires) 
Gruby kotlet z polędwicy wołowej z sosem bearneńskim - Châteaubriant À La Sauce Béarnaise (Châteaubriant À La Sauce Béarnaise) 
Ciastko francuskie z serem Chaource lub Langres (Chausson De Chaource Ou De Langres) 
Sercówki faszerowane (Clovisses Farcies) 
Czarniak – ryba (Colin) 
Mięso z kaczki gotowane w tłuszczu/Confit De Canard (Confit De Canard) 
Głuszec gotowany w specjalnym żelaznym garnku z winogronami (Coq De Bruyère En Cocotte Aux Raisins) 
Małże Świętego Jakuba z sosem z czerwonego wina (Coquilles Saint Jacques À La Bordelaise) 
Małże Świętego Jakuba z trawą cytrynową (Coquilles Saint Jacques À La Citronnelle) 
Małże Świętego Jakuba po prowansalsku (Coquilles Saint Jacques À La Provençale) 
Małże Świętego Jakuba gotowane na parze (Coquilles Saint Jacques À La Vapeur) 
Małże Świętego Jakuba z curry (Coquilles Saint Jacques Au Curry) 
Małże Świętego Jakuba z szafranem (Coquilles Saint Jacques Au Safran) 
Małże Świętego Jakuba z borowikami (Coquilles Saint Jacques Aux Cèpes) 
Małże Świętego Jakuba z liśćmi szczawiu (Coquilles Saint Jacques Aux Feuilles D’Oseille) 
Małże Świętego Jakuba z sosem na bazie rosołu drobiowego i śmietany (Coquilles Saint Jacques Sauce Suprême) 
Kotlety cielęce z kostką (Côtes De Veau) 
Kotlety cielęce z kostką ze śmietaną (Côtes De Veau À La Crème) 
Kotlety cielęce z kostką ze śmietaną i smardzami (Côtes De Veau À La Crème Et Aux Morilles) 
Kotlety cielęce z kostką po normandzku (Côtes De Veau À La Normande) 
Kotlety cielęce z kostką z grzybami (Côtes De Veau Aux Champignons) 
Kotlety cielęce z kostką zapiekane z cebulą, serem i bułką tartą (Côtes De Veau Foyot) 
Kotlety cielęce z kostką smażone (Côtes De Veau Poêlées) 
Kotlety cielęce z kostką z pieczarkami i cebulą z dodatkiem calvadosu (Côtes De Veau Vallée D’Auge) 
Krab (Crabe) 
Kraby faszerowane (Crabes Farcis) 
Deser śmietankowo-karmelowy (Crème Au Caramel) 
Deser z jajek i mleka przykryty cienką skorupką karmelu (Crème Brûlée) 
Naleśniki (Crêpes) 
Ciasto francuskie z nadzieniem z langusty (Croustade De Langoustes) 
Skorupiaki (Crustacés) 
Udźce z łani pieczonej (Cuisses De Biche Rôtie) 
Dzwonka z łososia panierowane w mące i smażone na maśle (Darnes De Saumon À La Meunière) 
Dzwonka z łososia z rusztu (Darnes De Saumon Grillées) 
Dzwonka z łososia gotowane (Darnes De Saumon Pochées) 
Dzwonka z łososia pieczone (Darnes De Saumon Rôties) 
Grzbiet sandacza (Dos De Sandre) 
Raki gotowane w bulionie z dodatkiem białego wina (Écrevisses À La Nage) 
Cielęcina pokrojona na cienkie kawałki w sosie z pieczarek, śmietany i białego wina (Emincés De Veau À La Zurichoise) 
Łopatka jagnięca pieczona przez siedem godzin w piekarniku (Épaule D’Agneau De Sept Heures) 
Eskalopek z tłustej wątróbki z sokiem z trufli (Escalope De Foie Gras Au Jus De Truffe) 
Eskalopek z tłustej wątróbki z winogronami (Escalope De Foie Gras Aux Raisins) 
Eskalopek z kaczej tłustej wątróbki z jabłkami (Escalope De Foie Gras De Canard Aux Pommes) 
Eskalopek z tłustej kaczej wątróbki z winogronami (Escalope De Foie Gras De Canard Aux Raisins) 
Eskalopek z grasicy cielęcej (Escalope De Ris De Veau) 
Eskalopek cielęcy ze śmietaną (Escalope De Veau À La Crème) 
Eskalopek cielęcy po mediolańsku (Escalope De Veau À La Milanaise) 
Eskalopek cielęcy panierowany po wiedeńsku (Escalope De Veau Panée À La Viennoise) 
Eskalopki ze świeżej tłustej wątróbki bez przypraw (Escalopes De Foie Gras Frais Au Naturel) 
Ślimaki z czosnkiem (Escargots À L’Ail) 
Bażant z winogronami (Faisan Aux Raisins) 
Bażant gotowany w specjalnym żelaznym garnku (Faisan Cocotte) 
Ciasteczka francuskie z serem (Feuilletés Au Fromage) 
Ciasteczka francuskie z białym mięsem turbota (Feuilletés De Blanc De Turbot) 
Ciasteczka francuskie z grasicą cielęcą (Feuilletés De Ris De Veau) 
Filet z okonia panierowany w mące i smażony na maśle (Filet De Perche Belle Meunière) 
Filet z piotrosza i zapiekanka z bakłażanów (Filet De Saint-Pierre Et Tian D’Aubergine) 
Polędwica cielęca z drobnymi warzywami (Filet De Veau Aux Petits Légumes) 
Filety z labraksa (Filets De Bar - Loup De Mer) 
Filety z okonia panierowane w mące i smażone na maśle (Filets De Perche Belle Meunière) 
Filety z okonia panierowane w mące i smażone na maśle (Filets De Perche Belle Meunière) 
Filety rybne w papilotach (Filets De Poissons En Papillotes) 
Filety z soli (Filets De Sole) 
Filety z soli w szampanie (Filets De Sole Au Champagne) 
Filety z turbota (Filets De Turbot) 
Polędwiczki wieprzowe (Filets Mignons De Porc) 
Wątróbka cielęca (Foie De Veau) 
Kacza lub gęsia tłusta wątróbka/ Foie Gras (Foie Gras) 
Kacza lub gęsia tłusta wątróbka/ Foie Gras (Foie Gras) 
Tłusta wątróbka bez dodatku przypraw (Foie Gras Au Naturel) 
Tłusta wątróbka z figami (Foie Gras Aux Figues) 
Tłusta kacza wątróbka (Foie Gras De Canard) 
Tłusta kacza wątróbka z figami (Foie Gras De Canard Aux Figues) 
Tłusta kacza wątróbka na ciepło z figami (Foie Gras De Canard Chaud Aux Figues) 
Świeża tłusta wątróbka (Foie Gras Frais) 
Tłusta wątróbka smażona ze świeżymi figami (Foie Gras Poêlé Aux Figues Fraîches) 
Tłusta wątróbka naszpikowana truflami (Foie Gras Truffé) 
Ser z zieloną lub niebieską pleśnią (Fromage A Pâte Persillée) 
Ser prasowany (Fromage A Pâte Pressée) 
Ser Beaufort – ser z krowiego mleka (Fromage Beaufort - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Bleu – ser pleśniowy z krowiego mleka (Fromage Bleu - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Bleu De Bresse – ser pleśniowy z krowiego mleka (Fromage Bleu De Bresse - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Bleu Des Causses – ser pleśniowy z krowiego mleka (Fromage Bleu Des Causses - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Brie – ser z krowiego mleka (Fromage Brie - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Brie De Meaux - ser z krowiego mleka (Fromage Brie De Meaux - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Brie wiejski – ser z krowiego mleka (Fromage Brie Fermier - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Camembert – ser z krowiego mleka (Fromage Camembert - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Cantal – ser z krowiego mleka (Fromage Cantal - Fromage Au Lait De Vache) 
Świeży ser z koziego mleka (Fromage Chèvre Frais) 
Ser Comté - ser z krowiego mleka (Fromage Comté - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser owczy (Fromage De Brebis) 
Ser Fromage De Chèvre - Ser z koziego mleka (Fromage De Chèvre) 
Ser Emmental lub Emmenthal - ser z krowiego mleka (Fromage Emmental Ou Emmenthal - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Gruyère – ser z krowiego mleka (Fromage Gruyère - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Munster – ser z krowiego mleka (Fromage Munster - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Roquefort – ser z owczego mleka (Fromage Roquefort - Fromage Au Lait De Brebis) 
Ser Vacherin Du Jura – ser z krowiego mleka (Fromage Vacherin Du Jura - Fromage Au Lait De Vache) 
Ciasto z orzechami włoskimi (Gâteau Aux Noix) 
Ptactwo łowne (Gibier A Plume) 
Pularda zawijana w winie (Gigot De Poularde Au Vin) 
Drozdy z owocami jałowca (Grives Au Genièvre) 
Homar (Homard) 
Homar po amerykańsku (Homard À L’Américaine) 
Homar z rusztu (Homard Grillé) 
Homar lub langusta w białym winie z pomidorami i cebulą na ostro (Homard Ou Langouste À L’Armoricaine) 
Homar pieczony (Homard Rôti) 
Homar zapiekany z sosem (Homard Thermidor) 
Ostrygi (Huîtres) 
Ostrygi w szampanie (Huîtres Au Champagne) 
Ostrygi w galarecie (Huîtres En Gelée) 
Ostrygi portugalskie (Huîtres Fines De Claire) 
Ostrygi portugalskie bez przypraw (Huîtres Fines De Claire Au Naturel) 
Ostrygi płaskie (Huîtres Plates) 
Szynka surowa (Jambon Cru) 
Szynka z rusztu z ananasem (Jambon Grillé À L’Ananas) 
Kulebiak z łososiem (Koulibiac De Saumon) 
Langusta (Langouste) 
Langusta zapiekana z sosem (Langouste Thermidor) 
Langustynki (Langoustines) 
Młody królik w szampanie (Lapereau Au Champagne) 
Królik z kurkami (Lapin Aux Girolles) 
Królik z sosem z szalotek i grzybów z dodatkiem białego wina (Lapin Chasseur) 
Medaliony z łososia (Médaillons De Saumon) 
Przekładaniec z plastrów tłustej wątróbki (Millefeuille De Foie Gras) 
Przekładaniec z plastrów grasicy cielęcej ze smardzami (Millefeuille De Ris De Veau Aux Morilles) 
Małże w białym winie z szalotką (Moules Marinière) 
Mus czekoladowy (Mousse Au Chocolat) 
Piana z białek (Œufs À La Neige) 
Jajecznica z łososiem (Œufs Brouillés Au Saumon) 
Jajecznica z truflami (Œufs Brouillés Aux Truffes) 
Ikra śledzi (Œufs De Harengs) 
Ikra taszy (Œufs De Lompe) 
Ikra łososia (Œufs De Saumon) 
Jajka w koszulkach w szampanie (Œufs Pochés Au Champagne) 
Jajka w koszulkach w białym i czerwonym winie Bourgogne (Œufs Pochés Aux Deux Bourgognes) 
Gęsi (Oies) 
Omlet według przepisu Matki Pulard (Omelette De La Mère Pulard) 
Omlet norweski – deser lodowy pokryty ciastem biszkoptowym i pianą z białek (Omelette Norvégienne) 
Omlet z truflami (Omelette Aux Truffes) 
Golonka cielęca (Osso Bucco) 
Grejpfrut z krewetkami (Pamplemousse Aux Crevettes) 
Młoda kuropatwa z winogronami (Perdreau Aux Raisins) 
Langusty w galarecie z siekaną pietruszką podawane z truflami (Persillé De Langoustes Aux Truffes) 
Perliczka pieczona (Pintade Rôtie) 
Perliczka pieczona w specjalnym żelaznym garnku (Pintade Rôtie En Cocotte) 
Półmisek owoców morza (Plateau De Fruits De Mer) 
Ryba (Poisson) 
Ryba surowa (Poisson Cru) 
Ryba wędzona (Poisson Fumé) 
Mięso gotowane z warzywami (Potée) 
Mięso peklowane gotowane z warzywami (Potée Champenoise) 
Pularda ze śmietaną (Poularde À La Crème) 
Pularda ze śmietaną i smardzami (Poularde À La Crème Et Aux Morilles) 
Pularda z masłem z raków (Poularde Au Beurre D’Écrevisses) 
Pularda z rakami (Poularde Aux Écrevisses) 
Pularda ze śmietaną (Poularde À La Crème) 
Pularda z białym sosem z czarnymi truflami (Poularde Demi-Deuil) 
Pularda gotowana w pęcherzu wieprzowym (Poularde En Vessie) 
Kura z ryżem (Poule Au Riz) 
Kurczak z dodatkiem szampana (Poulet À La Champenoise) 
Kurczak ze śmietaną (Poulet À La Crème) 
Kurczak w szampanie (Poulet Au Champagne) 
Kurczak z ryżem (Poulet Au Riz) 
Kurczak ze śmietaną (Poulet À La Crème) 
Kurczak na zimno (Poulet Froid) 
Kurczak z przyprawą tandoori (Poulet Tandoori) 
Kurczak flambirowany na calvadosie z sosem grzybowym (Poulet Vallée D’Auge) 
Dyszek cielęcy (Quasi De Veau) 
Comber z zająca (Râble De Lièvre) 
Raja – ryba (Raie) 
Raja z masłem przyrumienionym na kolor orzechowy (Raie Au Beurre Noisette) 
Grasica cielęca (Ris De Veau) 
Grasica cielęca z grzybami (Ris De Veau Aux Champignons) 
Grasica cielęca ze smardzami (Ris De Veau Aux Morilles) 
Szaszłyki z grasicy cielęcej (Ris De Veau En Brochettes) 
Grasica cielęca smażona z dzikimi grzybami (Ris De Veau Poêlé Aux Champignons Sauvages) 
Risotto z grzybami (Risotto Aux Champignons) 
Borowiki smażone (Rissolée De Cèpes) 
Barweny (Rougets) 
Piotrosz pieczony w piekarniku (Saint Pierre Au Four – Poisson.) 
Piotrosz z rusztu (Saint Pierre Grillé – Poisson.) 
Piotrosz pieczony (Saint Pierre Rôti – Poisson.) 
Sałatka z wątróbek drobiowych (Salade De Foies De Volaille) 
Sałatka owocowa (Salade De Fruits) 
Sałatka z owoców morza (Salade De Fruits De Mer) 
Sałatka z łupacza (Salade De Haddock) 
Sałatka z homara (Salade De Homard) 
Sałatka z homara i mango (Salade De Homards Et Mangues) 
Sałatka z langusty (Salade De Langoustes) 
Sałatka na ciepło z homara (Salade Tiède De Homard) 
Sałata zielona (Salade Verte) 
Bażant pieczony z sosem z wina (Salmis De Faisan) 
Kiełbasa na ciepło zapiekana w cieście drożdżowym (Saucisson Chaud En Brioche) 
Łosoś w szampanie (Saumon Au Champagne) 
Łosoś świeży (Saumon Frais) 
Łosoś gotowany w bulionie z dodatkiem białego wina podawany na zimno z majonezem (Saumon Froid En Bellevue) 
Comber jagnięcy z drobnymi warzywami glazurowanymi () 
Suflet z homarem (Soufflé Au Homard) 
Zupa z czarnymi truflami (Soupe Aux Truffes Noires) 
Zupa z piaskołazów i migdałów z curry (Soupe De Coques Et D’Amandes Au Curry) 
Zupa z małży z koperkiem (Soupe De Moules À L’Aneth) 
Marokańska potrawka z kurczaka z cytrynami kandyzowanymi (Tajine De Poulet Aux Citrons Confits) 
Tarta z kremem migdałowym (Tarte À La Frangipane) 
Tarta z mirabelkami (Tarte À La Mirabelle) 
Tarta z rabarbarem (Tarte À La Rhubarbe) 
Tarta z pomarańczami (Tarte À L’Orange) 
Tarta cytrynowa z bezą (Tarte Au Citron Meringuée) 
Tarta cytrynowa z bezą (Tarte Au Citron Meringuée) 
Tarta z morelami (Tarte Aux Abricots) 
Tarta z wiśniami (Tarte Aux Cerises) 
Tarta z truskawkami (Tarte Aux Fraises) 
Tarta z owocami (Tarte Aux Fruits) 
Tarta z czerwonymi owocami (Tarte Aux Fruits Rouges) 
Tarta z mirabelkami (Tarte Aux Mirabelles) 
Tarta z porami (Tarte Aux Poireaux) 
Tarta z gruszkami (Tarte Aux Poires) 
Tarta z jabłkami karmelizowanymi (Tarte Aux Pommes Caramélisées) 
Tarta z winogronami (Tarte Aux Raisins) 
Tarta alzacka pieczona na ogniu (Tarte Flambée Ou Flammekueche) 
Tarta Tatin (Tarte Tatin) 
Tarta Tatin (Tarte Tatin) 
Teryna z bażanta (Terrine De Faisan) 
Teryna z gęsiej i kaczej tłustej wątróbki (Terrine De Foie Gras De Canard Et D’Oie) 
Teryna rybna (Terrine De Poissons) 
Teryna rybna w galarecie (Terrine De Poissons En Gelée) 
Głowa cielęca (Tête De Veau) 
Głowa cielęca z sosem winegret z jajkami na twardo, korniszonami i kaparami (Tête De Veau Sauce Gribiche) 
Głowa cielęca z sosem winegret z jajkami na twardo, korniszonami i kaparami (Tête De Veau Sauce Gribiche) 
Tosty z łososiem marynowanym (Toasts Au Saumon Mariné) 
Langusty w plasterkach z tłustą wątróbką (Tournedos De Langouste Façon Rossini) 
Rak pustelnik (Tourteau) 
Pstrąg z serem Bleu (Truite Au Fromage Bleu) 
Pstrąg faszerowany (Truite Farcie) 
Pstrąg wędzony (Truite Fumée) 
Pstrąg panierowany w mące i smażony na maśle (Truite Meunière) 
Turbot z zabajone na bazie szampana (Turbot Au Sabayon De Champagne) 
Turbot gotowany z sosem holenderskim (Turbot Poché Sauce Hollandaise) 
Młody turbot duszony ze szczawiem (Turbotin Braisé À L’Oseille) 
Zupa krem z homara (Velouté De Homard) 
Zupa krem z langusty (Velouté De Langouste) 
Zupa krem z małży z curry (Velouté De Moules Au Curry) 
Potrawka rybna na bazie bulionu ze śmietaną (Waterzoï À La Flamande) 
Potrawka rybna na bazie bulionu ze śmietaną (Waterzoï De Poissons) 

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.